Kupena: i landskabsdesign, transplantation, foto, medicinske egenskaber, anvendelse

Plantning og pleje af et bad i det åbne felt består af enkle regler. Men først skal du studere plantens funktioner og krav.

Botanisk beskrivelse af Kupena-planten

Kupena (Polygonatum) er en flerårig plante fra aspargesfamilien. Det har et artikuleret vandret rhizom med en knopp i den øverste del, hvorfra der vokser et nyt vegetativt skud hvert år. Stænglerne på planten er ribbet uden pubescence, grønne eller rødlige, bladpladerne er siddende ovale i form med en glat kant og en spids spids.

Knopperne til den flerårige er købt hængende og er normalt rettet i en retning langs stilken

Kupena kaldes også "Salomons segl" for et interessant træk - med begyndelsen af ​​efteråret dør plantens skyde af og efterlader et ar med en deprimeret midt på jordstænglen af ​​en karakteristisk type. Ved antallet af sådanne "sæler" kan man beregne, hvor gammel den urteagtige flerårige er.

Blomstrende træk

Flerårig kupena går ind i den dekorative periode i maj og juni. Snehvide klokkeformede knopper vises fra bladakserne i den nederste del af stilken og åbner sig gradvist i fuldgyldige duftende blomster. Forudsat at bestøvning er sket, midt på sommeren, dannes der frugter på deres sted - mørke bær med flere frø.

Voksende område

Den flerårige plante lever i subtropiske zoner, i Indokina og Kina, i de tempererede klimaer i Asien, Europa og Nordamerika. På Ruslands territorium kan den findes overalt i mellembanen, i Sibirien, i Kaukasus og i Fjernøsten. Til vækst vælger den flerårige enge og marker, bjergskråninger, krat af buske.

Kupena er en giftig plante eller ej

En generelt nyttig flerårig kupena tilhører giftige planter og indeholder en stor mængde hjerteglykosider, saponiner og alkaloider. Det er nødvendigt at bruge det til kulinariske og medicinske formål med stor omhu, frugter er særligt farlige.

Typer af købt

En flerårig plante er repræsenteret af flere dusin arter. Blandt dem er de mest berømte og populære blandt gartnere.

Apotek

Apotek eller medicinsk, Kupena (Polygonatum odoratum), er en plante op til 65 cm høj med blomstring i midten af ​​maj. Arten er udbredt i tempererede klimaer og er især værdsat for sine medicinske egenskaber. På billedet af kupena-haven blomsten kan du se, at dens knopper er snehvide med grønne kronbladespidser.

Apotekskøb bevarer sin dekorative effekt i cirka fem uger.

Whorled

Whorled kupena (Polygonatum verticillatum) er en mellemstor plante op til 60 cm over jordoverfladen.Et træk ved arten er, at der i den øverste del er hvirvler med 4-8 separate plader. En flerårig plante, der hovedsagelig findes i Europa i skyggefulde skove.

Blomstring af den hvirvlede kupena forekommer i juni og juli.

Flerblomstrede

Multiflorous Kupena (Polygonatum multiflorum) er en relativt høj flerårig op til 1 m over jorden. Plantens blade er arrangeret i et par rækker, små hvide knopper vises i klaser på op til fire stykker.

Multiflower Kupena vokser især godt i skyggen på fugtige jordarter.

Kupena toblomstret

Toblomstret kupena (Polygonatum biflorum) er en flerårig plante, der er ca. 40 cm høj med en grøn let pubescent stilk. Fra slutningen af ​​maj til juli bærer den 1-2 rørformede knopper på hver pedunkel; efter deres visning dannes sorte bær.

Knopperne til den toblomstrede kupena er hvidgrønlig

Kupena halvmåne variegatu

Seglformet kupena (Polygonatum falcatum) findes hovedsageligt i subtropikerne i Japan og Korea. Den har en stilk op til 80 cm, aflange, lancetformede blade, en lys stribe løber ofte i midten af ​​pladerne. Den flerårige plantes knopper er grønlige, op til seks stykker pr. Pedunkel.

Den dekorative sort Variegatum er af særlig interesse for gartnere. Foto købt i landskabsdesign ser særligt imponerende ud, mange hvide streger er tydeligt synlige på plantens blade.

Halvmåne kupena blomstrer fra slutningen af ​​maj til midten af ​​sommeren

Broadleaf Kupena

Broadleaf Kupena (Polygonatum hirtum) når 50 cm i højden. Den har store ovale blade op til 7 cm i diameter med en spids top. Den blomstrer med grønhvide knopper på det sædvanlige tidspunkt - i de sidste dage i maj og begyndelsen af ​​juni.

Blomstring af bredbladet kupena varer cirka 25 dage.

Smalbladet

Smalbladet Kupena (Polygonatum stenophyllum) vokser i det nordlige Kina og i den russiske Primorye. Afviger i smalle, lancetformede blade uden pubescence på undersiden, blomstrer fra det sene forår til midten af ​​sommeren.

I højden stiger den langvarige smalbladede kupena til 50 cm

Kaukasisk

Kaukasisk Kupena (Polygonatum polyanthemum) findes på Krim, Dagestan, i Ciscaucasia og Western Transkaukasia. Den flerårige stilk stiger med et gennemsnit på 30 cm, lange ovale blade nedenfor er dækket af villi. På billedet af Kupena-planten er hvid, rørformet med en udvidelse i den øverste del af knopperne synlig.

Kaukasisk kupena blomstrer fra midten af ​​april

Holly

Holly kupena (Polygonatum acuminatifolium) er en temmelig sjælden sort, der vokser i South Primorye. Stiger op til 35 cm over jorden, har en grøn bar stilk uden pubescence, spidse, lancetformede blade med en indsnævring i den nederste del. Giver 2-3 knopper pr. Pedunkel.

Holly Kupena blomstrer i juni.

Applikation købt i landskabsdesign

Oftest plantes kupenaen i haven i skyggefulde områder ved siden af ​​bregner, værter, dagliljer og primulaer. En flerårig plante er velegnet til:

 • at dekorere tomme græsplæner;

  Lav busk danner et attraktivt grønt tæppe

 • til dekorering af plads nær vægge og hegn;

  Kupena er ikke bange for skyggefulde områder ved siden af ​​bygninger

 • til dannelsen af ​​det midterste niveau af kunstneriske kompositioner.

  I gruppeplantager udligner Kupena gunstigt blomstrende stauder

Vigtig! Kupena broget og almindelig er velegnet til skæring og bruges ofte til buketter og blomsterarrangementer.

Reproduktionsmetoder købt

En flerårig plante i haven formeres på to måder - af frø og vegetativt. Sidstnævnte metode bruges oftere, fordi den er enklere og giver hurtigere resultater.

Voksende fra frø

Frø til at vokse kan købes i butikken eller høstes fra modne stauder. Plantematerialet sås i en sand-tørveblanding og lægges på et koldt sted i mindst en måned og helst tre.Derefter arrangeres beholderen for at blive varm, og efter et par uger fjernes den til afkøling i yderligere 50 dage.

Efter stratificering af frø får Kupena større udholdenhed.

Derefter returneres sættekassen til et lyst, varmt sted og vandes regelmæssigt. Med begyndelsen af ​​sommeren transplanteres en moden flerårig plante i åben jord, mens blomstring kun forventes efter tre år.

Opdeling af bushen

Reproduktion ved at opdele busken er en praktisk og pålidelig metode, der passer til dem, der allerede dyrker en voksen flerårig busk på stedet. I det tidlige forår eller september graves planten forsigtigt ud af jorden og skæres i 2-3 dele med en kniv eller spids skovl. Hver division overføres til et forberedt sted, og plantningen udføres på en standard måde.

Skæringen skal have sunde rødder og vækstpunkter

Råd! Steder for nedskæringer i en flerårig plante skal drysses med knust kul eller aske for at forhindre forfald.

Landing købt i åben grund

At plante en plante i et sommerhus er ret simpelt. I dette tilfælde er det nødvendigt at studere billedet omhyggeligt, plantning og pleje af den købte blomst.

Anbefalet timing

Plantning af en flerårig plante i haven gøres bedst i det tidlige forår eller sensommeren. I begge tilfælde vil det være i stand til hurtigt at slå rod i jorden og vil ikke lide af koldt vejr.

Stedvalg og forberedelse

Planten foretrækker let, humusrig og godt fugtet jord. Flerårig belysning har brug for blød og diffust uden direkte sollys.

Kort før plantningen plantes, skal det valgte område graves ordentligt op og slippe af med ukrudt. Om nødvendigt fortyndes jorden med sand, tørv og humus for at gøre den så nærende og luftgennemtrængelig som muligt.

Landingsalgoritme

At plante en flerårig plante i landet ser meget enkel ud:

 • i det valgte område graves et lavt hul til et vandret rhizom - dobbelt så stort som det underjordiske system af kimplanten;
 • dræning og komplekse mineralgødning lægges på bunden af ​​brønden;
 • fyld hullet med en blanding af frugtbar jord, sand og tørv og kompakt;
 • uddybe kimplanterne med ca. 10 cm ned i jorden, tilsæt om nødvendigt mere jord ovenpå;
 • vandes gennem en speciel rille, der er lavet omkring planten.

For at fugt fordamper langsommere, kan jorden strækkes direkte med tørv, halm eller flis.

Funktioner ved pleje af badet

Plantning og pleje af en buskhave lilje af dalen er ikke særlig vanskelig. Hovedopmærksomheden skal rettes mod vanding og rettidig befrugtning for rigelig blomstring.

Vandings- og fodringsplan

En flerårig plante elsker fugt, så om sommeren skal den vandes regelmæssigt - mindst en gang om ugen. Det er bedst at bruge en sprinklermetode for ikke at erodere jorden ved rødderne tæt på jorden. Det er nødvendigt at tage højde for intensiteten af ​​naturlig nedbør. I perioden med kraftige regn reduceres mængden af ​​vanding.

Gødning til Kupena-planten påføres en gang om året om foråret inden blomstring. Flerårig foretrækker organisk materiale, kompost eller gødning, du kan også bruge mineralblandinger indeholdende nitrogen og fosfor.

Ukrudtsbehandling og mulching

Ukrudt er i stand til at fjerne næringsstoffer og fugt fra prydplanten. Med en hyppighed på to gange om måneden trækkes de ud med hånden, og så de ikke dukker op igen, barker de jorden. Du kan bruge tørv, halm eller faldne blade.

Rødderne af kupena passerer nær overfladen, så standard ukrudt udføres ikke for det

Forbereder sig på vinteren

Med begyndelsen af ​​efteråret afskæres skuddene på en falmet plante i en højde på ca. 5 cm over jorden. Den flerårige er ret frostbestandig og tåler temperaturer under -20 ° C. Til vinteren anbefales det dog stadig at dække plantens rødder med et lag savsmuld eller tørv til isolering.

Hvornår og hvordan du kan transplantere en kupon

Kupena vokser langsomt, men over tid tykner det stærkt, holder op med at udvikle sig og begynder også at forstyrre nabostater. Derfor er det almindeligt at transplantere planten hvert 4-5 år.

Proceduren udføres i det tidlige forår eller i efteråret. De bruger metoden til at opdele - busken graves fra det gamle sted, og jordstænglen skæres i stykker, og derefter overføres de nye planter til de forberedte grober.

Sygdomme og skadedyr

Sadovaya kupena er meget resistent over for sygdomme. Faren for planten er hovedsageligt repræsenteret ved rodrot. Da den flerårige foretrækker fugtige områder med overdreven vanding, kan svampen føre til en blødgøring af den underjordiske del. Du kan genkende råd ved tørring af løv, udseende af indsnævring på plantens plader ved at bremse væksten og reducere blomstringen.

Rotrot forårsager brune pletter på bladene

Behandling af svampelidelser i kupena udføres ved hjælp af fungicider og Bordeaux væske. Det er også nødvendigt at gennemgå kunstvandingsregimet og give planten god jordbeluftning. Hvis rodsystemet har lidt for meget, er det bedre at fjerne kupinen fra stedet og brænde den.

Af skadedyrene til flerårige planter er farlige:

 • snegle og snegle gastropoder sætter sig på brede blade og fodrer med saftige greener;

  Et indirekte tegn på snegle i rummet er tilstedeværelsen af ​​gennemsigtige klæbremerker på bladene.

 • savfluer - Tykke hvide larver kan hurtigt spise en hel plante, hvis de ikke kontrolleres.

  Savfluer kan samles i hånden - de klæber ikke tæt på bladene og smuldrer let

Kampen mod gastropoder og insekter udføres ved hjælp af kobbersulfat og kemikalier. Med en lille skade på skadedyrsplantager kan du blot vaske planten af ​​med vand under et let tryk.

Opmærksomhed! Mulching af jorden hjælper især godt fra snegle og snegle; det er svært for gastropoder at bevæge sig på en ru overflade.

Plantens helbredende egenskaber

Nogle typer flerårige haveplanter har medicinske egenskaber. Først og fremmest er det duftende eller farmaceutisk og flerblomstret kupena, de er mest almindelige. Til medicinske formål anvendes hvirvlede, toblomstrede og bredbladede sorter.

Midler baseret på haveplanten Kupena har adskillige gavnlige egenskaber. Når de bruges korrekt:

 • hjælp til behandling af gigt, gigt og ischias;
 • fjerne parasitter fra tarmene
 • fremme heling af sår, forbrændinger og sår
 • tjene som forebyggelse og hjælp til behandling af forkølelse;
 • rense blodet og styrke væggene i blodkarrene
 • lindre feber og betændelse, hjælpe med at reducere smerter
 • forhindre udviklingen af ​​vitaminmangel og anæmi
 • forbedre tilstanden af ​​knogler og led
 • normalisere fordøjelsesprocesser.

For kvinder er det nyttigt at bruge kupena til at lindre smertefuld menstruation og for at forhindre kræft i reproduktionssystemet. Mænd kan tage planten for at opretholde styrke og for at forhindre urogenital betændelse.

Anvendelse i traditionel medicin

Traditionel medicin bruger alle dele af kupenaen, dens jordstængler, frugter, blomster og urter. På basis af plantematerialer kan du tilberede vand og alkoholprodukter med en stærk medicinsk effekt.

Med sygdomme i maven

En vandig infusion på bladene og stilkene på Kupena-planten har en god effekt på gastritis, træg fordøjelse og tyngde i maven. Lægemidlet fremstilles som følger:

 • to store skeer tørre råmaterialer hæld 500 ml kogende vand;
 • dæk med et låg og pakk det med et håndklæde;
 • læg væk på et varmt sted i to timer;
 • ledes gennem osteklud til filtrering.

Du skal drikke medicinen tre gange om dagen på tom mave, helst på samme tid. Infusionen hjælper også med hævelse og nyresygdom.

Til slid og sår

En afkogning af en haveplante bruges eksternt til sår og slid.Produktet indeholder en stor mængde tanniner, forhindrer betændelse og fremmer hurtig heling. Opskriften ser sådan ud:

 • tre store skeer tørre rødder knuses;
 • hæld 500 ml vand;
 • kog over svag varme i 20 minutter.

En anstrengt afkogning af en flerårig plante bruges til at aftørre huden, komprimerer og lotioner. Kupena har en god effekt på blå mærker og blå mærker og fremmer deres tidlige resorption.

Med gigt

Kupena-rod til behandling af led bruges til at lindre de ubehagelige symptomer på gigt. En simpel afkog er forberedt til terapi:

 • tørre råmaterialer formales i en mængde på 5 g;
 • hæld 250 ml kogende vand;
 • kog over svag varme under omrøring i 15 minutter;
 • afkøles under låget og filtreres.

I det færdige produkt skal du fugte en bandage eller rense gaze og påføre det berørte område i 40 minutter. De antiinflammatoriske egenskaber ved haveplanteafkog lindrer hurtigt smerter og forbedrer mobiliteten.

Kupena-tinktur bruges også til behandling af leddene. For at forberede det har du brug for:

 • hæld 100 ml medicinsk alkohol 100 g friske stængler og blade af planten;
 • opbevar blandingen på et mørkt sted i ti dage;
 • filtrer den færdige sammensætning.

Tinktur af planten bruges til slibning, den har opvarmning og smertestillende egenskaber.

Kupena-plantens rødder er giftige, men indeholder de mest antiinflammatoriske stoffer.

Med hæmorroider

Rotenes helbredende egenskaber er efterspurgt efter hæmorroider. Midlet gøres sådan:

 • 3 liter mælk hældes i en stor emaljepande;
 • hæld en lille skefuld pulver fra plantens tørre rødder;
 • i ovnen fordampes mælken, indtil 1 liter af det oprindelige volumen er tilbage;
 • det færdige produkt filtreres.

Du skal tage bouillon fire gange om dagen, 30 ml på tom mave.

Madlavning applikationer

Selvom alle sorter af en flerårig plante er giftige, bruges apotek og flerblomstret kupena til madlavning. De bruger hovedsageligt unge skud og blade, der indeholder en stor mængde stivelse. Råvarer kan marineres med eddike og hvidløg, tilsættes suppe, stuvede grøntsager eller hovedretter.

Før tilberedning skal stænglerne og bladpladerne behandles ved høj temperatur, vaskes og blancheres i flere minutter i kogende saltet vand. Derefter drænes væsken, og råmaterialet efterlades på bordet, indtil det køler af. Varmebehandling reducerer plantens toksicitet og gør den sikker til madbrug.

Opmærksomhed! Det er strengt forbudt at bruge friske stauder, det truer med alvorlig forgiftning.

Begrænsning og kontraindikationer

En nyttig, men giftig plante, Kupena har nogle kontraindikationer. Du kan ikke bruge det:

 • under graviditet og amning
 • under 16 år
 • for allergi - sæsonbetinget, kontakt eller medicin;
 • med forværringer af gastrointestinale sygdomme
 • i nærvær af individuel intolerance.

For første gang afprøves urtemedicin med stor omhu. Hvis der opstår udslæt, kløe, hævelse, kvælning og rødme, skal du straks stoppe med at bruge planten og konsultere din læge.

Indsamling og indkøb af råmaterialer

Bladene og skuddene af den flerårige kupena høstes i blomstringsperioden sidst på foråret, og plantens rødder graves op i november eller marts. Bærene høstes midt på sommeren i perioden med maksimal modenhed. Råvarer skæres om nødvendigt og lægges ud i et tyndt lag på en bakke på et varmt sted i skyggen. Tør planten med god ventilation, men væk fra direkte sollys.

Der kan være snavs og støv på kupenaens blade, derfor vaskes planten inden forarbejdning.

Når al fugt er fordampet, lægges de medicinske præparater i papirposer eller linneposer og anbringes på et mørkt sted til opbevaring.Et langtidsbad kan opbevares i et tørt skab med en temperatur, der ikke overstiger 25 ° C, undgå kontakt med andre medicinske urter. En giftig plante skal også fjernes væk fra børn og kæledyr.

Hvis alle betingelserne er opfyldt, vil en langvarig kupena være i stand til at bevare sine helbredende egenskaber i tre år. Derefter skal indsamlingen af ​​planten gentages.

Konklusion

Plantning og pleje af et bad i det åbne felt er en nem opgave for en gartner. En enkel men attraktiv plante kan dekorere et sommerhus, dekorere tomme rum og desuden medføre medicinske fordele for nogle lidelser.

Give tilbagemelding

Have

Blomster

Konstruktion