Sibiriske iriser: sorter med fotos og navne, blomstrende træk

Iriser har fået anerkendelse af gartnere for de mange blomsterfarver. I landskabsdesign anvendes hybridformer. De kan være høje og dværge med enkle eller dobbelte blomster. Billeder af sibirisk iris og dens sorter hjælper dig med at beslutte valget af en sort til haven.

Generel beskrivelse af sibiriske iriser

En vild art af sibirisk iris (Íris sibírica) vokser i den europæiske del, i Sibirien og i Fjernøsten. Ganske bredt fordelingsområde skyldes plantens frostbestandighed, uhøjtidelighed over for vejrforholdene og jordens sammensætning.

Kulturen betragtes som en truet art, der er beskyttet ved lov i Letland, Ukraine, Hviderusland og Rusland

Beskrivelse af sibirisk iris (billedet), der er anført i den røde bog:

 1. Stængler er oprejste, ofte forgrenede og vokser op til 110 cm i højden.
 2. Bladene er smalle, lineære, 80 cm lange, 5 cm brede. Bladpladerne er bløde, mørkegrønne, med glatte kanter og en spids spids.
 3. Små blomster - op til 6 cm i diameter. Placeret på toppen af ​​peduncles. Skovlblade hængende, i form af en ellipse, de centrale kronblade er oprejst, konkave mod midten.
 4. Farven er lilla eller blå med hvide eller gule pletter i bunden af ​​de nedre kronblade.

Rotsystemet er overfladisk, krybende, stærkt forgrenet. Planten producerer meget rodvækst. I et område kan det blomstre i mere end 15 år.

Hvornår og hvordan blomstrer sibiriske iriser

Sibiriske iriser har små blomster, men flere af dem dannes end japanske sorter. I en alder af fire danner planten op til 35 knopper. Blomstringstiden afhænger af sorten, hovedsageligt fra maj til juni. Knopperne blomstrer ikke på samme tid, en prøves livscyklus er 5 dage. Blomstringstiden for sibirisk iris er 15-21 dage, denne indikator afhænger også af sorten.

Særlige træk ved sibiriske iriser

De vigtigste fordele ved sibiriske iriser inkluderer kulturens høje frostbestandighed. Takket være denne kvalitet kan planten dyrkes i forskellige klimazoner (3-9). Iris er hårdfør, med enkle landbrugsteknikker, stressbestandige, reagerer ikke på temperaturændringer og mangel på belysning.

Vigtig! Den eneste betingelse for dyrkning er, at jordsammensætningen skal være neutral eller let sur.

Jord med en reaktion mod alkalisk er ikke egnet til plantning.

Vilde arter og hybrider baseret på dem er kendetegnet ved høj immunitet

Planter inficerer ikke infektioner og skadedyr i haven.

Sibiriske iris sorter

Sibiriske iriser inkluderer hybrid skægløse sorter af Limniris. Ofte er planterne høje (op til 120 cm), men der er også dværgformer, der ikke vokser over 40 cm. Kronbladene er farvet cyan, blå, violet, gul med variationer i nuancer af rød, orange eller magenta. Sorterne bevarer deres dekorative udseende gennem hele sæsonen takket være de blade, der ikke skifter farve før frosten begynder. En oversigt over de bedste sorter af sibiriske iriser, der bruges i ornamental havearbejde, hjælper dig med at vælge en afgrøde til enhver region.

Harpswell dis

Iris Harpswell Hayes er kendetegnet ved adskillige skud, der er 85 cm høje. Blomsterne har en diameter på 13 cm, hvilket betragtes som stort for sibiriske iriser.Antallet af knopper på en busk 25-30 stk. Dækblade er blå med lilla vener og et kontrasterende gulbrunt fragment nær pitten. Stilarter (pistilgrene) er lyseblå. Blomstringsperioden er anden halvdel af juni.

Harpswell Hayes bruges i blomster

Snedronningen

Mangfoldigheden af ​​sibiriske iriser, Snow Queen eller Snow Queen, er kendetegnet ved en sjælden farve til kulturen. Blomsterne er enkle, 10 cm i diameter. Kronbladerne er hvide med et citronfarvet hjerte. Bladene er tynde, buede, lysegrønne, stilkene når 90 cm i højden. Sibirisk iris blomstrer i juli, cyklusvarigheden er 21 dage.

Snow Queen er en sort med flere knopper, op til 50 af dem kan findes på en voksen plante

Hvid hvirvel

Siberian iris White Swirl (hvid hvirvelvind) er en høj, kompakt, tæt urteagtig busk op til 1 m høj. Blomsterne er enkle, åbne, elfenbenfarvede med et gult fragment i bunden. Kronbladene er afrundede, let bølgede, af samme størrelse. Vokset i det åbne felt til udsmykning af territoriet og skæring.

Hvid hvirvelblomstring begynder i midten af ​​maj

Repræsentanter for denne sort ligner udad påskelilje buske.

Ruffled Plus

Hybrid Ruffled Plus (tousled) er medlem af gruppen af ​​terryvarianter af sibiriske iriser. Dette er en mellemstor kompakt busk med en højde på 65-70 cm, en bredde på 40 cm med lange, smalle, lysegrønne blade. De nederste kronblade er afrundede, de indre er aflange med bølgede kanter. Lavendelfarve med lilla vener og en hvid kerne.

Blomstring på Ruffled Plus er rigelig, lang, begynder i maj-juni

Altai leder

En hybrid af russisk markering, en af ​​de frostbestandige repræsentanter. Siberian Iris Altai Leader er den mest almindelige plante i tempererede haver, dens beskrivelse er som følger:

 • højde - 80-95 cm, bredde - 50 cm;
 • bladene er xiphoid, smalle, 70 cm lange, lysegrønne;
 • skovlblade er mørkeblå med en hvid kant langs kanten og et gult fragment i bunden;
 • kronblade er blå med en lilla farvetone.

Sorten kaldes terryvarianter.

Op til tre knopper blomstrer på en pedunkel på samme tid

Barcelona

En række sibiriske iriser Barcelona (Barselona) er en ret sjælden tofarvet hybrid. Afviger i blomstens eksotiske form og farve. Bøjlerne er kraftigt sænket og omvendt, farvet burgunder med en orange farvetone og hvide striber i bunden. Stilene er lange, oprejste, lyse gule med bølgede kanter.

Iris Barcelona har store, blanke blade med en blålig blomst, der bliver brune efter efteråret

Hubbard

De mange sibiriske iriser Hubbard er kendetegnet ved enkle, store blomster med en diameter på 17 cm. Den høje plante når op til 120 cm. Blomsterne er violette, tættere på lilla. Skovbladen er mønstret i blå, hvid og gul. Bladene er smalle, lange, bløde, lysegrønne.

Hubbard iris-sorten har den længste blomstringsperiode, der varer fra midten af ​​maj til juli.

Rosie Bowes

Hybridformen af ​​sibiriske iriser Rosy Bows (lyserøde buer) er en af ​​de dekorative repræsentanter for terry-gruppen. Kulturen med hollandsk udvælgelse er kendetegnet ved sen blomstring - juni-august. Planten er mellemstor (80 cm i højden), kompakt med rigelig knoppedannelse. Rosie Bows er klassificeret som en elite sort.

Kronbladenes farve kan være lys lavendel, blå, men der er repræsentanter med mørke lyserøde blomster

Hohenflug

Hohenflug (højflyvende) sibirisk iris, der reparerer sort, er en af ​​de højeste sorter. En tæt, sprudlende busk når en højde på 160 cm. Den findes sjældent til salg, den er dyr, men den blomstrer også 2 gange om sæsonen - i juni og august. En plante med korte blade placeret i bunden af ​​bushen. Blomsterne af sibiriske iriser er lilla med hvide striber i bunden, enkle.

Oftere vokser de en kultur til udarbejdelse af buketter

Concord Crash

Terry hybrid Concord Crush producerer blomster i en rigt mørk blå farve, kronblade med et brunt område i bunden får en blækskygge i solen. Kulturen er mellemstor (op til 60 cm), bredde - 30 cm. Blomstringen begynder i maj og varer 20 dage.

Planten er lyselskende; når den dyrkes i skyggen, mister den sin dekorative effekt

Alba

Repræsentanten for sibiriske ayrovidny iriser Alba (japansk Alba) når en højde på ca. 80 cm. Blomsterne er mellemstore, deres diameter overstiger ikke 8 cm. Busken er meget tæt med intens stængeldannelse og rigelig blomstring, startende i juli og varer tre uger. Kronblade er hvide med gule pletter i bunden.

I landskabet bruges Alba til at dekorere reservoirernes bredder

Ved lav luftfugtighed tørrer og smuldrer blomsterne.

Pink parfait

En dobbeltblomstret hybrid Pink Parfate er en mellemstor urteagtig busk, der når 70-80 cm i højden. Blomsterne er lyserøde i farve med mange kronblade. Skovlblade er afrundet med en orange plet i bunden, bølgede kanter og tynde lilla vener.

Blomstringsperioden for Pink Parfait er maj-juni.

Smør

En hybrid række sibiriske iriser af det hollandske udvalg af smør og sukker er kendetegnet ved forskellige blomsterfarver. Dækblade er lysegule med grønne pletter i bunden, stilarterne er hvide, lange, åbne. Blomsterdiameter - 10 cm. Plantehøjde - 70 cm. Blomstringstid - midt på sommeren.

Fire eller flere knopper dannes på en peduncle Butter

Iris

Den eneste skæggede repræsentant for sibiriske iriser er Iris-dværgformen, buskens højde er 45-50 cm. Blomsterne er store - 15 cm i diameter med burgunderblade og lyseblå stilarter. Blomstringstid er maj.

Kasatik-sorten bruges i design til at skabe grænser og designe klippehaver

Sort joker

Black Joker hybrid (sort joker) har en eksotisk farve på blomster. Fejl er mørke lilla med en gylden kant omkring kanterne og gule striber i bunden, lavendelblade med vener, stilarter er mørkeblå. Bøsningen er lav - 50-60 cm, kompakt. Der er 4 knopper på peduncle.

Black Joker-blomstringen begynder i juni og varer 20 dage

Blå konge

Den blå konge (blå konge) sort af sibiriske iriser har en lyseblå farve på blomster. Deres diameter overstiger ikke 15 cm. Overtrædelserne er lange, runde og med et brindle mønster nær skoven. De centrale kronblade er elliptiske med bølgede kanter, oprejst. Plantehøjde - 1,3-1,5 m, bladene er smalle, lange, hårde, mørkegrønne.

Blue King blomstrer i juli i to uger

Svan under flugt

Swan in Flight er en hybrid af sibiriske iriser med store, enkle blomster. Kronblade er åbne, hvide med et gult eller grønt fragment nær kernen. Busken når 70 cm i højden. Det er meget kompakt, men danner mange stængler. Blomstrer i juni.

Swan in Flight er velegnet til design, men fandt sin vigtigste anvendelse i blomster

Cassandra

Cassandra er en dværgrepræsentant for sibiriske iriser. Blomstrer i maj. Busken er tæt bladagtig, bladpladerne er smalle, meget længere end stænglerne. Stængler vokser ikke højere end 70 cm. Blomsterne er enkle, åbne med lyseblå afrundede kronblade og orange pletter i bunden. Diameter - 10-15 cm, enkelt arrangement på peduncle.

Kassandra-sorten er tørkebestandig, men kræver krævende belysning

Big Ben

Busken er mellemstor, tæt, kompakt og når en højde på 80 cm. Big Ben-sorten er en af ​​de rigeligt blomstrende repræsentanter for sibiriske iriser. Farven er dyb lilla med hvide fragmenter på skovlen. Blomsterne har en diameter på 7 cm. Blomstrer i juni.

Big Ben er den mest almindelige sort i de centrale regioners haver

Sibirisk iris i landskabsdesign

Kulturen er meget brugt i ornamental havearbejde. Planten er kombineret med enhver form for nåletræer, prydbuske, blomstrende flora.

Efter blomstringsperioden beskæres stilkene.Buske med tæt langt løv giver landskabet dekorativitet. En populær indretningsteknik er oprettelsen af ​​iridariumer, blomsterbed i et byområde eller på en personlig grund, plantet med forskellige sorter af planter.

Flere løsninger på, hvordan man bruger sibiriske iriser i havedesign:

 1. De plantes for at afgrænse landskabszoner.
 2. De dekorerer bredden af ​​kunstige reservoirer.
 3. Inkluder i mixborders med prydplanter.
 4. Placeret på siderne af haven stien.
 5. Dekorer rockeries.
 6. Til stampning af plænekanter.
 7. Rock haver dekorere.
 8. Ved masseplantning for at udfylde det tomme område.

Konklusion

Et foto af sibirisk iris, dets anvendelse i landskabet, karakteristika og beskrivelser af populære hybrider hjælper med at få en generel idé om de forskellige sorter. Prioriteten ved valg af afgrøde vil være dens høje frostbestandighed, enkle landbrugsteknologi, stærke immunitet over for sygdomme og skadedyr.

Give tilbagemelding

Have

Blomster

Konstruktion