Hydrangea serrata: sorter med fotos og navne, anmeldelser

Serrated hortensia er en type havekultur. Det er især populært blandt indenlandske gartnere. Og dette er ikke overraskende, fordi planten har mange fordele, blandt hvilke det især er bekvemt til dannelse af en krone, kold modstand, høj fytoimmunitet og uhøjtidelighed. Med elementær pleje vokser buskene hurtigt og glæder hvert år sommerboeren med frodige smukke blomster i sarte nuancer.

Beskrivelse af serrata hortensia

Serrata hortensia (hortensia serrata) er en buskagtig, løvfældende busk. Rotsystemet er fibrøst, spredt, op til 40 cm dybt. Takket være denne funktion reagerer planten hurtigt på både befrugtning og jordforurening. Bladpladerne er grønne, ovale, spidse i slutningen. Deres længde er 10-12 cm. Der er hak langs kanterne som en sav.

De fleste sorter af den takkede hortensia blomstrer fra juli til september. I regioner med et køligt klima kan spirende dog falde indtil august. Blomsterstandens diameter varierer mellem 8-15 cm.

Hydrangea serrata er en termofil plante hjemmehørende i Asien.

Hvordan serrated hortensiaer adskiller sig fra storbladet

Forskellen mellem disse arter ligger i blomsterstandens form. I storbladet hortensia er de normalt sfæriske og består udelukkende af sterile blomster. Serrat har blomsterblomster i corymbose. I deres centrum er der et stort antal små blomster, der er i stand til krydsbestøvning. Langs kanterne er der større, fireblade sterile blomster, der ikke har reproduktive organer.

Vigtig! De takkede og storbladede hortensiaer er de nærmeste slægtninge, så de ligner hinanden meget.

Sorter af serrata hortensia

Der er mange takkede typer hortensia. Hvilken er bedre, det er umuligt at sige med sikkerhed. Hver har sine egne fordele og ulemper. Først efter at have studeret beskrivelserne af de mest populære typer, kan du forstå, hvilken mulighed der er bedst.

Bluebird

Dets karakteristiske træk er store blomsterstande. Blomsterne inkluderet i deres sammensætning har en anden farve. De lyseste er dem i midten. De er lyserøde-lilla med blå støvdragere. Skyggen af ​​store blomster ved kanterne varierer fra lyserød eller lys lilla til dybblå, lilla. I hele blomstringsperioden skifter blomsterstanden gradvist skygge. Bluebird buske blomstrer i alle aldre. De når en højde på 1,5 m.

Når den blomstrer, udstråler hortensia serrata Bluebird en honningduft

Koreana

Dette er en anden lille busk, hvis højde ikke overstiger 150 cm. Blomsterstandens farve varierer fra snehvid til blå. Det afhænger af jordens surhedsgrad. Jo mere surt det er, jo mere blåt pigment bliver. Koreana tolererer ikke tørke godt og har brug for regelmæssig vanding.

Hortensia Koreana er en af ​​de mest populære sorter af serrata hortensia

Preciosa

Busken vokser op til 250 cm i højden. Det har udtryksfulde blomster, usædvanlige bladplader.Om foråret og sommeren er de grønne, men om efteråret får de en burgunderfarve. Blomsterne til Preciosa er ikke mindre lyse. I begyndelsen af ​​blomstringen er de cremet grønne, derefter dybe lyserøde og inden blomstringens afslutning - crimson.

Preciosa er en høj busk, der har brug for regelmæssig beskæring.

Gyldent sollys

Dette er en dværgplante, hvis højde ikke overstiger 1 m. Dets særpræg er de store spidse blade af en gul nuance, der bliver grønne over tid. De små blomster placeret i midten er mørke lyserøde, og de store langs kanten er lyserøde. Af alle typer tagget hortensia er dette den mindst frostbestandige.

Golden Sunlight er en dværgbusk med tagget hortensia, der kan dyrkes i pottepotter

Vierle

Det er en lav plante med en højde på ca. 1 m. Skyggen af ​​dens blomsterstande varierer fra lilla-blå til lyserød. Bladplader er grønne om foråret og sommeren, men om efteråret bliver de bourgogne eller lilla. Vierle overlever ikke i vådområder. For korrekt vækst og udvikling af planten skal du regelmæssigt fodre den. Ligesom gyldent sollys er det ikke hårdføre og har brug for ly til vinteren.

Når du dyrker den takkede hortensia af sorten Vierle, er det vigtigt ikke at overdrive det med vanding.

Avelrose

Busken, hvis højde ikke overstiger 1 m, har et stort antal lyserøde blomsterblomster (de kan være lyse eller mørke). Et karakteristisk træk ved denne plante er tilstedeværelsen af ​​violetgrønne bladplader, der bliver lilla med slutningen af ​​sommeren. På sure jordarter får Avelrose blomsterstand en blå nuance. Planten føles behagelig både i skyggen og i sollyset. Tåler ikke overskydende fugt.

Skyggen af ​​blomsterstandene af den takkede type Avelrose afhænger af jordens surhed

Hortensia i landskabsdesign

Serrated hortensia har ingen mangler, hvorfor designere elsker det så meget. På grund af det enorme udvalg af farvepaletter og blomsterstande spiller disse planter rollen som en lys accent i landskabskompositioner. Bladpladerne ser usædvanlige ud og understreger således buskens skønhed.

Da hortensia har en lang blomstringsperiode, laves der ofte hække af den, de plantes langs hegnet og tæt på husene.

Lavvoksende sorter dyrkes i potter.

Ofte placeres hortensia-sammensætninger i separate grupper. Imidlertid går de også godt sammen med andre prydplanter. Hortensia ser godt ud ved siden af ​​birk, ahorn, akacia og lilla samt pil, fuglekirsebær, berberis, jasmin. Dahliaer, roser, pæoner, søstjerner, rhododendrum, azalea, astilbe er også velegnede til hende,

Vigtig! Det er uønsket at plante en savtakket række hortensiaer i nærheden af ​​nåletræsstedsegrønne træer. Denne kombination bringer disharmoni til opfattelsen af ​​kompositionen.

Frostbestandighed af serrata hortensia

Vinterhårdheden af ​​den takkede hortensia afhænger af sorten. Her er de indikatorer, som de mest populære typer kan modstå:

  • Bluebird - 20 ° C,
  • Koreana - 25 ° C;
  • Preciosa - 20 ° C;
  • Gyldent sollys - 16 ° C;
  • Vierle - 18 ° C;
  • Avelrose - 23 ° C.

Pleje og dyrkning af serrata hortensia

For at en plante kan vokse og udvikle sig korrekt, skal den behandles med særlig opmærksomhed. Først og fremmest skal du vælge det rigtige sted til plantning, rod frøplanten. I fremtiden, efter dette, må man ikke glemme konstant pleje. Uden det holder hortensiaen op med at blomstre og begynder at gøre ondt, dør gradvist.

Valg og klargøring af landingsstedet

Den takkede hortensia tåler ikke direkte sollys. Under dem bliver hendes kronblade for bleg. Imidlertid er savtakket hortensia ikke egnet til fuld skygge. Overdreven mørkning kan få buskene til at stoppe med at blomstre. Den bedste mulighed er delvis skygge. Hortensia skal plantes steder beskyttet mod stærk vind. Landing tæt på bygningen er uønsket, da det i dette tilfælde er muligt at fryse om vinteren.

Et par dage før plantning graves stedet op. Jord, der er tilgroet med ukrudt, kan forbehandles med herbicider på 2 uger. Serrated hortensiaer elsker let, sur jord, der er rig på humus. De tåler ikke højt kalk- og askeindhold i jorden, da det reducerer surheden.

I tilfælde hvor jorden er tung og har en dårlig sammensætning, købes et færdigt substrat på forhånd til plantning i en havebutik. Nogle sommerboere gør det alene. Til dette blandes knust tørv, tørv, humus, sort jord og sand i lige store forhold.

Landingsregler

En landing pit er lavet på forhånd. Dens størrelse skal fuldt ud svare til størrelsen på plantens rodsystem. Den optimale afstand mellem groberne er 1,5 m.

Selve proceduren til plantning af en savtakket hortensia-sort er enkel. Vand hældes i brønden, og en frøplante placeres. Derefter er det dækket af jord eller et forberedt substrat. Landet nær den plantede plante er let tampet og vandes. Til sidst skal du lægge et lag af mulch, der er ca. 10 cm tykt. Til dette anvendes nåle eller savsmuld.

Det takkede sortiment af hortensia anbefales at blive plantet om foråret eller efteråret.

Vanding og fodring

De fleste savtakket hortensia sorter har brug for regelmæssig vanding. Det er især vigtigt at udføre denne procedure under varme og tørke. Planter vandes, når jorden tørrer op ved roden. Vandet skal have stuetemperatur. Hvis det er for koldt, skal det opvarmes. Den klorerede væske skal sætte sig i et stykke tid. Brug af regnvand tilskyndes.

Under buskene skal du befrugte to gange om året, først før og derefter efter blomstring. I begyndelsen af ​​foråret opløses 20 g urinstof i en spand vand, og hortensia hældes med den resulterende væske. For hver busk forbruges 3 spande opløsning. Efter afslutningen af ​​blomstringen fodres hortensiaen med komplekse mineralsk gødning.

Vigtig! Hvis landet er forarmet, om sommeren, kan du desuden fodre busken med gylle. I dette tilfælde er det imidlertid vigtigt ikke at overdrive det, ellers kan tynde grene bryde under vægten af ​​et stort antal store blomsterstande.

Sådan beskæres en savtakket hortensia

Det mest passende tidspunkt at beskære en plante er marts. Skud er skåret på en sådan måde, at 6-12 af de mest magtfulde forbliver. De resterende grene forkortes med flere knopper (op til 5). Beskæring af den takkede hortensia om efteråret indebærer fjernelse af de visne knopper.

Kun gamle buske har brug for radikal beskæring. De forkortes på en sådan måde, at stubbe op til 8 cm høje forbliver over jorden. Det er ikke farligt og endda nyttigt. Efter en sådan beskæring vokser nye unge skud, der blomstrer voldsomt.

Forberedelse til vinteren serrata hortensia

Om efteråret skal buskene behandles med kemikalier mod skadedyr og alle former for infektioner. Når alt løvet er faldet fra busken, og det bliver helt nøgent, skal det sprøjtes med en 3% opløsning af Bordeaux-væske. Hvis du har brug for en savtakket hortensia-transplantation, kan dette gøres om efteråret.

De fleste takkede sorter har meget god frostmodstand, men på trods af dette har de stadig brug for ly til vinteren. Først skal du tilføje superphosphat og kaliumsalt til hullet. Derefter skal du binde skuddene i en flok og bøje dem lidt til jorden. Til sidst skal du dække planten med to lag spunbond. Proceduren udføres bedst inden indfrysning begynder.

Reproduktion

Den takkede type hortensia kan formeres med frø, opdeling, lagdeling eller stiklinger. Den sidste metode er den mest populære. Stiklinger er normalt skåret fra unge skud af unge buske. Traditionelt anvendes den midterste del af skuddene, hvor der ikke er nogen blomstrende toppe og nedre blade.

For at rødderne skal vokse hurtigere, placeres skæringen i vand med en rodformer (enhver). Hvis dette ikke er tilgængeligt, tilsættes honning til vandet (1 tsk pr. 250 ml). Stiklinger plantes under et ly, og om foråret transplanteres allerede rodfæstede planter til et permanent sted.

Til reproduktion ved lagdeling vælges en voksen busk. Med begyndelsen af ​​foråret, inden knopperne blomstrer, presses dens nedre grene til jorden, fastgøres, og kontaktstedet sprinkles med jord. Ved efteråret vil disse grene slå rod. Nye planter transplanteres til et fast sted om foråret.

Frøformering praktiseres normalt af opdrættere under deres eksperimenter. Prøver dyrket af frømateriale anvender ofte ikke forældrekvaliteter.

Stiklinger er en pålidelig og effektiv form for formering af den takkede hortensia

Sygdomme og skadedyr

Overskydende calcium i jorden er fyldt med udviklingen af ​​klorose af serratblade. Hvis den grønne masse begynder at blive gul eller bleg, er det nødvendigt at bruge en bladgødning, der inkluderer jern. I dette tilfælde er det vigtigt at forsure jorden ved at indføre tørv, knust bark eller ammoniumsulfat i den.

En af de mest udbredte skadedyr er bladlus. De vigtigste tegn på dets tilstedeværelse er skader på unge blade, udviklingen af ​​svampesygdomme. Hvis antallet af bladlus er lille, ødelægges det af naturlige fjender - lacewing og mariehøne. Du kan bekæmpe en stor invasion med et hjemmelavet afkog. De gør det sådan: 1 kg rå eller 200 g friske nældeblade, kamilleblomster eller mælkebøtterødder hældes med kogende vand og får lov til at brygge i 24 timer. Hvis det ikke virker, skal du bruge et insekticid.

Konklusion

Serrata hortensia er en prydbuske med sarte blomster, som ofte bliver havenes hoveddekoration. Planten er slet ikke lunefuld for vækstbetingelser og pleje. Selv uerfarne sommerboere kan klare dette. Hvis du følger de grundlæggende regler for landbrugsteknologi, vil planten glæde sig med sin skønhed i mange år.

Anmeldelser af serrata hortensia

Alina Koreneva, 38 år, Voronezh
Jeg har dyrket hortensiaer i min have i over 10 år. I løbet af denne periode glæder planterne mig årligt med smukke og duftende blomsterstande. Jeg kan godt lide, at busken er uhøjtidelig, let at passe på. Jeg anvender gødning på fugtig jord for ikke at brænde rødderne. Sidste år brugte jeg Buiskie Gødning. Efter dem fik de lyserøde blomsterblomster en rig blå nuance. Jeg var kun tilfreds med sådan en sort.
Anastasia Grudinina, 44 år, Belgorod
Hortensiaer voksede altid i min have, og alle, der kom på besøg hos mig, beundrede altid buskens skønhed og den behagelige aroma. Jeg har flere sorter, herunder serrata hortensia. Og mens den ikke blomstrer så frodig som haven hortensia, har den andre fordele. Blandt disse er kold modstand og uhøjtidelighed. Sidste år angreb bladlus busken. Det var muligt at slippe af med hende ved hjælp af Fitoverm. Efter behandling kom busken sig hurtigt tilbage.

Give tilbagemelding

Have

Blomster

Konstruktion