Kvarterets grøntsager i sengene: bord

Du kan gøre din have smuk og samtidig få mest muligt ud af hvert stykke jord ved hjælp af blandede senge. Teknologien indebærer plantning af flere typer planter på en højderyg. Kvarteret med grøntsager i sengene kan hjælpe med at beskytte planter mod skadelige vira og insekter. Også kombinationer af nogle planter fremskynder hinandens vækst. Samtidig er der uforenelige afgrøder, som ikke kan placeres tæt på hinanden. I betragtning af sådanne modstridende fakta bør oprettelsen af ​​blandede senge kontaktes kompetent for ikke at skade planterne, men for at forbedre deres vækstbetingelser.

Teknologiske fordele

Blandet plantning af grøntsager i haven har en række fordele i forhold til isoleret dyrkning af afgrøder:

 • arealet på jordarealet bruges så effektivt som muligt
 • planter, der lever af fremragende mikroelementer nedbryder jævnt jorden og ikke konkurrerer med hinanden;
 • naboer i haven kan forbedre hinandens smag;
 • aromaer, der udsendes af visse planter, kan tiltrække eller skræmme insekter væk;
 • det korrekte arrangement af planter kan udføre vindbeskyttelse og skabe et gunstigt mikroklima til dyrkning af specifikke afgrøder;
 • blandet dyrkning af grøntsager eliminerer brugen af ​​kemisk gødning ved kun at bruge de naturlige kræfter på jorden for at opnå en god høst.

Således er blandede senge en nem måde at forbedre udbyttet på. Ved hjælp af denne teknologi er det muligt at bruge landressourcerne kompetent og uden brug af yderligere midler tiltrække gavnlige bestøvende insekter, skræmme skadedyr af og skabe de nødvendige mikroklimatiske forhold.

Principper for dannelse af blandede kamme

Ved dannelse af blandede senge skal følgende principper overholdes nøje:

 • i den centrale del af blandet seng anbefales det at dyrke afgrøder med en lang modningsperiode;
 • kanterne af ryggen skal bruges til at dyrke korte, hurtigt modne afgrøder, for eksempel salat, spinat;
 • når man kombinerer planter, er det nødvendigt at tage højde for udviklingen af ​​deres rødder. Så i umiddelbar nærhed kan du plante afgrøder med et stærkt og underudviklet rodsystem;
 • i blandet dyrkning skal uforenelige afgrøder plantes så langt fra hinanden som muligt.

Når du har besluttet at oprette blandede senge i din have, skal du følge de ovennævnte dyrkningsprincipper og omhyggeligt gøre dig bekendt med egenskaberne ved forskellige afgrøder. Det skal huskes, at teknologien giver dig mulighed for at plante blomster og grøntsager på samme tid på samme seng. Så blomsterplanter kan ikke kun have en gavnlig effekt på vegetabilske afgrøder, men også gøre haven endnu smukkere.

Nyttige egenskaber ved planter

I nærheden af ​​planter, der kræver bestøvning, anbefales det at plante afgrøder, der tiltrækker bestøvere. Disse inkluderer forskellige sorter af mynte, merian, kamille, timian, citronmelisse. Disse planter er ikke grøntsager, men kan bruges til medicinske formål eller som haven dekoration. Deres duft tiltrækker hveps og rovfluer, der bestøver blomstrende planter.

Tunge jordarter skal løses konstant. I dette tilfælde kan regnorme komme landmanden til hjælp. For at tiltrække dem kan du plante løg, cikorie, baldrian.

Hvidløg hjælper med at bekæmpe bladlus. Dens lugt afviser disse skadelige insekter.Hvidløg bidrager også til ophobning af svovl i jorden.

Vigtig! Ovenstående planter, med undtagelse af hvidløg, er kompatible med absolut alle afgrøder.

Kombinationer af grøntsager

Når du opretter blandede senge med grøntsager, skal du omhyggeligt vælge "naboer", der ikke vil skade hinanden, men vil yde gensidig hjælp. Egenskaberne for de fleste afgrøder er individuelle, og derfor skal hver plante, når der oprettes komplekse plantager, betragtes separat:

Tomater

Det anbefales at dyrke hvidløg, lavt voksende bønner, kål, gulerødder, rødbeder, spinat, persille i umiddelbar nærhed af tomater. Urter med en særlig udtalt aroma (timian, citronmelisse, basilikum) afviser skadedyr, forbedrer smagen af ​​tomater og forlænger deres holdbarhed.

Det anbefales ikke at dyrke agurker, dild, fennikel og kartofler i nærheden af ​​tomater.

Agurker

Agurker går godt i senge med forskellige typer bønner, bønner, salat, løg, kål, dild, rødbeder, selleri. Tomater er måske den eneste afgrøde, der ikke bør plantes ved siden af ​​agurker.

Vidunderlig nabo til agurker er en radise. Det skræmmer edderkoppemider og bladbagler af. Samtidig forbedrer radise afgrødens smag. Det er også værd at bemærke, at nærheden af ​​agurker med løg er gensidig fordel.

Kål

Kål angribes ofte af skadelige insekter. Så hvidkløver kan hjælpe i kampen mod larver. Det sås direkte under kålens rod. Hvidkløver frastøder også kållus og rodfluer. Selleri hjælper med at bekæmpe jordlopperne, når de dyrker kål. Urter med stærke, lyse aromaer skræmmer kålsommerfugle væk. Porrer hjælper med at forhindre skorpelarverne i at beskadige dine afgrøder. Dild har en dobbelt gavnlig virkning på kål: det afviser bladlus og forbedrer grøntsagens smag.

Kartofler, bønner, salat, rødbeder kan vokse i nærheden af ​​kål uden at forårsage skade. Tomater, druer, hvidløg bør ikke plantes på en blandet seng med kål.

Kartofler

Kartofler plantes ofte som en enkeltstående afgrøde, men der kan også findes egnede sunde naboer til dem. Så peberrod kan beskytte kartofler mod bedbugs, og bælgfrugter bringer kvælstof i jorden, hvilket har en gavnlig effekt på kartoffelproduktiviteten. Også bælgfrugter beskytter kartofler mod Colorado kartoffelbaglen.

Ufarlige naboer til kål på en blandet seng er salater, radiser, majs, koriander. Det anbefales ikke at dyrke rødbeder, solsikker og tomater nær kartofler.

Sløjfe

Kombinationen af ​​gulerødder og løg er en klassiker i vores haver. Disse to planter i samme have afskrækker skadedyr, deres rødder konkurrerer ikke. Ud over gulerødder er rødbeder, agurker, radiser, spinat, salat velegnet til nabolaget med løg. Det anbefales ikke at plante bønner, bønner, ærter på samme seng med løg.

Andre vegetabilske afgrøder kan også bruges til at skabe blandede senge. Så fx føles hvidløg godt i en jordbærhave. Og selvom hvidløg ikke har en særlig effekt på bærafgrøden, tillader denne kombination af planter rationel anvendelse af landområder.

Mynte, radise og bælgfrugter kan fremskynde væksten og modningen af ​​courgette. Det anbefales at plante ægplanter i blandede senge i kombination med bønner, basilikum eller ærter. Det tomme mellemrum mellem rødbederne kan fyldes med grøn salat, som vil være en god nabo. Oplysninger om kompatibilitet med andre vegetabilske afgrøder findes i nedenstående tabel.

Det er selvfølgelig svært for uerfarne gartnere at navigere gennem hele sortimentet af vegetabilske afgrøder og vælge ordninger til oprettelse af blandede senge. Derfor tilbyder erfarne landmænd visse ordninger til plantning af planter på blandede højder. Her er nogle af dem:

 1. Salat skal plantes på den første, ekstreme række af højderyggen.Den anden række kan plantes med radiser eller gulerødder, kombinationen af ​​disse rodafgrøder i en række er også velkommen. På den tredje række af en sådan blandet seng skal løg plantes. Den fjerde og femte række i sengen skal gentage henholdsvis den anden og første.
 2. Midt i haven er det nødvendigt at plante agurker. Den ene kant af en sådan blandet seng er tildelt til dyrkning af bønner, den anden til kål.
 3. Det er rationelt at skifte gulerødder med løg eller merian, så der er en afstand på 30-35 cm mellem gulerødderækkene.

Du kan stifte bekendtskab med nogle andre ordninger til plantning af grøntsagsplanter på blandede senge ved at se videoen:

Nyttige urter

Det er almindeligt accepteret, at kun nyttige planter, der er et fødevareprodukt, skal dyrkes i haven. Dog er det få mennesker, der ved, at nogle urter, blomster og endda ukrudt kan være gavnlige i haven:

 • timian ved siden af ​​løg kan øge dets udbytte markant;
 • geranium, petunia og merian kan ikke kun dekorere haven med voksende paprika, men også forbedre afgrødens udbytte;
 • ved siden af ​​gulerødder og bælgfrugter kan du plante rosmarin og salvie;
 • forskellige salattyper kan forbedre smagen af ​​tomater, der vokser i nabolaget;
 • rodsystem af mælkebøtter går dybt ned i jorden og hæver calcium til jordens overflade. Mælkebøtteblomster tiltrækker også bestøvende insekter;
 • morgenfruer er i stand til at dekorere senge med alle vegetabilske planter og beskytte dem mod bladlus.

Som det kan ses på den foreslåede liste, kan blomster, urter og grøntsager på samme seng supplere hinanden og dekorere haven. Og selv en ukrudt som mælkebøtte kan være gavnlig.

Drivhuskombinationer

Drivhuse og drivhuse har som regel små, begrænsede arealer, hvilket resulterer i, at landmænd prøver at bruge dem så effektivt som muligt. Når man kombinerer planter under lukkede forhold, er det dog værd at huske, at kun afgrøder med lignende mikroklimatbehov kan dyrkes sammen. Så plantning af tomater og agurker i et drivhus er en fejltagelse: agurker kræver høj luftfugtighed, når tomater ikke tåler det.

Det anbefales at plante hvidkål i samme drivhus med tomater. Selleri, ærter, bønner, bønner vil føles godt ved foden af ​​borage. Auberginer og peberfrugter kan også dyrkes i samme drivhus med agurker, da disse afgrøder er ens med hensyn til kravene til luftfugtighed.

Grøntsagshaven er en platform til udførelsen af ​​absolut alle idéer fra landmanden. Men som regel er der altid ikke nok jord til at dyrke alle de ønskede afgrøder. Det er grunden til, at mange grundejere ty til at skabe blandede senge. Samtidig kan nabolaget i sengene være nyttigt og endda bidrage til en stigning i udbyttet. Så ovenfor i artiklen tilbydes eksempler og fotos af blandede senge, såvel som mulige ordninger for placering af forskellige afgrøder er beskrevet. Disse oplysninger vil helt sikkert hjælpe begyndere og allerede erfarne landmænd med at gøre deres haver endnu bedre.

Kommentarer (1)
 1. Forståeligt for førsteklassinger ... tak! :)

  31.01.2020 kl. 06:01
  Olya
 2. Mange tak!! For mig som nybegynder gartner er dette bare en uvurderlig gave! TAKKE!!

  12/20/2017 kl. 11:12
  Tatyana
 3. Bøde! Takke!

  05/10/2017 kl. 04:05
  Aldyn-kys
Give tilbagemelding

Have

Blomster

Konstruktion