Såning af dichondra: timing, voksende regler, avlsfunktioner

Dichondra er en stedsegrøn plante af Bindweed-familien. Dets navn oversættes som "to korn": det er forbundet med plantens frugt, der ligner en kapsel med to kamre. I sit naturlige miljø vokser det i troperne og subtroperne i Amerika, Østasien, Australien, New Zealand. Plantning og pleje af dichondra i et tempereret klima har sine egne egenskaber.

Beskrivelse af dichondra

Planten er en tropisk vin. I tempererede klimaer vokser den op til 1,5-2 mi længden.

Dichondraen har krybende tynde stilke i en sølvfarvet eller smaragdfarvet farve. På dem er ofte petiolate blade af en rund form, dækket af et lille fnug. Deres størrelse når 5-25 mm i diameter. Dichondra værdsættes nøjagtigt for sin smukke frodige løv, mens dens blomster er iøjnefaldende og uden dekorativ interesse.

På jorden danner liana et tykt tæppe, dets krybende skud rodner hurtigt takket være overfladerødderne, der dannes i internoder.

Lianer med sølv og smaragdblade ser organisk ud i en planter

Dichondra blomstrer fra maj til august. Dens blomster er små - ca. 2-3 mm i diameter. Deres farve kan være lysegul, lilla, lysegrøn.

I tempererede klimaer har dyrkning og pleje af rigelig dichondra sine egne detaljer, da den dyrkes som en årlig. I varme regioner opdrættes den som en flerårig plante.

Kommentar! Indendørs dichondra om vinteren holdes indendørs, i den varme årstid overføres den til en terrasse eller balkon.

Typer og sorter af dichondra

I alt er der 15 arter af denne tropiske plante. I Rusland dyrkes 2 ornamentalsorter:

  • smaragd vandfald;
  • sølvfarvet vandfald.

De adskiller sig i bladfarve og stængellængde.

Sølvvandfaldet ser godt ud i kombination med andre blomster og planter

Smaragd sorten er udstyret med en forgrenet stilk og små blade af en rund form og rig grøn farve. Oftest dyrkes den i potter såvel som på græsplæner. Planten elsker delvis skygge.

Det sølvfarvede vandfald har lange stilke og sølvfarvede blade. Foretrækker at vokse i solen, er ikke bange for tørke, genopretter hurtigt efter udtørring af jorden i en gryde. Det kan ikke vokse i delvis skygge, med mangel på lys, forværres plantens udseende.

Dichondra i landskabsdesign + foto

Dichondra bruges i landskabsdesign til ampel-design - det vil sige, at hængende potter med en liana placeres under tagudsiden for at dekorere bygningens vægge og også som et grunddækningsanlæg.

Tropisk liana ser spektakulær ud som en jorddækningsafgrøde

Anlægget bruges til landskabspleje, havepladser, terrasser, verandaer, lysthus samt til at skabe kompositioner ved bredden af ​​en dam eller ved poolen. Det er ikke ualmindeligt, at landskabsdesignere bruger dichondra i terrasser i stedet for græsplæne for at udfylde mellemrummene mellem fliserne foret med gangbroer.

Dichondra kombineres harmonisk med fuchsia, petunia, begonia, lobelia. Hun skaber en spektakulær baggrund for dem.

Hvordan kan dichondra formeres

Dichondra formeres med frø, stiklinger og lagdeling. Den første metode er omhyggelig og tidskrævende. Derfor praktiseres dichondra stiklinger og lagdeling oftere. Fordelen ved disse to vegetative metoder er ikke kun i deres enkelhed, men også i at de gør det muligt at bevare alle egenskaber ved forældrebusk.

Hvordan man formerer dichondra ved stiklinger

Til reproduktion af dichondra ved høje stiklinger kan du bruge skud opnået efter efterårsbeskæring. De placeres i et fugtigt substrat til en dybde på 3 cm og vandes derefter med et vækststimulerende middel. Dernæst skal de dækkes med plastflasker, glasburker, ikke-vævet materiale, anbringes på vindueskarmen eller placeres på et hvilket som helst lyst, varmt sted. Når de første knopper dukker op, fjernes huslyet. Om foråret eller forsommeren, når vejret er rigtigt, plantes de i jorden et permanent sted.

Transplantationsmetoden gør det muligt at opnå godt materiale til videre avl.

Sådan dyrkes dichondra fra frø

Liana fra frø i tempererede klimaer dyrkes efter frøplantemetoden, i de sydlige regioner kan den straks plantes på stedet. Det er nødvendigt at så dichondra til kimplanter til efterfølgende bevægelse i jorden om vinteren, da kimplanterne vokser ret langsomt og måske ikke har tid til at få styrke og blive stærkere, når de plantes i åben jord.

Formering af dichondra ved lagdeling

Dette er den nemmeste og mest pålidelige måde. Det består i det faktum, at lagene presses til den fugtige jord på placeringen af ​​internoderne - på disse punkter begynder nye rødder at dannes. De vises omkring 7-14 dage, efter endnu en måned adskilles de fra busken og plantes et nyt sted. Stiklinger rodner meget hurtigt og rodner godt - takket være de overfladiske rødder.

Optimale betingelser for dyrkning af dichondra

Dichondra er en tropisk termofil plante, og passende betingelser er nødvendige for det. Lufttemperaturen, som vinstokken vokser normalt, skal være 18-25 grader. Hvis termometeret falder under 10, visner planten og dør. For høje temperaturer - ca. 30 grader - fører til gulfarvning og udtørring, derfor skal dichondra vandes ofte i varmt vejr ofte, mens man undgår vandtæthed i jorden.

Hvordan og hvornår man skal plante dichondra korrekt

Reglerne for plantning af dichondra i åben grund og pleje af det afhænger af områdets klima. Du kan kun plante en plante, når vejret er varmt om sommeren - temperaturen holdes omkring 20 grader eller højere.

Vigtig! For at plante dichondra i åben grund skal du vælge en klar, solskinsdag uden nedbør.

Timing

I tempererede områder skal dichondra plantes i juni. I de sydlige regioner er landingstiden medio maj.

Stedvalg og jordforberedelse

Ved plantning udendørs skal der vælges et ikke-ventileret sted. Det sølvfarvede vandfald foretrækker solrige områder, smaragdvariet skal placeres i delvis skygge.

Der er ingen særlige krav til jorden. Den eneste betingelse er, at jorden drænes. Planten trives i lerjord med en pH på 6,6 til 8.

Sådan plantes dichondra i jorden

Liana vokser ret langsomt, og dette skal tages i betragtning, når det bruges som grunddækningsplante. Når du planter i jorden, er det nødvendigt at observere afstanden mellem buskene - ca. 15 cm. Hullerne er gravet ned i en sådan dybde, at roden med en jordklump frit kan passe ind i dem. Kimplanterne placeres i plantehullerne ved omladningsmetoden, så er de dækket af jord, stampet og vandet.

Faktisk er dichondra en ukrudt, så den vokser godt og er ikke bange for sygdomme og skadedyr

Dichondra voksende regler

Korrekt plantning og pleje af den rigelige dichondra er meget vigtig.Kun hvis dyrkningsteknologien overholdes, bevarer planten sine dekorative kvaliteter i 5-6 år. Hun har brug for regelmæssig vanding, gødning, ukrudtsbekæmpelse, beskæring.

Vandings- og fodringsplan

Dichondra skal vandes regelmæssigt, når landet tørrer op. Dette skal gøres om aftenen, så der ikke er brændende solstråler, ellers kan planten blive brændt. Du skal vandde ved selve roden. Derudover er det på varme dage nødvendigt med daglig fugtning af buskene om morgenen eller aftenen.

Det er vigtigt ikke at tillade stagnation af vand og vandlogning af jorden, ellers begynder rødderne at rådne.

Opmærksomhed! Den tørkebestandige sort tåler kortsigtede perioder uden at vandes godt, men når jorden er fugtet, vil løvet være tykkere, friskere og mere mættet i farven.

En gang hver anden uge anbefales det at fodre med mineralsk gødning med kalium og nitrogen. Du kan bruge komplekser designet til indendørs løvfældende planter. Efter befrugtning skal vinstokken vandes, så den ikke brænder.

Løsning og ukrudt

Dichondraens rodsystem er tæt på jordoverfladen. For ikke at skade det, skal lugtning og løsning udføres meget omhyggeligt og kun i hånden.

Klemning og beskæring

Efter dannelsen af ​​det ottende blad klemmes dichondraen for at starte forgrening og dannelsen af ​​en frodig krone.

I løbet af sommeren beskæres de, når skuddene vokser. Takket være dette ser dichondraen altid frodig ud. For lange skud, der slås ud af sammensætningen, beskæres. Den sidste procedure udføres om efteråret, inden vinstokke klargøres til vinteren. Afskårne stiklinger kan bruges til formering.

Forberedelse af dichondra til overvintring

I tempererede klimaer dyrkes dichondra som en årlig plante. Hvis du har brug for at holde det indtil foråret, skal du gøre som følger:

  1. Skær antennedelen af ​​før frost begynder.
  2. Grav op dichondraens rhizom. Fortsæt forsigtigt med at ryste knolden af.
  3. Overfør til en kælder med en temperatur på mindst + 10 grader, dæk med fugtet tørv eller dæk med et ret tykt lag vådt sand, så rødderne ikke tørrer ud.

Efter en sådan overvintring skal der vises nye stængler med rødder. De skal skæres af med en skarp kniv og plantes i individuelle potter. Ved begyndelsen af ​​varmt vejr skal du overføre dichondra til åben jord, mens du påfører gødning. Eller du kan vente på optimale temperaturer og straks plante dem i jorden uden at placere dem i skåle.

I de sydlige regioner overlades dichondraen til vinter i haven: den er dækket af jord, dækket af en film, hvorpå der er lagt nedfaldne blade eller nåle.

Hvis dichondra ampelous vokser i en have i potter, når koldt vejr begynder, overføres det til et rum: en lukket veranda, en balkon, en loggia.

Skadedyr og sygdomme

Dichondra er resistent over for sygdomme og skadedyr, og kampen mod dem reduceres oftest til forebyggende foranstaltninger:

  • ukrudt i hånden i tide, bark ikke jorden omkring busken;
  • overforbrug ikke fodring, overvåg kvælstofniveauet - det bør ikke være for højt;
  • med en stærkt tilgroet tæt krone, reducer antallet af vanding for ikke at forårsage skimmel og svampe.

Vigtig! Overdreven fugt til dichondra er meget mere skadelig end at tørre en jordklump.

Skadedyr, der undertiden inficerer en plante, inkluderer nematoder, loppebiller, hvidfluer og bladlus.

Nematoder kan dræbe tropiske slyngplanter. De vises ved høj luftfugtighed. Det er ikke let at håndtere dem, som regel er planten udsat for ødelæggelse, og jorden behandles med kemikalier.

Resten af ​​skadedyrene angriber vinstokken sjældnere. Brug akardræbende midler for at ødelægge dem.

Konklusion

Plantning og pleje af dichondra er en ret spændende aktivitet for amatørgartnere, der er ingen særlige vanskeligheder. Vederlaget for arbejdskraft vil være et smukt designet, behageligt for øjet.

Give tilbagemelding

Have

Blomster

Konstruktion