Yalta rødløg: vokser fra frø i Moskva-regionen, fordele og skade, anmeldelser

Yalta-løg vandt kærligheden til gartnere over hele landet, ikke kun med sin rødlilla farve. Den søde smag og indhold af en stor mængde vitaminer og mineraler gør brugen af ​​denne grøntsag ikke kun behagelig, men også nyttig.

Yalta løg er smukt i udseende og har en behagelig smag.

Hvad er et Yalta-løg, og hvordan ser det ud

Historien om det røde Yalta-løg begynder i midten af ​​det 20. århundrede, da Krim-forskere på basis af den naturaliserede form af sin portugisiske slægtning, Mader flat, opdrættede en ny variation af denne kultur. Formålet med opdrættere var at forbedre holdekvaliteten og eliminere for intens lilla farve, hvilket blev anset for en ulempe på det tidspunkt.

Først blev sorten registreret under navnet Yalta local, senere blev den oprettet Yalta Lux og Yalta red på basis af den.

Rødløg Yalta er en salatsort med mellemstore flade runde frugter. Dens vægt er 200 g, men der er prøver, hvis vægt når 300 g.

Det øverste dæklag af pæren består af tørre, tætte skalaer, som kan være lilla med en let rød farvetone eller mørkrosa farve. Pulp er saftig og sprød. Den indvendige del består af syv lag hvid-lyserøde skalaer. De adskiller sig praktisk talt ikke.

Bunden af ​​pæren er let konkave, rodsystemet er fibrøst.

Smagen af ​​Krim-løg er behagelig, sødlig uden antydninger af bitterhed, typisk for de fleste repræsentanter for denne kultur.

Frugterne indeholder en lille mængde essentielle stoffer. Aromaen af ​​Yalta-løg er ikke for intens og irriterer ikke slimhinderne i øjnene.

I de fleste tilfælde bruges det i processen med at tilberede salater af friske grøntsager eller dekorere færdigretter.

Opmærksomhed! Som et resultat af varmebehandling ødelægges de fleste vitaminer, hvilket reducerer de gavnlige egenskaber af røde Yalta-løg betydeligt. Derfor er det bedre at bruge det rå.

Yalta løg ser anderledes ud end andre sorter

Egenskaber ved Yalta løg

Yalta-løgets egenskaber svarer til andre sorter. Dette er en varmekærende og lyselskende kultur, der reagerer ekstremt negativt på et kraftigt fald i den omgivende temperatur.

Sorten er karakteriseret som højtydende og sygdomsresistent. Den høje koncentration af vand og sukker gør Yalta-løg uegnet til langvarig opbevaring. I gennemsnit kan en kultur ”beholde” sin friskhed og præsentation i højst fem måneder.

Fordele og ulemper ved sorten

Yalta rødløg har mange fordele. Men denne sort har også ulemper.

Yalta-løg har flere fordele end ulemper

Fordele:

 • saftig pulp og sød smag;
 • højt indhold af næringsstoffer
 • muligheden for at vokse på stenede jordarter;
 • attraktivt udseende.

Minusser:

 • kort holdbarhed
 • høje krav til jorden.

Hvordan man skelner mellem en ægte Yalta-løg og en falsk

For at skelne det fra en falsk og vælge en ægte Yalta-løg skal du kende dens funktioner. Ofte helt forskellige, lignende sorter forveksles med denne art.

Yalta løg adskiller sig fra almindelig rød i følgende egenskaber:

 • hovedet er ikke helt fladt, men konisk;
 • de ydre skalaer af den oprindelige frugt er blanke, lilla-lilla;
 • bunden trækkes indad, en lys blå-violet glorie er synlig omkring den;
 • en ægte Yalta-løg har kun syv interne skalaer - ikke mere og ikke mindre;
 • saften af ​​det originale Yalta-løg er klar, og smagen er sød.
Opmærksomhed! I betragtning af den korte holdbarhed er det sikkert at sige, at det er umuligt at købe ægte Yalta-løg om foråret og i første halvdel af sommeren.

Du kan skelne en original sort fra en falsk med antallet af skalaer.

Hvorfor er Yalta rødløg nyttigt?

Fordelene og skaderne ved Yalta-løg for kroppen bestemmes af dets kemiske sammensætning. Den indeholder vitamin A, C, gruppe B samt mineraler. Og koncentrationen af ​​antioxidanter i rødløg er næsten dobbelt så høj som i andre sorter af denne grøntsag. Der er også aminosyrer og fibre, der er nødvendige for kroppen.

Regelmæssigt forbrug af Yalta-løg:

 • hjælper med at styrke immunsystemet
 • hjælper med at stoppe inflammatoriske processer i kroppen;
 • er en god forebyggelse af kræft;
 • hjælper med at fjerne forfaldsprodukter fra kroppen
 • styrker væggene i blodkarrene
 • aktiverer syntesen af ​​sit eget kollagen;
 • sænker blodtrykket
 • hjælper med at bekæmpe helminthiasis.

Overdreven forbrug af Yalta-løg kan forårsage irritation af slimhinden i maven og tarmene, så det skal medtages med forsigtighed i kosten til mennesker, der lider af gastrointestinale sygdomme.

Yalta løg vil være en god tilføjelse til enhver skål

Er det muligt at dyrke Yalta-løg i Moskva-regionen og den midterste bane

Krimløg er en termofil kultur, til normal udvikling og frugtning, hvoraf en lang sommer og en vis jordbundsammensætning er påkrævet.

Ideelle forhold til dyrkning af Yalta-arterne er kun på Krim. I øjeblikket betragtes hovedleverandørerne af denne afgrøde i industriel målestok som de agrotekniske gårde i landsbyerne Opolznevoe, Goluboy Bay, Simeiz, Zaprudnoye og Lavrovoe.

Hovedårsagen til, at plantning af Yalta-løg ikke anbefales i andre regioner, er uegnet jord. Faktum er, at sorten foretrækker Tauride-skifer, som akkumulerer solvarme i dagslys og giver den til beplantning om natten.

Det ægte Yalta-løg vokser på Krim, men du kan dyrke denne smukke mand i en anden region. Det vigtigste er at følge reglerne for landbrugsteknologi.

Undertiden forårsager dyrkning af Krim-løg i det centrale Rusland, herunder Moskva-regionen, et fald i sortens egenskaber - det viser sig at være mindre saftigt og sødt. For at forhindre dette sker skal du vælge ekstremt frugtbar jord. En god høst af Krimløg kan opnås ved at dyrke dem i stenede områder. Jordens tætte struktur tillader ikke, at frugterne går dybt, hvilket resulterer i, at de opvarmes i solen og får gode kommercielle kvaliteter.

Yalta løg kræver en særlig jord sammensætning

Såning af Yalta-løg til kimplanter

Det er bedre at dyrke Yalta-løg fra frø gennem kimplanter. Plantning af frø direkte i ubeskyttet jord forsinker frugtperioden og tilføjer frugt bitterhed. Derudover vil udbyttet med plantedyrkning være bedre end med åben jord.

Hvornår skal man plante Yalta løgfrø

Frømateriale til kimplanter plantes i slutningen af ​​februar eller begyndelsen af ​​marts. Efter et par måneder dykker de modne kimplanter ned i den åbne jord.

Forberedelse af frø

For at dyrke en god høst af Yalta-løg fra frø skal du forberede plantematerialet korrekt:

 1. Frøene gennemblødes i 30-40 minutter i en svag opløsning af kaliumpermanganat. Dette hjælper med at desinficere plantematerialet og reducere sandsynligheden for at udvikle svampesygdomme.
 2. Efter den specificerede tid vaskes frøene og opbevares i en vækststimulator (ifølge instruktionerne vedlagt præparatet);
 3. Efter gennemblødning drænes vandet, og frøene tørres.
Råd! Det er bedre at købe Yalta løgfrø til plantning fra pålidelige producenter.

Valg af kapacitet

Enhver beholder til kimplanter er velegnet: specielle plastikbeholdere, trækasser, tørvepotter og endda engangsglas. Det vigtigste er, at de er udstyret med drænhuller.

Plantning af frø

Frøene fra Yalta-løgene lægges ud på jordoverfladen i en afstand på 5 cm fra hinanden. Derefter begraves de 1 cm, og jorden fugtes med en sprayflaske.

Beholderen med beplantninger er dækket af glas eller plastfolie for at skabe en drivhuseffekt og efterlades på et tørt, varmt sted.

Råd! Før opkomsten kan beholderen efterlades på et mørkt sted, men de kimplanter, der klækkes, har brug for meget sollys. Derfor er det bedre at overføre beholderen med kimplanter til en veloplyst vindueskarm.

Der skal udvises forsigtighed, når kimplanter fjernes fra beholderen.

Plantepleje

For at få stærke kimplanter, der efterfølgende kan give en god høst, skal du organisere ordentlig pleje af planterne:

 1. Temperaturkontrol. Umiddelbart efter plantning af frøene skal det være + 23-25 ​​° С, og efter fremkomsten af ​​kimplanter skal det reduceres til + 15 ° С om dagen og + 10 ° С om natten. Du behøver ikke forsøge at varme rummet mere op, fordi overskydende varme kan føre til strækning af kimplanterne.
 2. Belysning. For den normale udvikling af Yalta løgplanter er der brug for meget lys. Hvis det ikke er nok i rummet, bliver du nødt til at organisere supplerende belysning af planter ved hjælp af phytolamper eller lysstofrør.
 3. Vanding. Røde løg elsker vand, så du skal fugte kimplanterne regelmæssigt og forhindre, at matjorden tørrer ud. Overdriv bare ikke det - overskydende fugt kan forårsage rådning af plantens rodsystem. Det anbefales at skylle jorden i beholderen ved hjælp af en sprayflaske.
 4. Top dressing. Du bliver nødt til at fodre kimplanterne to gange: først påføres gødning 14 dage efter såning og i den anden tre uger efter den første fodring.
 5. Fortynding af kimplanter. Med en stærk fortykning af beplantninger anbefales det at plante kimplanter på en sådan måde, at afstanden mellem kimplanter er mindst 1 cm. Det er bedre at fjerne syge og beskadigede skud.
 6. Hærdning. For at planterne kan tilpasse sig hurtigere i det åbne felt, skal de forberedes på forhånd. For at gøre dette begynder en kasse med kimplanter at blive taget ud cirka en uge før plantning, hver dag øger tiden brugt i den friske luft.

Kvaliteten af ​​kimplanter afhænger af den korrekte pleje

Plantning af kimplanter i åben grund

Røde løgplanter plantes i ubeskyttet jord, når virkelig forårvejr sætter ind, og truslen om returfrost er forbi. Det valgte område er forudgravet til skovlens dybde, der påføres den nødvendige gødning (kaliumsalt og ammoniumnitrat), og overfladen udjævnes med en rive.

Under transplantationen:

 • vand kimplanterne rigeligt i en beholder og fjern kimplanterne forsigtigt;
 • forkorte bladene og rødderne med ca. halvdelen af ​​deres længde
 • lav riller 4 cm dybe, afstanden mellem dem skal være mindst 35 cm;
 • vanding af de forberedte senge og plantning af kimplanter i en afstand af 10 cm fra hinanden, komprimering af jorden let i rodzonen;
 • unge plantager vandes igen.
Kommentar! Det er bedre at bruge varmt, afgjort vand til kunstvanding.

Yderligere pleje

Den efterfølgende pleje af Krim-løgplantagerne er praktisk talt den samme som for andre vegetabilske afgrøder:

 1. Vanding.Mangel på fugt kan forårsage bitterhed i løg. Derfor er det nødvendigt at vandre plantagerne regelmæssigt og forhindre, at jorden tørrer ud. Under fugtning hældes vand ikke under roden, men får lov til at løbe langs gangen.
 2. Løsne jorden og fjerne ukrudt. Det tilrådes at udføre den første procedure efter hver vanding. Ukrudt fjernes, når det dukker op.
 3. Top dressing. Yalta-løg befrugtes hver anden uge og skifter organisk gødning med mineralsk. Som den første anbefales det at bruge en vandig opløsning af rådnet ko-gødning (1: 5) eller kyllingegødning (1:10).
 4. Forebyggelse af sygdomme. Overskydende fugt kan forårsage udvikling af svampesygdomme. Derfor er den første regel til forebyggelse at kontrollere niveauet af jordfugtighed.

Derudover behandles kimplanter i rodperioden med en 1% opløsning af Bordeaux-væske. Efter 20 dage sprøjtes planterne med Arcerida-opløsning.

Denne sort kræver regelmæssig pleje.

Vigtig! Vanding stoppes ca. 20 dage før høst. Dette vil hjælpe med at forhindre overmætning af pærerne med vand og forbedre deres holdekvalitet.

Sygdomme og skadedyr

Sorten er karakteriseret som resistent over for infektioner. Men nogle gange er du nødt til at bekæmpe sygdomme:

 1. Pulveriseret meldug. Du kan bestemme sygdommens tilstedeværelse ved den hvide blomst på bladene. Når der opstår alarmerende symptomer, stoppes vandingen, og plantningerne behandles med fungicidpræparater som Fitosporin.

  Meldug kan forårsage plantedød

 2. Grå rådne. De første tegn vises på pærens hals, og så påvirker det hele frugten. I dette tilfælde fjernes syge planter, og sunde behandles med præparater baseret på triazol.

  Grå rådne kan ikke helbredes

 3. Rust. Manifestationen af ​​sygdommen er røde pletter på bladene. At klare det på et tidligt tidspunkt vil hjælpe behandlingen af ​​beplantninger med en opløsning af Bordeaux-væske.

  Tilstedeværelsen af ​​rust kan detekteres med det blotte øje

De elsker Yalta-løg og skadedyr:

 1. Løg kryds. Tilstedeværelsen af ​​dette insekt kan bestemmes af forsinkelsen i plantevækst og udseendet af råd på løgene. Du kan slippe af med ubudne gæster ved at behandle med apparicider af Appolo-typen.

  Løgmideaktivitet er skadelig for planten

 2. Bladminearbejdere. Larver af møll eller fluer, som er angivet med hvide striber på bladene. For at bekæmpe disse skadedyr anvendes insekticidpræparater, for eksempel Pyrethrum.

  Minearbejdere, på trods af deres lille størrelse, forårsager enorm skade på planter.

 3. Thrips. Disse små skadedyr lever af plantesaft og efterlader omfattende sorte pletter på bladene. Du kan slippe af med parasitter ved at behandle løgplantager med Aktellik eller andre insekticider.

  Tilstedeværelsen af ​​trips er angivet med hvide striber på bladene.

Hvordan opbevares Yalta-løg

Modningsperioden for rødløg er senere end for hvide. Dette sker normalt i slutningen af ​​august eller begyndelsen af ​​september. De begynder at grave pærerne op, når alle fjerene er faldet. Eksperter anbefaler ikke at udsætte høst, fordi efterårsfugtighed (især i regnvejr) kan fremkalde rådnende.

Sorten har ikke en god holdekvalitet, så det tilrådes at bruge den hurtigst muligt.

Opbevaring af løg i flere måneder kræver overholdelse af visse betingelser:

 • i en lejlighed skal Yalta-løg opbevares ved en temperatur, der ikke er højere end +15 ° C (loggia, altan), under de samme betingelser som de opbevares i kælderen;
 • luften i rummet til rodafgrøder skal være tør og luftfugtigheden lav;
 • løg bliver frisk længere, hvis du holder dem hængende i deres fletninger.

Når du former fletninger til opbevaring, er det vigtigt, at pærerne ikke rører hinanden.

Konklusion

Den originale Yalta-løg vokser kun på Krim. Ikke desto mindre, hvis alle reglerne for landbrugsteknologi følges nøjagtigt, kan du dyrke en god høst af den røde søde grøntsag i andre regioner.

Anmeldelser af Yalta løg

Anna Korneeva, Kashira, Moskva-regionen
Sidste år plantede jeg for første gang et Yalta-løg på min side.For at være ærlig stod jeg ikke rigtig på et godt resultat. Ikke desto mindre modtog hun en god høst, og pærerne var saftige og søde. Sandt nok lyver han ikke i lang tid, så han måtte spise det inden vinterens begyndelse. Jeg vil plante mere af det næste år.
Ivan Zolotarev, Vologda
Jeg plantede røde Yalta-løg med frø til kimplanter. Selvfølgelig måtte jeg tinkere, men resultatet var det værd. Pærerne er store, søde og saftige. Der er dog lidt bitterhed, men jeg synes, det er ikke skræmmende. Jeg planlægger at fortsætte med at dyrke rødløg næste år.

Give tilbagemelding

Have

Blomster

Konstruktion