Hortensia ru: sorter, plantning og pleje, anmeldelser, fotos

Grov hortensia er en plante med smukke blomster, tilhører familien med samme navn. Den har orientalsk oprindelse og vokser i naturen på kysten af ​​Kina og Japan. I det 19. århundrede kom hortensia til Europa, hvor den straks blev forelsket i mange havedesignelskere.

Beskrivelse af ru hortensia

De fleste arter af Hortensia-familien er buske op til 3 m høje og 2 m brede. Nogle af dens repræsentanter har en trælignende form, desuden findes vinstokke blandt dem. Hortensia-buske har tykke grene. De har store blomsterstande i en hvid eller lilla skygge.

I midten består de af mange små blomster, omkring omkredsen er de omgivet af flere store hvide med fire kronblade.

Bladene kan være ret store - op til 35 cm lange og 25 cm brede. Deres farver skifter i løbet af sæsonen. Ungt løv er mørkegrønt, fløjlsagtig. Mod slutningen af ​​sommeren skifter den farve til mørk orange. Rotsystemet er kraftigt, forgrenet.

Planten er meget hårdfør: Hortensia kan dyrkes under vanskelige forhold og ved relativt lave temperaturer. I tempererede klimaer kan det dyrkes næsten overalt. Den blomstrer i sensommeren eller det tidlige efterår.

Varianter af ru hortensia

I øjeblikket er der flere sorter af ru hortensia. Derudover arbejder vi konstant på at få nye. De mest populære sorter af denne kultur betragtes nedenfor.

Makrofil

Højden på denne hortensia er 1,5 m. Den har ru blade, pubescent med fine hår. Deres længde når 35 cm, bredde - op til 20 cm. Blomsterne er ret store - i nogle eksemplarer når diameteren 20 cm. Grov hortensia Macrophila er vist på billedet nedenfor.

De sfæriske blomsterstande af denne sort har en række nuancer, generelt afhænger plantens farve af jordens surhedsgrad.

Vigtig! Jo mere basisk jorden er, jo lysere er hortensia-blomsterne. På sure jordarter er de blå, på alkaliske jordarter er de lyserøde eller lilla.

Sargent

Afgrødens højde kan nå 4 m. Det er en af ​​de mest populære sorter med fløjlsagtige blade. Hovedtræk ved denne sort er en gradientændring i farve inden for en blomsterstand og en jævn overgang fra en lilla nuance til lyserød (og derefter til blå) over hele buskens område. Derudover kan kronblade på nogle planter være enten hvide eller have en hvid kant.

Blomstringen er ret sen og lang, den begynder i september og varer indtil den første frost

Varm chokolade

Sorten introduceret relativt for nylig. Det har enorme blomsterstande - op til 30 cm i diameter.

Bladene af denne sort ændrer også deres farve, men i modsætning til den klassiske ændring fra grøn til orange har den en overgang fra sølv til oliven

Skuddets farve ændres også over tid: Når temperaturen falder, bliver de røde.

Vigtig! Sorten varm chokolade, selv uden løv, har en høj dekorativ effekt på grund af stilkene i en karakteristisk farve.

Grov hortensia i landskabsdesign

Grov hortensia bruges i vid udstrækning i landskabsdesign. Store buske kan bruges som monokultur i store områder.Fra dem kan du oprette tætte hække, bruge dem som kantstenplanter til brede stier.

Som et separat designelement vil ru hortensia se ud over enhver konkurrence, da lyse og smukke blomster tiltrækker opmærksomhed.

At lave en bænk med Macrofila-sorten er en almindelig anvendelse i landskabet af et parkområde

Det er også godt at bruge ru hortensia som et centralt element i en stor blomsterbed omgivet af buske af lyse og store planter, hvis blomster står i kontrast til den. Hun ser godt ud omgivet af brogede etårige.

Overvintrende grov hortensia

Hortensia har god vinterhårdhed, men ved frost på ca. -30 ° C anbefales det at isolere den nærmeste bagagerumscirkel for at beskytte plantens rødder mod frysning. Faldne blade af træer eller savsmuld kan bruges som dækmateriale.

Plantning og pleje af en ru hortensia

Plantning og pleje af en ru hortensia er ikke særlig vanskelig. Det eneste, der skal følges nøje, er vanding, da planten har brug for meget fugt.

Valg og klargøring af landingsstedet

Et ideelt sted for en ru hortensia er et område, der er beskyttet mod vinden i delvis skygge. Jorden skal være nærende og have et pH-niveau på mindst 5,0 (være let sur).

Foreløbig forberedelse af stedet til ru hortensia består i at rydde det for ukrudt og anvende mineralgødning (op til 20 g superphosphat pr. 1 kvm. M). Dette skal gøres to uger før plantning. Normalt udføres det om foråret.

Før plantning skal en frøplante af en ru hortensia behandles med et vækststimulerende middel ved at nedsænke dets rødder, for eksempel i Epins opløsning. Umiddelbart inden installation i pit, anbefales det at sprøjte det med en 0,2% opløsning af kaliumpermanganat for at desinficere det fra svampe og skadedyr.

Landingsregler

Landing udføres i henhold til følgende skema:

 1. De graver et hul 60 cm dybt og 70 cm i diameter.
 2. I bunden lægges et dræningslag af stor knust sten eller knust mursten.
 3. Sov i søvn i gropen 15-20 cm jordblanding.
 4. En kimplante er installeret i den.
 5. Drys til jorden med jord og tamp let.
 6. Vanding udføres med 20-30 liter vand.

Efter plantning vandes planten ikke i en uge, og gå derefter til den almindelige vandingsplan.

Den første vanding af en ru hortensia udføres umiddelbart efter plantningen

Det anbefales straks at bukke busken med et lag tørv 5-10 cm højt.

Vanding og fodring

Grov hortensia er en fugtelskende kultur. Vanding udføres hver 3-4 dage. Deres norm er fra 30 til 50 liter vand under en busk. Det tilrådes at forny mulchlaget hver 1-1,5 måned.

I det første og andet år efter plantningen fodres den ru hortensia ikke. Fra det tredje år anbefales følgende fodringsplan:

 1. April - kvælstofgødning til voksende grøn masse (urinstof).
 2. Juni - kalium-fosfor mineraltilskud (superphosphat).
 3. Juli - organisk materiale (rådnet gødning, kompost, kyllingegødning).
 4. September er en kompleks gødning, der indeholder kalium, fosfor, magnesium og bor.

I sidstnævnte tilfælde anbefales det at købe en specialiseret foderblanding til prydplanter.

Beskæring

Planten beskæres ikke de første 2-3 år. I fremtiden udføres formning og sanering af kronen 2 gange om sæsonen. Den første udføres umiddelbart efter, at sneen smelter.

Om foråret, undtagen fjernelse af ikke-overvintrede skud, forkortes hele sidste års til den laveste knopp

Sanitær beskæring udføres om efteråret. Det er en del af forberedelsen af ​​planten til vinteren.

Forbereder sig på vinteren

I slutningen af ​​efteråret rengøres planten, beskadiges og for gamle skud fjernes fra den. Derefter udføres vandladningsvanding, og bagagerumscirkulationen er mulket med et lag halm, savsmuld eller faldne blade op til 20 cm høje. I tilfælde af særligt koldt klima er beskyttelseslaget dækket med en film eller en agrofiber På toppen.

Vigtig! For at undgå overvældende om foråret, så snart sneen smelter, skal filmen og mulchlaget fjernes.

Reproduktion

Grov hortensia reproduceres på alle tilgængelige måder:

 • frø;
 • stiklinger;
 • lagdeling;
 • opdele bushen.

I modsætning til mange prydafgrøder anvendes frøformering af ru hortensia ganske ofte, da planter, der dyrkes på denne måde, begynder at blomstre relativt tidligt.

Den mest effektive formeringsmetode, der giver den maksimale mængde plantemateriale, er stiklinger. De fås fra sidegrener.

Skæringens længde skal være mindst 15 cm, og kun en knopp er nok på den

Rooting udføres i et substrat bestående af tørv og sand i en måned. Jorden skal holdes fugtig. Så snart skæringen når en længde på 30-40 cm, transplanteres den til et permanent sted.

Sygdomme og skadedyr

Immuniteten af ​​den grove hortensia er meget høj. Planten er sjældent påvirket af sygdomme og skadedyr. Hvis dette sker, er årsagen sandsynligvis forkert landbrugsteknologi.

Det mest almindelige problem i grov hortensia er bladchlorose. I dette tilfælde begynder farven på pladerne at skifte til gule, men venerne forbliver altid grønne.

Over tid bliver bladene dækket af mørkebrune eller brune pletter, senere huller vises på deres sted.

Jernmangel er årsagen til sygdommen. Til behandling skal de beskadigede områder fjernes, og de resterende dele af planten skal behandles med en 4,5% opløsning af jernholdigt sulfat.

For det andet med hensyn til hyppighed af forekomst er den velkendte meldug - en sygdom forårsaget af svampe fra Erisyphus-familien.

Bleggrå pletter vises på bladene, som bliver mørkere over tid.

For at bekæmpe meldug bruges forskellige lægemidler (Bordeaux-blanding, kobbersulfat, natriumcarbonat osv.), Men til ru hortensia er Fundazol det bedste middel. Det bruges 3-4 gange og sprøjter hele planter med 1 uges intervaller.

Af skadedyrene er den grove hortensia oftest angrebet af en edderkoppemide - en lille repræsentant for leddyr, der lever af plantesaft. Det er mindre end en millimeter i størrelse og er undertiden problematisk at opdage.

Symptomatologien for en flåtlæsion er meget karakteristisk - spindelvæv med små hvide prikker vises på den nederste del af bladene.

Det bedste middel mod dette skadedyr er kraftige akaricider: Actellik, Askarin, Iskra.

Vigtig! Brug af sådanne midler ødelægger også andre parasitter - bladlus, bedbugs og weevils.

Konklusion

Grov hortensia er en smuk plante med en bred vifte af farver og former. Udover de smukke blomster er de store blade, der skifter farve i slutningen af ​​sæsonen, også meget dekorative. Anlægget er meget brugt i landskabsdesign.

Anmeldelser af hortensia ru

Andrey Bely, 40 år, Oryol
Grov hortensia er en af ​​de smukkeste planter, der vokser og reproducerer smukt i vores klima. Dens store blomsterstande ser meget attraktive og ekstravagante ud. Jeg har dyrket denne afgrøde i mere end et år, og jeg kan sige, at den er en meget resistent og stabil plante blandt stauder. Selv kolde vintre har ikke meget indflydelse på dets udseende og blomstringsintensitet. Hun tåler perfekt stiklinger og kan gives i næsten enhver form. Samtidig er pleje af det meget simpelt og kan ikke sammenlignes i kompleksitet, for eksempel med floks og endnu mere roser eller pæoner. Jeg anbefaler ru hortensia til alle, der ønsker at få en smuk plante til minimale omkostninger.
Anna Mikheeva, 37 år, Nizhny Novgorod
Rough Hortense kom til mig ved et uheld. Jeg vidste ikke, hvad jeg skulle gøre med det og lagde det i hjørnet af haven, især ikke at tænke på, hvad der ville ske næste. Men så snart det kom til blomstringen af ​​denne smukke busk, besluttede jeg straks at transplantere den til et mere attraktivt sted og arrangere en blomsterbed omkring den.Tre år senere voksede hortensiaen og blev centrum for en smuk sammensætning, der ud over den inkluderer asters, iris og valmuer. Nu er en enorm blomsterbed midt på siden min stolthed, og alle gæsterne misunder mig.

Give tilbagemelding

Have

Blomster

Konstruktion