Irisblomster i designet af en have og et sommerhus

Iris er flerårige blomster, der er populære hos landskabsdesignere. Dette skyldes deres høje dekorative kvaliteter, uhøjtidelig pleje og kompatibilitet med mange andre haveafgrøder. Nu er der mere end 700 arter af disse blomster, der adskiller sig i størrelsen på glasset, buskens højde og kronbladenes farve. Iriser i landskabsdesign er også værdsat for det faktum, at de kan vokse et sted i mere end 15 år, hvilket giver dig mulighed for at skabe flerårige kompositioner, der ikke kræver kompleks vedligeholdelse.

Iris hjælper med at bringe ethvert blomsterarrangement til live

Funktioner ved planlægning af landskabsdesign med iris

Når du bruger iriser i havedesign, skal plantens egenskaber tages i betragtning. Dens rodsystem er overfladisk placeret, så det kan ikke modstå konkurrence med stærkere partnere. Derudover er denne flerårige lysfilm og med mangel på sollys strækker busken sig, hvilket fører til et fald i dekorativitet.

Blomstringsperioden for iris er ikke lang, men deres fordel er, at de er universelle. Derfor kan denne flerårige bruges i alle gruppesammensætninger såvel som til båndorm. Iris betragtes som et overgangsforbindelse, da det med succes udfylder det midlertidige rum mellem blomstring af forår og sommerafgrøder. I løbet af den spirende periode er grunden eller haven fyldt med farver, og selv de mest ubeskrevne hjørner ser elegante og elegante ud.

Hvilke planter kombineres iris med?

Når du bruger iriser i haven og til dekorering af et plot, som på billedet nedenfor, er det nødvendigt at lære at kombinere disse stauder korrekt med andre afgrøder. Ved plantning i grupper skal planterne ikke forstyrre hinanden for at udvikle sig, blomstre.

Vigtig! Der er flere sorter af stauder, der adskiller sig i buskens højde og glasets form, så når du vælger partnere, skal du være opmærksom på denne funktion.

Når man kombinerer iriser i landskabsdesign, er følgende kulturer ideelle partnere til:

 • orientalsk valmue;
 • liljer;
 • lupin;
 • dagliljer
 • berberis;
 • forskellige typer enebær;
 • vært;
 • astilba;
 • forsythia;
 • ærter;
 • alle typer flox;
 • thuja;
 • delphiniums;
 • saxifrage;
 • torv;
 • roser;
 • blæreorm.

Lavvoksende planter som stedmoderblomster, morgenfruer, tusindfryd, glem-mig-ikke kan bruges som forgrund i blomsterbedet.

Fordelen ved en flerårig er ikke krævende at tage sig af

Anvendelsen af ​​iriser i haven design

Iris er blandt de alsidige farver, der kan bruges i en række landskabspleje.

Eksisterende flerårige arter:

 • dværg (op til 45 cm) - ideel til alpine dias, rockeries;
 • mellemstor (45-70 cm) - bruges ofte i gruppeplantager;
 • høj (fra 75 cm) - bruges til baggrund af blomsterbed og dekoration af reservoirer.

Afhængigt af blomsterhandlerens idé kan du bruge iris i havenes landskabsdesign, som vist på billedet, på forskellige måder.

De mest succesrige applikationer til denne flerårige:

 1. Bændelorm... Iriser ser positivt ud som separate buske på baggrund af en grøn græsplæne.
 2. Mono blomster... For at dekorere haven anbefaler mange landskabsdesignere at oprette blomsterbed i forskellige størrelser med deltagelse af blomster i en eller to nuancer.
 3. Rabatki... I dette tilfælde skal iris plantes på den ene eller begge sider af haven.
 4. Rock haver... For at opnå en vellykket sammensætning kombineres denne flerårige blomstring bedst med dværgarter af fyrretræer og gran.
 5. Hved bredden af ​​reservoiret... Ofte er der en kunstig dam i landskabsdesignet i haven, så iriserne ser perfekte ud langs kysten. I dette tilfælde er det bedre at bruge sumpblomstarter.

Når du bruger iriser i havenes landskabsdesign (billedet nedenfor), skal det huskes, at skægarter foretrækker at vokse i åbne solrige områder, og skægløse er i stand til at modstå lys delvis skygge uden at det berører blomstringen.

Stenblok kan med fordel understrege skønheden i iriser.

Iris i landskabsdesignet på et sommerhus

Denne flerårige findes i hvert andet sommerhus. En sådan popularitet forklares med plantens uhøjtidelighed, som ikke giver producenten meget problemer. Ofte bruges iriser i landskabets design af et sommerhus, som det ses på billedet, til at skabe lyse accenter og dekorere bygninger. Denne flerårige plante kan plantes langs hegnet ved indgangen til havepavillon i blomsterbedet nær verandaen.

En fremragende løsning ville være ideen om at bruge iriser i et sommerhus, som kan ses på billedet, i form af 5-6 separate grupper, der består af forskellige typer planter. Afstanden mellem dem skal være mindst 1-1,5 m, hvilket gør det muligt for stauder at udvikle sig fuldt ud og blomstre.

Vigtig! Sådanne gruppeplantager ser godt ud på baggrund af mørk jord, så i løbet af blomstringsperioden kan rummet mellem dem dækkes med tørvechips.

Iris passer godt sammen med pæoner

Senge og blomsterbed med iris

Som du kan se på billedet bruges iris i haven og på den personlige grund oftest til at skabe blomsterbede og blomsterbed. I landskabsdesign kaldes sådanne kompositioner iridariums. Dette betyder, at kun iris bruges til plantning, men forskellige sorter og arter af denne flerårige er tilladt. I dette tilfælde er det meget vigtigt at vælge de rigtige planter, der matcher hinanden i skyggen af ​​kronblade, buskens højde og tidspunktet for blomstringen.

Når du opretter et iridarium, skal du overholde følgende regler:

 • blege sorter går tabt på baggrund af lyse arter;
 • brogede arter skal kombineres med monokromatiske;
 • forskellige mørke sorter er ikke kompatible med hinanden.
Vigtig! Når du opretter blomsterbed i forgrunden, er det bedre at plante dværgarter med en afstand på 12-15 cm. De skal følges af mellemstore og i midten - høje med en hastighed på 4 stk. til 1 kvm. m.

Kompositioner med iris i haven og på stedet

På grund af den korte blomstring af iris anbefaler landskabsdesignere at bruge denne blomst i sammensætninger med flere komponenter. Dette hjælper med at skabe et jævnt skiftende billede, når de enkelte grupper af planter blomstrer.

En kombination af iriser med roser kan være ideel. I dette tilfælde maskerer førstnævnte med succes de bare skud af sidstnævnte. Sammensætningen kan suppleres med dagliljer, der blomstrer senere og desuden ikke giver meget skygge. Når du planter iris med delphiniums, skal du tage højde for sidstnævntes store løv og plante planterne i en tilstrækkelig afstand.

Her er et eksempel på oprettelse af et flerkomponent blomsterarrangement ved hjælp af skæggede iriser i blå-blå-violette toner, hvor resten af ​​afgrøderne skal vælges i samme farveskema, og kun liljer skal bruges i en gul eller orange nuance. .

Plantning i henhold til ordningen giver dig mulighed for at opnå lange blomstrende blomsterbede

Det er altid vigtigt at overveje plantens højde.

Regler og eksempler på blomsterbed med iris

Denne flerårige ser organisk ud i enhver landskabsform. Og fotos af iris med andre blomster i haven beviser kun dette.

Iris ser godt ud i kombination med korn

Denne flerårige nær reservoiret ser perfekt ud

Monokromatisk hosta passer godt til forskellige typer iris.

Det er en fordel at kombinere iris med lupin, da de modregner hinandens skønhed

Oprettelsen af ​​landskabsdesign kræver overholdelse af 3 regler:

 • enhed af stil;
 • enkelhed i design;
 • overholdelse af den dominerende regel.

Kun en klar implementering af disse anbefalinger giver dig mulighed for at oprette udsøgte blomsterarrangementer på dit websted, hvor hvert element supplerer det andet.

Konklusion

Iriser i landskabsdesign er en ideel flerårig, hvis blomstring finder sted på et tidspunkt, hvor forårets afgrøder allerede er visne, og sommerafgrøderne endnu ikke har blomstret. Takket være dette begynder haven eller det personlige plot at skinne med nye farver, omend ikke længe. Derfor vokser plantens popularitet hvert år, og dens uhøjtidelighed bidrager kun til dette.

Give tilbagemelding

Have

Blomster

Konstruktion