Reproduktion af krysantemum derhjemme og i haven

Reproduktion af krysantemum er tilgængelig på enhver vegetativ måde - ved hjælp af stiklinger, opdeling eller lagdeling. Du kan også dyrke kimplanter fra frø, men dette er en mere tidskrævende metode. Reproduktion udføres i anden halvdel af foråret eller forsommeren.

Er det muligt at forplante krysantemum

Krysantemum kan dyrkes derhjemme. Der er flere dokumenterede måder at udbrede indendørs og udendørs buske på:

 • stiklinger fra forår-sommer eller efterår;
 • opnåelse af lagdeling
 • division;
 • vokser fra frø.

Vegetative metoder giver dig mulighed for at få en plante med de samme egenskaber som moderbusken. Når krysantemum formeres af frø, arver kulturen ikke alle sortsegenskaber. Denne metode er meget besværlig og tidskrævende.

Oftest til reproduktion af krysantemum vælger gartnere vegetative metoder.

Hvornår kan krysantemum formeres

Afgrøder dyrkes gennem hele sæsonen. Tidspunktet afhænger af den valgte metode såvel som af vækstbetingelserne - i haven eller derhjemme:

 1. Stiklinger udføres i slutningen af ​​foråret eller forsommeren. Denne metode er også velegnet til efterårsavl. Om foråret og sommeren placeres plantemateriale i det åbne felt i et drivhus eller under en film. Om efteråret graves moderbusken op og opbevares i kælderen, og derefter opnås stiklinger (i februar). Også efterårsstiklinger er velegnede til indendørs krysantemum. De dyrkes fra en gade busk eller fra en buket gren.
 2. Reproduktion af krysantemum ved lagdeling er også tilladt om foråret (april). Selvom det er bedre at grave i moderens skud selv om efteråret. Derefter kan de transplanteres til et nyt sted til næste sæson.
 3. Opdelingen af ​​busken udføres i anden halvdel af foråret, når frosten allerede er trukket tilbage, og jorden er opvarmet nok. En tilbageførsel er sensommeren eller det tidlige efterår.
 4. Frøformering indebærer såning af materialet i midten eller slutningen af ​​februar. Frøplanter udvikler sig i lang tid, så du bør ikke være forsinket med proceduren.

Hvornår skal propagere krysantemum derhjemme

Derhjemme opdrættes kulturen ofte ved stiklinger. Du kan dyrke en ny blomst både fra en haveoptagelse og fra en gren efterladt efter en buket.

Hvis det opdrættes fra buket blomster, er det bedre at tage flere grene på én gang. Det er bedre at udbrede krysantemum i efteråret (mod slutningen af ​​oktober): i dette tilfælde betyder den specifikke periode ikke noget, da frøplanten vokser derhjemme.

Handlingsalgoritme:

 1. Skær en stilk af enhver størrelse (15-20 cm). Disse skal være basale skud, ikke apikale skud. Først skal stilken undersøges nøje. Om nødvendigt skæres de rådne steder af.
 2. Alle skud og blade fjernes. Lav et lige øvre snit og et nederst skråt (i en vinkel på 45 grader).
 3. For effektiv reproduktion af krysantemum nedsænkes nedre del af skæringen i en vækststimulerende opløsning. Det kan være aloejuice med vand (1: 1) eller et specielt præparat: Kornevin, Epin, Heteroauxin og andre.
 4. I vandet (på vindueskarmen) vil stilken stå, indtil de første rødder dannes, hvilket vil tage op til en måned. I løbet af denne tid kan krysantemumskuddet rådne.I dette tilfælde skal du få det ud, skære alle beskadigede dele af og skifte vand ved at tilføje 1-2 tabletter knust aktivt kul til det.
 5. Så skal du forberede jorden. Det kan være en universel jord eller en blanding af sod (overflade) jord med sand, humus og perlit (2: 1: 1: 1). Tidligere vandes jorden med en svag opløsning af kaliumpermanganat eller opbevares i flere dage i fryseren.
 6. Derefter transplanteres stiklinger. Vandes med afgjort vand. Ingen gødning skal tilsættes. Til reproduktion af krysantemum om efteråret er fodring ikke nødvendig.

Stiklinger, der fås fra en havenkrysantemum buskrod i 90-95% af tilfældene

Opmærksomhed! Når de plantes i jorden, vil skuddene virke svækkede og visne, men efter et par måneder vil de begynde at vokse.

Hvornår skal propagere gade krysantemum

Gadekrysantemum opdrættes med succes ved hjælp af vegetative metoder, hvis hoved er stiklinger. Du bør ikke vælge apikale (grønne) skud, men tværtimod basale (lignificerede). Handlingssekvensen er som følger:

 1. I begyndelsen af ​​oktober er krysantemumbusken helt afskåret og efterlader hamp 3-5 cm høj.
 2. Derefter graves det omhyggeligt op og transplanteres i en stor gryde (i samme jord), rødderne drysses med sand eller jord.
 3. Anbring beholderen i en kølig kælder eller et andet mørkt rum med en temperatur på + 5-7 ° C.
 4. Jorden fugtes periodisk, men ikke for rigeligt (den skal forblive en smule fugtig).
 5. I midten af ​​februar overføres moderens krysantemumbuske til et varmt rum til yderligere formering ved stiklinger.
 6. Det vandes rigeligt og efterlades i lyset. Efter 7-10 dage vises de første skud.
 7. Så snart de når en højde på 10 cm, skal de skæres, så der forbliver 4 blade på hampen. Skud vokser igen på moderbusken, som også kan bruges til avl.
 8. Et snit foretages på stiklinger, de nedsænkes i en vækststimulator og venter på, at rødderne vises.
 9. Derefter transplanteres de i frugtbar jord og dækkes af folie.
 10. Ventileres regelmæssigt og vandes. Fjern filmen efter fremkomsten af ​​nye skud.
 11. I april giver de en kompleks mineralsk gødning eller urinstof.
 12. I begyndelsen af ​​maj overføres de til åben grund.
Opmærksomhed! Reproduktion af krysantemum med stiklinger er tilladt om sommeren.

Dette er en enklere mulighed: bare bryde en gren 10-15 cm lang, lav et skråt snit og rod det i frugtbar, fugtig jord, dækket med en film. Nye skud vises om en måned.

Stiklinger dyrkes i små beholdere

Hvordan kan krysantemum formeres

Der er andre effektive måder til forplantning af krysantemum. Dette får lagdeling og deler busken. For nogle gartnere virker de endnu nemmere end at skære og dyrke kimplanter fra frø.

Sådan plantes en krysantemum ved at dele en busk

Reproduktion ved at dele rhizomet er kun tilladt for voksne buske i alderen 3-4 år og derover. Du skal starte proceduren i slutningen af ​​april eller begyndelsen af ​​maj. Du skal handle sådan:

 1. For det første fjernes gamle, brune og beskadigede grene.
 2. Derefter graves busken forsigtigt op, og jorden rystes af fra rødderne.
 3. Tag en skarp kniv eller beskærer. Skær 5-6 plotter med sunde rødder og skud (1-2 grene på hver).
 4. Plantet i frugtbar jord, vandet rigeligt.
 5. Efter 2-3 uger, giv urinstof eller anden kvælstofgødning.
Opmærksomhed! Nogle sorter af krysantemum er meget frodige. I sådanne tilfælde skal du opdele buskene regelmæssigt - efter 1-2 år.

Sådan spredes krysantemum korrekt ved lagdeling

Reproduktion ved lagdeling er velegnet til vinterharde sorter. Proceduren starter om efteråret (oktober). De handler som følger:

 1. Flere nedre skud er skitseret, hvilket bliver lagdeling.
 2. Grav et passende antal skyttegrave omkring busken med en dybde på 7-10 cm.
 3. Stænglerne vippes og fastgøres med hæfteklammer.
 4. Drys med frugtbar jord, vandes.
 5. En jordhøjde på 15–20 cm er lavet ovenfra.
 6. Derudover kan du brusebad med blade.
 7. I slutningen af ​​april, når truslen om frost er passeret, graves lagene op og opdeles efter antallet af rødder.
 8. Børn plantes et nyt sted (frugtbar, let jord). Vandes og fodres med kvælstofgødning.

Regler for plantning af krysantemum i åben grund

Krysantemum plantes bedst i let, frugtbar jord. Placering skal være:

 • sublim (ikke lavland);
 • beskyttet mod stærk vind
 • godt oplyst, selvom det er tilladt med let delvis skygge for nogle sorter.

Det tilrådes at plante kimplanter (stiklinger, tilgroede stiklinger eller stiklinger) i åben grund om foråret, når jordtemperaturen er mindst + 8-10 ° C. Ved plantning hældes frugtbar jord i et hul blandet med humus og tørv (2: 1: 1), og rodkraven begraves lige under overfladen (2-3 cm).

Krysantemumplanter overføres til åben grund i midten af ​​maj

Regler for krysantemumpleje efter avl

Efter plantning af en blomst i jorden eller i en gryde har den brug for særlig pleje:

 1. Ugentlig vanding med varmt, afgjort vand. Hvis varmen er etableret, så 2 gange oftere.
 2. Topdressing med kompleks mineralsk gødning op til fem gange om sæsonen.
 3. Ukrudtsfjernelse.
 4. Løsning af jorden (ingen knopper skal tillades).
 5. Mulching med tørv, hø, savsmuld (især i den varme periode). Dette hjælper med at bevare fugt i jorden.

Erfarne havearbejde tip

At klare reproduktionen af ​​krysantemum kan ikke kun en erfaren, men også en novice blomsterhandler. For at kimplanterne skal slå rod, skal du være opmærksom på et par praktiske tip:

 1. Når der vokser stiklinger derhjemme, skal de oprindeligt plantes i en lille blomsterpotte. Først det næste år, når blomsten vokser, er det tilladt at transplantere i en større beholder.
 2. I de første faser efter plantning af en frøplante i maj skal den fodres med komplekse mineralsk gødning 2 gange om måneden.
 3. Du skal høste mindst fem frøplanter. Nogle af dem tager ikke rod eller dør i vækstprocessen efter transplantation.
 4. Ved høst af stiklinger eller modtagelse af stiklinger skal kun sunde skud vælges. Hvis busken er syg i den aktuelle sæson, er det bedre at lade den være alene.
 5. Krysantemum kan kun transplanteres i varm jord. Hvis du er i tvivl, er det bedre at måle temperaturen: grave et hul på 15 cm dybt og læg et termometer der, drys det med jorden i 10-15 minutter.

Konklusion

Reproduktion af krysantemum er tilgængelig både i haven og derhjemme. At få kimplanter er let. Det er nødvendigt at transplantere dem i jorden i tide og yde normal pleje. Planter udvikler sig hurtigt og blomstrer normalt i samme sæson.

Give tilbagemelding

Have

Blomster

Konstruktion