Tomat Puzata khata: karakteristika og beskrivelse af sorten

Få gartnere og bare ejeren af ​​det personlige plot nægter at dyrke tomater i sin have. Faktisk med det moderne udvalg af sorter med deres fantastiske egenskaber og sådan, til tider usædvanligt udseende, er det ikke let at begrænse dig til brugen af ​​kun de tomater, der tilbydes på markeder og i butikker. Og hvis du dyrker det selv, så åbner et så uendeligt stort valgmulighed, at dine øjne bare løber op. Og dyrkning af tomater bliver allerede til en slags hobby, der ligner indsamling. I dette tilfælde skal kun tomatsorter samles, og de indtryk, der er knyttet til dem, forbliver i bedste fald på et foto eller en video. Og smagen er desværre hurtigt glemt. Og det afhænger ikke kun af sorten, men også af vækstforholdene og vejret.

Selvfølgelig, under forholdene for et stort udvalg af tomatsorter, hvilke tricks opdrættere ikke går til for at tiltrække forbrugernes opmærksomhed på deres nye produkt. Ofte giver de sorterne sådanne navne, efter at have hørt, som du ikke kan lade være med at blive interesseret og bare gå forbi. Puzata khata-tomaten er spændende ved sit navn. Og han har ud over navnet, og udseendet er så usædvanligt, at enhver gartner helt sikkert vil være interesseret og vil plante det på sit websted.

Hvilke andre kvaliteter adskiller denne tomatsort ud over det spændende navn og et lige så usædvanligt udseende? I artiklen, ud over at beskrive Puzata khata-tomatsorten og dens foto, kan du også finde mange anmeldelser af gartnere, der allerede har forsøgt at plante denne sort i deres tomter.

Historie og beskrivelse af sorten

Tomat Puzata Khata er en ret ny række russiske markeringer. Det dukkede op i 2012 som et resultat af arbejdet hos en gruppe opdrættere ledet af Vladimir Kachainik. Det blev registreret i statsregistret i 2013, ophavsmanden var firmaet "Aelita", under hvilket mærke frøene til denne sort hovedsageligt produceres nu.

Puzata khata-tomatsorten hører til ubestemte sorter, det vil sige i teorien ubegrænset vækst.

Opmærksomhed! I praksis vokser busken normalt ikke mere end 170 cm ifølge gartnernes anmeldelser, selv under drivhusforhold.

Da dens stilke er ret tynde, og buskene i sig selv ikke kan kaldes kraftige, kan planterne lægge sig under frugtens vægt, derfor kræver tomater et obligatorisk strømpebånd til trellis og dannelse af buske. Buskene adskiller sig i gennemsnitlig bladegenskab, og de forgrener sig også på et gennemsnitligt niveau.

Bladene er mellemstore, mørkegrønne. Blomsten er af en mellemliggende type. Stilken har ingen artikulation. En klynge danner normalt op til 5 frugter.

På trods af at tomatvarianterne Puzata khata er inddelt i hele Rusland, anbefales det i de fleste regioner at dyrke den i drivhuse eller i det mindste ved hjælp af filmhytter. I det åbne felt i den midterste bane, ifølge gartnernes anmeldelser, har Puzata khata-tomaten muligvis ikke tid til at modnes fuldt ud eller vil være lille i størrelse. Men i syd kan den plantes sikkert i åben grund - der kan det eneste problem ved pleje kun være rettidig og regelmæssig vanding.

Selvom Puzata khata-tomaten i beskrivelsen af ​​sorten i Gosrestr tilhører tidlig modning, det vil sige ifølge denne egenskab, at den skal modnes omkring 100 dage efter frøets spiring, mange gartnere klager over, at rødmen af ​​frugterne forekommer meget langsomt og med stor forsinkelse. Tilsyneladende har denne sort stadig stor følsomhed over for summen af ​​positive temperaturer og mængden af ​​sollys, hvilket muligvis ikke er nok til den til rettidig modning i mellembreddegrader.

Opmærksomhed! På grund af den udvidede frugtning kan tomater høstes indtil meget frost, især når de dyrkes i drivhuse, hvor yderligere opvarmning kan bruges, hvis det ønskes.

Produktivitet er en af ​​fordelene ved Puzata khata-sorten; ca. 9-11 kg tomater kan høstes fra en kvadratmeter plantning.

Modtageligheden for de vigtigste sygdomme hos tomater er ikke nævnt i den officielle beskrivelse af sorten, men ifølge anmeldelser er Puzata khat-tomater ret resistente over for sen rødme, og andre sår omgår den normalt med forbehold for minimale forebyggende foranstaltninger.

Men det er ret følsomt over sammensætningen af ​​jorden, hvor den dyrkes - det er nødvendigt, at den er afbalanceret med hensyn til indholdet af alle de vigtigste næringsstoffer.

Frugtkarakteristika

Sjældent kan en tomatsort prale med en så usædvanlig frugtform som Puzata khata. Ikke kun er det stærkt ribbet, og selv formen i sig selv er pæreformet, som et resultat ligner frugten stærkt en pung samlet ovenfra, hvorfra husmødre plejede at gå på markedet.

Farven på umodne frugter er lysegrøn, og der er ingen plet i bunden. Når de modnes, bliver tomatens farve rød, men snarere med en orange farve. Der er 4 til 6 frø reder i en tomat.

Frugterne er store i størrelse - i gennemsnit er deres vægt 250-300 gram, men der er prøver, der når en vægt på 700-800 gram. Som det ofte er tilfældet, er de første frugter på busken den største i størrelse, så bliver tomaterne gradvist mindre.

Kommentar! Størrelsen af ​​frugterne afhænger stærkt af mange forhold: fra dannelsen og fra topdressing og fra vejrforhold under vækst og endda fra plantningernes tæthed.

Frugtens skræl er tæt nok til at modstå tomaternes betydelige vægt uden at revne. Men i færd med at spise føles det ikke. Pulpen er ret saftig, men der er ofte tomrum i tomater, så de er ikke særlig velegnede til konserves.

Smag af professionelle smagere er vurderet til "4", de fleste gartnere anerkender det som godt, men langt fra fremragende. Tomater af denne sort indeholder meget sukker og praktisk talt ingen syre, så de er især velegnede til diætmad og babymad. Frugterne af denne række tomater udgør fremragende salater samt gode kartoffelmos og andre præparater, hvor tomaterne knuses og ikke bruges som en helhed.

Kommentar! Saften fra tomater af denne sort er meget velsmagende og rig.

Den åbenlyse fordel ved sorten Puzata khata-tomat er dens gode opbevaringskapacitet. De kan plukkes, mens de stadig er grønne, og de modnes let og hurtigt på vindueskarmen, og derefter kan de opbevares i lang tid uden at ændre deres smagskarakteristika.

På grund af denne egenskab transporteres Puzata Khata-tomater let over lange afstande og kan derfor være gavnlige for kommerciel dyrkning. Sandt nok, på grund af deres usædvanlige form, tager tomater mere plads i en standardbeholder.

Fordele og ulemper ved sorten

Sammenfattende alt det ovenstående skal det bemærkes, at tomatvarianten Puzata khata har en række fordele, der adskiller den fra et antal af sine stipendiater:

 • Højt udbytte, ifølge anmeldelser, der endog til tider overstiger tallene i den officielle beskrivelse af sorten;
 • Frugter indeholder meget sukker og andre nyttige elementer;
 • Høj konservering af frugt;
 • Stor størrelse og usædvanlig form for tomater;
 • Komparativ resistens mellem tomater og større sygdomme.

Naturligvis har sorten også nogle ulemper, som først og fremmest inkluderer følgende:

 • Behovet for formning og strømpebånd på grund af en vis skrøbelighed af busken;
 • Nøjagtigheden af ​​Puzata-hyttomaten til jordens frugtbarhed.

Dyrkning og pleje

Generelt dyrkes Puzata Khata-tomater i henhold til standardteknologien for tomater, men der er stadig nogle særegenheder.

Planteperiode

Da Puzata khata-tomater er en sort, ikke en hybrid, kan du bruge både købte frø og dem, der er opnået fra dine egne dyrkede planter eller dine venner til såning.

Vigtig! Det tilrådes at lægge frøene i blød i en opløsning af mikroelementer eller vækststimulerende midler (Zircon, Epin, HB-101) inden såning, da de har lav spireenergi, og spirer kan komme frem fra jorden langsomt og ujævnt.

Det er nødvendigt at så frø i frøplantebeholdere ca. 60-65 dage før plantning af buske på et permanent sted.

Umiddelbart efter spiring anbefales det at placere spirerne under den lyseste belysning, du kan finde til dem. I dette tilfælde skal temperaturen tværtimod reduceres med 5-10 grader. Således kan du opnå god udvikling af rodsystemet og samtidig øge immuniteten af ​​tomatplanter.

Efter at de første sande tomatblade vises på tomatplanterne, skal buskene plantes i separate potter. En uge efter plukning anbefales det at fodre kimplanterne. Da kimplanterne af denne sort kan se svagere ud end andre tomater, anbefales det at fodre dem med små doser gødning en gang om ugen. Det er bedst at bruge humater med mikroelementer eller mikrobiologisk gødning som Shining, Baikal og andre.

Landing i jorden og yderligere pleje

Da tomater af denne sort kræver en obligatorisk strømpebånd, er det lettere at indledningsvis plante kimplanter i nærheden af ​​trellis. I dette tilfælde er beskæring og yderligere binding af stilkene mærkbart forenklet. Der plantes ikke mere end 3 buske Puzata khata-tomater pr. 1 kvadratmeter i haven.

Råd! Ikke kun stilke kan bindes til espalier, men også børster med modning af frugt, fordi frugterne på grund af deres store størrelse og vægt kan bryde sammen med grenene, når de er modne.

Det er ønskeligt at danne tomater af denne sort i 1 eller 2 stilke. For at danne buske til 2 stængler er en stedsøn tilbage, der vokser under den første blomsterbørste. Alle andre stedsønner og nedre blade fjernes gradvist. For at danne sig i en stamme fjernes alle stebørn gradvist og systematisk og forhindrer dem i at vokse mere end 10 cm i længden.

For at få store tomater tilrådes det at danne buske i en kuffert. Hvis du har lidt plads i haven eller i drivhuset, og du er nødt til at plante buske oftere, så i dette tilfælde vil den eneste mulige voksende teknologi være dannelsen af ​​planter i en stamme.

Planter af denne sort er ret krævende for jordens frugtbarhed, så de er nødt til at udføre et par flere forbindinger efter plantning i jorden. Vand også buskene regelmæssigt med koldt vand, især hvis vejret er varmt og tørt.

Tomater kan modnes ujævnt, så sørg for at du har ekstra dækning til buskene på forhånd i tilfælde af tidligt koldt vejr.

Opmærksomhed! Hvis frugterne ikke vil rødme, kan de høstes i en umoden grøn form - de er i stand til at modne ganske hurtigt og ligger på vindueskarmen.

Anmeldelser af gartnere

Anmeldelser af sommerboere og gartnere om Puzata khata-sorten af ​​tomater, hvis beskrivelse og foto du kunne se ovenfor, er meget forskellige og undertiden modstridende. Måske skyldes det forskellige vejrforhold, når der dyrkes tomater, eller måske var der en misforbedring af frø.

Alena, 39 år gammel, Tver
Naboer har delt dette år med tomatplanter Puzata khata. Modningstomaterne havde en meget usædvanlig form, sådan ribbet, i form af et kar. Men til sidst, da de modnede, rettede de sig lidt, blev glatte, smukke. Jeg kunne godt lide tomaterne, både søde og tætte, der er næsten ingen frø. Jeg kunne virkelig godt lide det, men grenene er tynde, de skal være bundet forsigtigt, ellers går de i stykker eller falder til jorden - frugterne er tunge.
Svetlana, 43 år, Tomsk
Jeg plantede sorten Puzata Khat i et drivhus. Jeg fik ikke mange kimplanter, fordi der er få frø, der spirer. Kun 5-6 buske, men hvilken slags tomater.Alt er godt i dem - smag, farve, form og størrelse. Så vil jeg helt sikkert plante. Nå, hvad de har brug for at passe på er med enhver afgrøde, så du skal arbejde hårdt for at nyde høsten senere.
Sergey, 42 år gammel, Novosibirsk by
Denne sort tiltrak mig ikke med noget særligt. Tomater har selvfølgelig en usædvanlig form, men smagen er på en eller anden måde kedelig, høsten kan ikke siges at behage, så jeg samlede et par kg fra busken. Jeg vil ikke plante mere.
Zoya, 44 år gammel, Samara
En vidunderlig sort! Det var en af ​​de første med hensyn til udbytte i år. Jeg samlede fra busken som helhed om en spand tomater, omend grønne, fordi jeg dyrkede dem i det åbne felt. Så de modnede godt derhjemme, og jeg så ikke nogen hulrum i dem, tværtimod saftige, tætte, velsmagende. Udenfor var næsten orange, men lyserød inde - skønhed! Næste år vil jeg plante i et drivhus - måske modnes de endnu tidligere.
Anna, 37 år gammel, Moskva-regionen
Jeg var slet ikke imponeret over denne sort. Det er ikke engang klart, hvad han roses for. Der var tomater, men de var så usmagelige, at næste gang vil jeg bestemt ikke plante dem.
Anton, 34 år gammel, Tver
Jeg plantede sorten Puzata Khata for anden gang, fordi jeg kunne lide det meget. I drivhuset var det en af ​​de mest produktive, jeg har aldrig set en sådan overflod af tomater. I år blev det dyrket i åben grund, kun dækket med ikke-vævet materiale umiddelbart efter plantning i slutningen af ​​maj, så det ikke blev beskadiget af kulden. Jeg kunne også godt lide det faktum, at det ikke er meget beskadiget af sen rødme, som andre sorter.

Konklusion

På trods af at Puzata khata-sorten optrådte relativt for nylig, har den allerede formået at finde både dens fans og dem, der var skuffede over den. I sådanne tilfælde er der kun én måde at komme til bunden af ​​sandheden - at købe frø og dyrke tomater af denne sort alene.

Kommentarer (1)
 1. Puzata khata fra Aelita, plantet i åben grund nord for Saratov-regionen, følte sig bedst, knækkede ikke, skadede ikke. Men massen er langt fra 300 g. Fra 500 til 1200 g., Dyrket til juice og pasta, i 2020 var tomater for søde, fodret med meget aske (urtel)

  18.01.2021 kl. 01:01
  Inna
 2. Jeg plantede denne sort for første gang. Jeg er meget glad! Høst og smag gode tomater. Jeg vil prøve at samle frø til yderligere dyrkning.

  09/08/2019 kl. 08:09
  Olga
Give tilbagemelding

Have

Blomster

Konstruktion