Flerårige purløg: plantning og pleje, hvordan man vokser fra frø, nyttige egenskaber, foto

Purløg er en urteagtig flerårig plante med værdifulde ernæringsmæssige og medicinske egenskaber. Det er ikke svært at dyrke en kultur i haven underlagt de grundlæggende regler for plantning og yderligere pleje.

Hvad er purløg bue

Shnitt-løg, hastighed eller mejsel, er en urteagtig plante af familien Onion, der er kendt i kultur siden det 16. århundrede. Den har en behagelig, lys eller let skarp smag; den bruges til mad i en ung alder på op til tre uger.

Kulturen er populær blandt gartnere på grund af dens øgede udholdenhed og frostmodstand. Plantens blade har ikke kun ernæringsmæssige, men også dekorative egenskaber. Purløg plantes ofte i haven som en honningplante eller som en del af kunstneriske kompositioner.

Hvordan en purløgsbue ser ud

Schnitt-løg er en mellemstor flerårig med aflange eller ovoid-koniske pærer op til 25 mm i brune papiragtige skaller. Den har en cylindrisk tæt stilk op til 60 cm høj. Skuddet er "klædt" af bladkapper med en tredjedel eller til midten, pladerne selv er grønne med en voksagtig blomst, fistulous, op til 6 mm i diameter.

En voksenhastighedsbusk er i stand til at producere op til otte skud ad gangen

Fra maj til august blomstrer purløg med lyserøde eller lyserøde-lilla sfæriske knopper. I perioden med dekorativitet går planten normalt det andet år efter plantning. Siden juni bærer det frugt - kasser med frø.

Purløgs egenskaber

Purløg har meget høj udholdenhed og kan let modstå temperaturer så lave som -35 ° C. Det kan dyrkes i åben grund ikke kun i mellembanen, men også i Sibirien, Fjernøsten og endda i Fjern nord.

Opmærksomhed! Unge skud af purløg overlever ved -8 ° C, så kulturen dør sjældent af tilbagevendende frost.

Udbyttet af en plante afhænger af den specifikke sort og vækstbetingelser. Men i gennemsnit er purløg i stand til at producere op til 7 kg blade fra 1 m2 og op til 600 g spiselige plader fra en voksen busk. I løbet af sæsonen kan afgrøden høstes flere gange - planten genopretter hurtigt efter opskæring.

I modsætning til mange haveafgrøder behøver purløg ikke at blive transplanteret årligt. Det er tilladt at dyrke det ét sted i 3-4 år, og hvis det kun udfører dekorative funktioner på stedet, op til ni år. Kulturen viser høj modstandsdygtighed over for skadedyr og svampe og hjælper endda med at beskytte nærliggende plantager mod sygdomme.

Purløg sorter

Purløg er repræsenteret af et stort antal sorter med værdifulde dekorative og ernæringsmæssige egenskaber. Flere af dem er i særlig efterspørgsel.

Bøhmen

En produktiv sort giver dig mulighed for at fjerne op til 200 g greener fra en busk ad gangen. Planten lider sjældent af sygdomme, udvikler sig med succes et sted i flere år. Den første klipning kan udføres tre uger efter, at bladene er dannet.

Bohemia purløg har en smagfuld smag, men ret mild

Honning plante

Modstandsdygtig over for kolde snaps og dårlige jordarter, bringer sorten med honninggrøder mørkegrønne blade med en behagelig skarp smag hele sommeren.Afviger i smuk blomstring, ofte fundet i kunstneriske kompositioner i landskabet. I overensstemmelse med navnet er planten en god honningplante og tiltrækker bier til stedet.

Fjær af purløg honningplanter vokser meget hurtigt - op til 20 cm om ugen

Forår

En tidlig række purløg gør det muligt at fjerne bladene kun tre uger efter spiring. Planten udviser høj frostmodstand, om foråret er den en af ​​de første, der spirer i haven. Det danner høje og ret kraftige buske, udbyttet er ca. 6 kg pr. Meter plantning i løbet af sæsonen underlagt landbrugsteknologi.

Forårsløg-løgsort har en mild, let skarp smag.

Chemal

Et lavt udvalg af purløg strækker sig kun op til 40 cm. Bladens smag er skarp og lys, udbytteindikatorerne er høje - ca. 7 kg saftige fjer kan høstes i nogle få snit.

Ulemperne ved Chemal-sorten inkluderer svag modstandsdygtighed over for meldug

Krokus

En tidlig modning af purløg er velegnet til at skære så tidligt som 14 dage efter, at bladene vokser tilbage. Det har en behagelig smag og tåler forårets frost godt udendørs. Samtidig er sortens udbytte gennemsnitlig - ca. 600 g fjer kan høstes fra en meter beplantninger.

Crocus purløg kræver regelmæssig transplantation, ellers vil udbyttet af planten falde

Fordelene og skaderne ved purløg

De spiselige græssløg har adskillige medicinske egenskaber:

 • forbedrer appetitten og fremskynder fordøjelsesprocesserne
 • styrker immunsystemet og fremmer genopretning fra forkølelse
 • reducerer risikoen for at udvikle åreforkalkning;
 • forhindrer forekomsten af ​​vitaminmangel
 • har antimikrobiel og antiinflammatorisk virkning
 • hjælper med at fjerne toksiner, toksiner og parasitter fra kroppen
 • forbedrer synsstyrken
 • reducerer blødende tandkød
 • udvider blodkar og regulerer blodtrykket
 • har en gunstig virkning på tilstanden af ​​kønsorganet hos mænd og kvinder;
 • forbedrer tarmens bevægelighed med træg fordøjelse.

Sammen med de værdifulde egenskaber har purløg kontraindikationer. Det anbefales ikke at forbruge planten:

 • med ulcerative læsioner i mave og tarm
 • med forværring af pancreatitis;
 • med kroniske sygdomme i hjertet og blodkarrene
 • med hepatitis og levercirrose;
 • med individuel intolerance
 • med hyppige migræne.

Purløg har en negativ indvirkning på kroppen, især når det indtages i overskud. I store mængder forårsager skarpe fjer halsbrand og kvalme, diarré, hovedpine og allergiske udslæt.

Sådan plantes en purløg

Det er ret nemt at dyrke purløg - kulturen tilhører den uhøjtidelige kategori. Planten kan sås direkte i åben grund eller i lukkede beholdere derhjemme.

Dyrkning af purløg fra frø i det åbne felt

Du kan så purløg på stedet om foråret i begyndelsen af ​​vækstsæsonen eller om efteråret kort før det kolde vejr. Et sted for en plante vælges moderat oplyst med en lys skygge. Jorden kræves til løs dyrkning, beriget med kalk, med god dræning.

Et par måneder før plantning graves det valgte område op og renses for ukrudt. Tilsæt jorden en spand humus eller 500 ml kompost pr. 1 m2, hældes en lille mængde urinstof og superphosphat, hvorefter substratet omrøres. Et par dage før den faktiske plantning af kulturen påføres 20 g ammoniumnitrat pr. 1 m også på stedet2 og vand jorden rigeligt.

Fremgangsmåden til såning af purløg i en åben have ser sådan ud:

 1. Plantefrø gennemblødes en dag i varmt vand, skifter væske med jævne mellemrum og tørres derefter på et papirhåndklæde.
 2. På stedet forberedes små huller op til 2 cm dybe og efterlader en afstand på 5 cm mellem dem.
 3. De behandlede frø placeres i huller og dækkes med jord ovenpå.
 4. Sengene sprøjtes rigeligt med en sprayflaske.

I den første sæson anbefales det ikke at afskære unge blade - planten får mulighed for at blive stærkere.Hvis denne regel følges i det andet år, vil buskene bringe en rigelig høst.

Opmærksomhed! Ved plantning af purløg inden vinteren sænkes frøene tørt i jorden uden forudsåning.

Det anbefales at lade der være 15-30 cm mellemrum mellem purløgsrækkerne

Dyrkning af purløg

Du kan plante purløgsfrø først på kimplanter derhjemme for efterfølgende overførsel til åben grund. Teknologien ser sådan ud:

 1. En bred kasse på ca. 20 cm dyb er fyldt med et substrat af humus, havjord, sand og træaske, der ikke når 3-4 cm til kanten. Jorden udjævnes og vandes rigeligt.
 2. Forblødlagte plantefrø placeres i huller, der er 1,5 cm dybe med intervaller på 2,5 cm. Materialet er dækket af jord og sprøjtet fra en sprayflaske ovenpå, og derefter er æsken dækket med film eller glas.
 3. I flere dage opbevares kimplanterne på et varmt sted med moderat belysning. Efter fremkomsten af ​​kimplanter fjernes huslyet fra kassen, og mikrogrøntsager af purløg arrangeres i et lysere rum med en temperatur på ca. 18 ° C.
 4. På tidspunktet for dannelsen af ​​det første ægte blad dykker kimplanterne.

Under hjemmet dyrkning skal purløg fugtes regelmæssigt. Kimplanterne overføres i gennemsnit to måneder efter dannelsen af ​​skud. Planter på dette tidspunkt skal erhverve to sande blade.

Dagslys for purløgsplanter bør være mindst 12 timer

Purløg pleje

Du kan dyrke purløg fra frø i ethvert klima. Omsorg for en kultur er ikke særlig vanskelig, men nogle punkter kræver opmærksomhed.

Vanding

Purløg kræver rigelig vanding. Med mangel på fugt mister planten sin dekorative effekt, desuden bliver bladene for grove og mindre velsmagende. Vand kulturen med lunkent vand, du skal fokusere på tilstanden af ​​det øverste jordlag. Vandlogning af jorden er også farlig for hastigheden, da plantens rødder kan rådne.

Råd! Hvis purløg er blevet groft på grund af mangel på vand, skal du afskære nogle af fjerene, vande de resterende beplantninger rigeligt og forhindre jorden i at tørre ud med yderligere vækst af bladene.

Top dressing

Gødning til purløg begynder at blive anvendt i det andet år. Topdressing af planten udføres efter det første snit - når der vandes, introduceres en opløsning af fugledrag eller en infusion af mullein i jorden. Det er også tilladt at drysse sengene med tørre mineraler - nitrophos eller azofos, 40-100 g pr. 1 m2.

Når du bruger organisk materiale, kan du fodre planten efter hver samling blade. Mineralgødning påføres sjældnere - efter 2-3 nedskæringer.

Løsning og ukrudt

Voksne purløg danner et tæt græs på jordoverfladen og hæmmer normalt ukrudtsvækst alene. Men unge planter 1-2 år gamle anbefales at luge ukrudt og løsne hver måned. Dette vil desuden beskytte hastigheden mod skadedyr og svampe og forbedre iltadgangen til rødderne.

Forbereder sig på vinteren

Hastighedsanlægget tåler svær frost godt. Men reglerne for pleje af purløg om efteråret anbefaler stadig at isolere haven. Normalt bruges et tæt lag barkflis - jorden er dækket af tørt løv, savsmuld og dækket af grangrene. Om foråret, med optøningen, fjernes huslyet, så det ikke forstyrrer væksten af ​​kultur.

Sygdom og skadedyrsbekæmpelse

Purløg lider sjældent af skadedyr og sygdomme, da phytoncider i planten skræmmer insekter væk og ødelægger patogene mikroorganismer. Men nogle lidelser udgør stadig en fare for hastighed:

 1. Pulveriseret meldug. Svampesygdom kan genkendes af lysegrønne pletter på plantens blade og en hvidlig blomst. Med en fremskreden lidelse bliver de berørte områder brune over tid, og purløgspladerne dør af.

  Meldug vises på purløg under ekstremt fugtige forhold

 2. Rust. En anden svampesygdom efterlader brunrøde mærker og hævelser på planten.Svampen spreder sig hurtigt og kan ødelægge hele haven på kort tid.

  Rust på en plante udvikler sig snart med et overskud af kvælstof i jorden

Kampen mod løgsygdomme udføres ved hjælp af fungiciderne Topaz, Fitosporin og Baktofit. Det anbefales ikke at skære afgrødens blade til madbrug inden for en måned efter sprøjtning. Som profylakse for svampe er det nødvendigt at opretholde renheden på stedet og fjerne planteaffald i tide, hvor patogene mikroorganismer dvale.

Opmærksomhed! Med begyndelsen af ​​efteråret er det nødvendigt at fjerne, inklusive resterne af blade fra hastighedsstikket, så de tørrede plader ikke nedbrydes.

Af skadedyrene er faren for purløg hovedsageligt trips. Du kan fjerne parasitter ved hjælp af stoffet Aktara eller Bordeaux væske. For at forhindre, at trips formerer sig i senge med purløg, inden vinteren begynder, skal du rydde området med rådnende planteaffald.

Både voksne insekter og thrips larver lever af stegepanden

Reproduktion

Du kan multiplicere hastigheden på webstedet efter metoden for opdeling. Dette giver ikke kun mulighed for at øge plantebestanden, men også forynge gamle buske, der ikke længere er i stand til at demonstrere høje udbytter.

Opdelingen for purløg udføres om foråret eller det tidlige efterår. Proceduren udføres som følger:

 1. På den valgte dag vandes plantebedet rigeligt.
 2. De graver på kort tid med en skovl og fjerner den forsigtigt fra jorden.
 3. Buskens blade er skåret til 15 cm og rødderne - op til 5-7 cm.
 4. Manuelt eller med en kniv er planten opdelt i flere dele med 8-10 pærer hver.
 5. De resulterende små buske overføres til nye steder og plantes på den sædvanlige måde.

Efter opdeling bliver purløgene taget hånd om i henhold til standardregler.

Purløg anbefales at opdele i en alder af 3-4 år

Høst og opbevaring

For første gang udføres høsten i anden sæson efter plantning. Unge saftige blade afskæres fuldt ud, eller der tages kun et par fjer fra planten. Samtidig efterlades små stubbe over jorden. Blomstrende stilke fjernes i løbet af sommeren, så snart de dukker op for at forhindre grovhed af blade og bevare deres saftighed.

Fra forår til slutningen af ​​sommeren kan purløg skæres helt 2-4 gange afhængigt af sorten og vækstraten. Sidste gang bladene fjernes i midten af ​​august og ikke længere forstyrrer hastigheden før det kolde vejr, så kulturen har tid til at samle en forsyning af næringsstoffer inden vinterens begyndelse. Den bedste smag besidder fjer, der strækker sig op til 25-40 cm i højden.

Du kan holde purløg frisk i køleskabet i op til to uger. Hvis det er nødvendigt at forberede plantens fjer til vinteren, skal de fryses ved negative temperaturer eller tørres. I begge tilfælde bevarer hastigheden maksimale fordele og mister ikke smag.

Konklusion

Purløg er en smuk og sund plante med godt udbytte. Kulturen stiller ikke høje krav til pleje, men det giver dig mulighed for at få velsmagende og saftige greener flere gange i vækstsæsonen.

Give tilbagemelding

Have

Blomster

Konstruktion