Gør-det-selv mursten røghus: varm, kold rygning

Et gør-det-selv-røghus lavet af varmrøgede mursten fremstilles oftest af elskere af røget kød på grund af en simpel enhed. Der er dog andre designs, der giver dig mulighed for at ryge produkter ved hjælp af en anden teknologi. Sådanne røghuse er kendetegnet ved en kompleks enhed.

Forskellige designs

Røghuse er bygget i forskellige størrelser. Dekorer dem med efterbehandling, smedning, giv en interessant form. Dette gælder dog ikke forskelle. Du kan tænke på ethvert design til en murstensbygning. Den vigtigste type ryger er designet og metoden til at ryge produktet.

I videoen et gør-det-selv mursten røghus til madlavning af fisk:

Koldrøget murstensrøghus

En kompleks enhed er i besiddelse af et rygeri, hvor produktet fremstilles ved koldrygningsmetoden. Røg tilføres arbejdskammeret fra røggeneratoren. Efter at have gået langt gennem kanalerne køler det ned. Produktet gennemgår ikke varmebehandling, men hærder langsomt.

I en hjemmelavet version er en røggenerator med en forsyningskanal til kammeret lagt ud af mursten

Vigtig! Da produktet ikke egner sig til varmebehandling under kold rygning, tager det mere tid at forberede det, f.eks. 1-2 dage.

Varmt røget mursten røghus

Strukturen betragtes som enkel. Der er ikke behov for at oprette kanaler, lave en røggenerator. De folder et varmrøget murstensrøghus med egne hænder i form af et lille hus aflangt i højden. Et metalkammer er placeret i den øverste del. Produkter hænges her. Træflis hældes i bunden af ​​kammeret. Der er en ildkasse i bunden af ​​rygerhuset. Brændende træ varmer metalbunden i kammeret op, savsmuld begynder at ulme.

Det varmt røget røghus er kendetegnet ved sine små dimensioner

Vigtig! Når det røges varmt, udsættes produktet for varmebehandling, som det hurtigt koges på.

Multifunktionelle konstruktioner

Det mest komplekse med hensyn til enheden betragtes som et multifunktionelt kombineret røghus. Her kan man ryge varmt og koldt. Du skal bruge en røggenerator og en ildkasse. Ofte er sådanne bygninger udstyret med yderligere arbejdsområder: en brazier, et sted for en kedel, en bordplade, en vask til opvask, hylder, nicher. Strukturen er et helt kompleks med mange røgkanaler indeni. Kun en erfaren mester komfur-maker er i stand til at bygge et sådant røghus.

Et multifunktionelt røghus kan fuldt ud erstatte køkkenet med alle husholdningsapparater og en vask

Tegninger af kolde og varmrøgede murstenrygere

Hvis du beslutter at begynde at bygge et røghus, skal du bruge tegninger. De giver en klar idé om strukturen af ​​strukturen, placeringen af ​​hver række af mursten. Det skal straks bemærkes, at en uerfaren bygherre har brug for tegninger af et røgeri lavet af varmt røget eller koldt mursten. Det er bedre at overlade opførelsen af ​​en multifunktionel kombineret ovn til en mester.

Kammerets bund kan være lavet af ristestænger, lægge dem med sten, eller en tankformet struktur kan svejses af metal

Det enkleste koldrøgede røghus ligner en ovn med en lang skorsten, der fungerer som et kammer for produkter.

Hvordan man bygger et murstensrøghus med egne hænder

Før du begynder opførelsen af ​​et røghus, skal du finde et passende sted til det. Det næste trin er at forberede materialet. Det er vigtigt at tænke på at beskytte en murstensbygning mod nedbør. Hvis det konstant oversvømmes med regn eller er dækket af sne, holder strukturen ikke længe. Murstenen er mættet med fugt. Ved fyring af træ i brændkammeret bliver vandet damp. Produktet viser sig ikke at være røget, men mere kogt. Efter at have udviklet tegningen begynder de at bygge et murstensrøghus med egne hænder med forberedelsen af ​​stedet.

Stedvalg og forberedelse

Når du bygger enhver form for røghus, skal du forstå, at det vil være en stationær murstensstruktur. Strukturen kan ikke overføres til et andet sted. Af denne grund tilgås valg af sted med alt ansvar.

Selv et lille røghus er en stationær bygning på et fundament, der ikke kan flyttes til et andet sted.

Røghus drift er forbundet med frigivelse af store mængder røg i atmosfæren. Af denne grund er det optimalt at fjerne det fra dine egne og nabobygninger samt grønne områder. Stedet er valgt, der ikke er oversvømmet med grundvand og spildevand. Det er ønskeligt, at der er en stabil, tæt jord. Der vil være færre omkostninger til at arrangere fundamentet.

Området, der er valgt til opførelse af rygeriet, ryddes for vegetation, sten og snavs. Det er optimalt at fjerne det øverste lag jord med græsrødder. Hvis området ikke er plant, bringes det til en tilsvarende normal tilstand.

Valg af materialer og værktøjer

At bygge et røghus fra mursten med egne hænder, først og fremmest fremstilles byggemateriale. Her skal du træffe det rigtige valg. Til at tvinge væggene bruges en rød solid mursten lavet af bagt ler. Det er bedre at lægge ildstedet sammen med andet materiale. Fireclay eller ildfaste mursten er egnede her.

Til at tvinge røghusets vægge anvendes rød solid mursten.

For at forberede løsningen har du også brug for forskellige materialer. Fundamentet hældes af beton. På cementmørtel med tilsætning af kalk kan du lægge bunden af ​​rygerhuset ud. Teglvægge drives ud på en opløsning af brun ler. Cement kan ikke bruges her. Murværket knækker fra opvarmning. Området nær røghusets ildkammer er udsat for høje temperaturer. Her gøres det bedst på ildfast ler at lægge mursten ud. Du kan købe det i en hardware butik. For at forberede løsninger skal du bruge sand og vand.

Værktøjet kræver et standard byggesæt. For at blande opløsningen skal du forberede en skovl, spand, betonblander eller et stort bassin. For at lægge mursten skal du bruge en murske, plan, lodlinie, byggeledning. Hvis ryghusets vægge ikke skal pudses eller færdiggøres med dekorativ sten, har du brug for en enhed til at pege samlinger.

Procedure

Når stedet og alle materialer er klargjort, er det tid til at prøve at lave et murstensrøghus med egne hænder i henhold til et tidligere udviklet skema. Arbejdet begynder med at lægge fundamentet. Du kan ikke undvære det, da rygeriet er tungt. På jorden kan strukturen synke, og murværket smuldrer.

Hælde fundamentet

Betonbasen er en monolitisk plade. Fundamentet skal gentage røghusets form, stikke ud over dets grænser på alle sider med ca. 10 cm. Først og fremmest markeres der på stedet. En grav 50 cm dyb graves med en skovl. Bunden er udjævnet, dækket med et lag 10 cm tykt sand, fugtet med vand og stampet. Ovenpå hældes et andet lag af lignende tykkelse fra knust sten.

For at skabe et solidt fundament under rygerhuset forstærkes det.Et maske med en maskestørrelse på ca. 15x15 cm er bundet af metalstænger med en strikketråd. Den pansrede ramme lægges direkte på knusten eller spredes først en sort film til vandtætning.

Forskallingen skal hæve sig mindst 5 cm over jordoverfladen

Forskalling er installeret langs grænsen af ​​grøften fra brædderne. Det er optimalt, når dets øverste del stikker ud 5 cm over jordoverfladen. Gropen hældes med betonmørtel med knust sten. Fundamentet får tid til at stå mindst 1 måned. I løbet af denne tid fugtes betonen, dækkes med en film. Når den monolitiske plade hærder, fjernes forskallingen. Basen er dækket af to lag af tagmateriale. Vandtætning forhindrer murstensvægge i at trække fugt fra jorden.

Styling

Den første række i ordren lægges tørt uden opløsning. Murstenene bruges til at danne strukturens overordnede form. Det afhænger af typen af ​​struktur:

  1. Når man opfører et koldrøget røghus med egne hænder, dannes en fælles struktur bestående af et kammer, en røggenerator og en skorstensrør straks fra mursten i første række. Bygningen er langstrakt. Kanallængden skal være mindst 4 m.
  2. For et varmt røget røghus er det ikke nødvendigt med en røggenerator med en lang skorstenskanal. Den første række mursten gentager formen på hele strukturen: en firkant eller et rektangel.

De næste rækker af basen er lagt på cementmørtel. Det tilberedes i konsistensen af ​​tyk creme fraiche. Tag 3 dele sand, 1 del cement og 1 del kalk.

Råd! Tykkelsen af ​​samlingerne mellem murstenene er ca. 12 mm.

Samtidig med soklen bliver der opført et askekammer - en blæser

Konstruktion af ildkassen

Efter at kælderen i røgeriet er rejst, lægges yderligere rækker af mursten på en leropløsning. Det er tid til at udstyre ildstedet. I et røghus, der er lavet af varmrøgede eller kolde mursten, er det altid placeret over askekammeret. Ovnen er lagt ud af ildfast eller ildfast mursten på ildfast ler. Du kan gå den anden vej. Røghusets forbrændingskammer er svejset af metalplader og simpelthen indlejret i murværket.

I et varmt røget røghus er der et kammer til produkter over ildstedet.

Det næste element er et rygerum. Dens enhed afhænger af typen af ​​ryghus, men bestemmes først med størrelsen. Det hele afhænger af personlige ønsker. Normalt er kamre med en størrelse på 1x1 m og en højde på op til 1,5 m nok til et hjemmetrøghus.

Hvis dette er et røghus, der er lavet af varmrøgede mursten, svejses kammeret af metal i form af en kasse med en dør. Bunden er døv. Indlæsning af flis udføres her, som opvarmes med ild fra ovnen. Over bunden svejses stop, en pande fastgøres for at dræne fedt fra produktet. Over kammeret monteres fastgørelseselementer til riste eller kroge, hvor røgede produkter er fastgjort. I den øverste del af kammeret skæres et vindue under skorstenen for at fjerne røg.

Hvis du ser på billedet af et koldrøget murstensrøghus, vil selv en uerfaren ovnproducent forstå, at røggeneratorens ildkammer ligger langt fra rygerummet. Der er ikke behov for at lave bund i det, da det vil blokere røgstrømmen fra kanalen. Burlap trækkes normalt her, som fungerer som et filter, der fanger sod. Resten af ​​kameraet ligner hinanden. En palle hænges over jute, og rister eller kroge placeres over.

Skorsten, skorsten

I et koldrøget røghus skal der opstilles endnu en enhed af mursten - en skorsten. Det forbinder røggeneratoren med rygekammeret. Dens optimale længde er 4 m, men nogle gange forkortes den til 2 m, hvilket er meget uønsket. Kanalens bredde og højde er maksimalt 50 cm. Den kan lægges ud af mursten og efterlades i denne tilstand eller et metalrør indlejret i den.

Kanalen fra metalrøret, der er indlejret i skorstenen, er ikke tilstoppet med den undslippende mørtel fra murværkets sømme

Vigtig! Nogle gange lægges kanalen til et koldrøget rygerhus nedgravet i jorden. Denne mulighed er velegnet til et tørt, ikke oversvømmet område.

Det sidste element i røghuset er en skorsten med en justerbar spjæld til fjernelse af skorsten fra rygekammeret. Det lægges ud af mursten eller placeres et metalrør. Et hoved er arrangeret ovenpå. Det forhindrer sediment i at komme ind i rygekammeret gennem røret.

Testning

Efter afslutningen af ​​alt arbejde berøres der ikke i rygeriet i mindst en uge. Mursten fra opløsningen er mættet med fugt. Det skal tørre. Derefter udføres den første test.

Den første tænding i brændkammeret udføres tidligst en uge efter færdiggørelsen af ​​røghusets konstruktion

Test består af følgende trin:

  1. Hvis det er et varmt røget røghus, lægges der chips ind i kammeret. I ovnen tændes der ild. En røggenerator tændes i et koldrøget røghus.

    Chips til rygning bruges fra frugt eller løvfældende ikke-harpiksagtige træer

  2. En lille mængde produkt placeres inde i kammeret, for eksempel 1 fisk eller et stykke kød.
  3. Skorstenklappen er lukket. Giv tid til at fylde kammeret med røg.
  4. Efterhånden som røgens konsistens øges, stiger temperaturen. Det skal vedligeholdes i henhold til opskriften på det tilberedte produkt. Temperaturen justeres ved at åbne spjældet. Til målinger i kammeret er der en lomme til et termometer.
  5. Test udføres i en halv time. I løbet af denne tid kontrolleres murværket, så der ikke passerer røg gennem sømmene mellem murstenene.

Røghusets kvalitet bestemmes af produktets udseende. Det skal have en gylden farve og ikke være dækket af sod.

Hvad og hvordan man ryger i et murstensrøghus

Hovedproduktet til rygning i hjemmet ryger er kød, halvfabrikata og fisk. Afhængigt af opskriften saltes eller koges først produktet først. Røget fjerkrækroppe og kaniner er lækre. Nogle gange ryges en lille gris.

Når råt kød ryges, saltes det først

Hjemmelavede pølser og bacon sendes til rygeriet. Når man ryger en hel stor fisk, hænges den på hovedet. Frugtelskere laver svesker og pærer i et koldt røget røghus.

Fotogalleri af håndlavede mursten rygere

Røghus under eget tag beskyttet mod nedbør

Røghuset kan udstyres med et stort kammer med indgangsdøre

Et multifunktionelt rygerhus kan bygges i et havepavillon

Røghuset i form af en ovn er udstyret med en kogeplade, bordplade og andre arbejdsområder.

I et koldt røget rygerhus kan dørene til arbejdskammeret være lavet af træ

Brandsikkerhed

Ilden brænder inde i pejsen under rygning. Det er umuligt at kalde et brandfarligt røghus, men sikkerhedsforanstaltninger skal overholdes. I nærheden af ​​blæser og ildkammer er en platform lavet af ikke-brændbare materialer, hvis gnister udsendes. Organiser ikke opbevaring af brændbare genstande og væsker i nærheden.

Det er uønsket at placere rygeriet i nærheden af ​​drivhuse, lastbilopdræt, et grønt område, da træer og kulturelle beplantninger kan blive beskadiget

Konklusion

Et gør-det-selv-rygerhus lavet af varmrøgede mursten kan bygges i små størrelser. Det er bedre at overlade en mere seriøs struktur til en mester-ovnproducent eller bygge den selv, men under hans tilsyn. Fejl vil føre til, at bygningen kollapser, eller at produktet ryges dårligt.

Give tilbagemelding

Have

Blomster

Konstruktion