Hvordan man graver jorden op manuelt: med en skovl, hurtigt, let, en mirakel skovl, om foråret, efteråret, foto, video

For nogle er en køkkenhave en mulighed for at give deres familier lækre og naturlige produkter, for andre er det en interessant hobby, og for nogle er det endda et reelt middel til at overleve. Under alle omstændigheder er dyrkning af jord i dyrkning af en køkkenhave den mest betydningsfulde og arbejdskrævende del af alt arbejde. I nogle tilfælde er det ikke så let at grave en have op med en skovl, men i små områder er denne metode stadig en af ​​de vigtigste til dyrkning af jorden.

Valg af det rigtige værktøj

Men med udviklingen af ​​moderne teknologi er mange forbedringer af den almindelige skovl længe blevet opfundet. De tillader et eller andet sted at fremskynde processen, og et eller andet sted at forenkle det, så det ikke var så svært at grave jorden i hånden, og konsekvenserne af fysisk anstrengelse påvirkede ikke så meget det generelle velbefindende.

Fork

En af de ældste apparater, som ofte bruges til at grave en køkkenhave op, er en almindelig gaffel. Imidlertid bruges gravhøjde traditionelt til at grave jorden op. De adskiller sig fra almindelige pitchforks i kraftigere og kortere tænder, som i deres tværsnit minder mere om en trapez. Oftest er de ikke svejset, men smedet.

En gaffel er et meget mere praktisk værktøj til at dyrke jorden end endda en skovl. Det er ikke for ingenting, at mange af de efterfølgende moderne forbedrede enheder blev lavet nøjagtigt efter pitchfork-princippet. Når alt kommer til alt giver de dig mulighed for samtidig at hæve jordlagene, løsne dem uden at skære ukrudtets rødder. Samtidig reduceres den samlede belastning på kroppen betydeligt på grund af det faktum, at en betydelig del af jorden passerer gennem tænderne, og det er ikke nødvendigt at rive det af jorden.

Som et resultat er gaflerne særligt velegnede til at grave specielt fugtig og tung jord op, som kan klæbe for meget til metaldelene på emnet. Derfor bruges de oftest til at grave ler eller stenet jord op.

Derudover er brugen af ​​en gaffel mere end berettiget for let at grave et afsnit af haven overgroet med græs op. Fordi skarpe tænder er meget nemmere at trænge ind i havenes græsarealer end et solidt skovlblad. Samtidig skærer de ikke rødderne til flerårige ukrudt, men trækker dem ud til jordens overflade som helhed. Dette giver mulighed for mere effektiv ukrudtsbekæmpelse senere. Faktisk er mange ukrudt, såsom hvedegræs, i stand til let at spire selv fra små stykker jordstængler, der er tilbage i jorden.

Gaffelen er også uundværlig til to-trinsgravning af et sted, når det er nødvendigt at løsne det andet, nederste jordlag med deres hjælp.

For at grave en have op med en gaffel er det nok at gøre en minimal indsats. Men for store grunde blev der opfundet endnu flere arbejdsbesparende enheder, som vil blive diskuteret nedenfor.

Skovl

Skovlen er selvfølgelig et uovertruffen værktøj i sin alsidighed, da den ikke kun kan bruges til at grave næsten ethvert område op, men også til at grave et hul eller en grøft af næsten enhver størrelse. Med en skovl kan du også grave havebede, blomsterbede og jomfruelig jord tilgroet med flerårige ukrudt, der ikke har været dyrket i flere år. Af håndværktøjet kan måske kun en skovl klare fuldstændig jomfruelig jord. En gaffel kan være en god tilføjelse, men for tæt græs kan kun overvindes med en godt slibet skovl.

Opmærksomhed! Det mest pålidelige og holdbare værktøj til at grave op jomfruelige lande er en titanium skovl.

For hurtigt at grave en have op med en skovl med minimal indsats, skal længden af ​​dens håndtag være sådan, at dens ende når albuen, når bladet nedsænkes i jorden med 20-25 cm. Nogle gange er et skovlhåndtag med et specielt greb Brugt. Men det kan være mindre praktisk at grave med det. Det er velegnet til dem, hvis fingre ikke har stor styrke.

Et afrundet skovlblad kan også gøre arbejdet lettere, da det glider lettere i jorden end et lige.

Mirakel skovl "Mole"

Den konstante stræben efter ekspertise og lette det hårde arbejde med at grave jorden op på stedet har ført til fremkomsten af ​​en række enheder, blandt hvilke mirakelskovlen er den mest populære. Hun har mange forskellige ændringer, men de er alle skabt efter det samme princip.

Miracle skovl Mole er et aggregat bestående af to modsatte gafler, bredde fra 43 til 55 cm. Antallet af tænder kan variere fra 6 til 9. Hovedarbejdsgaflerne er bevægelige og er boltet til den ramme, som modtænderne er placeret på. En fodstøtte er fastgjort til den, hvilket gør det let uden ekstra belastning for ryggen at køre skovlen i jorden. Derefter vippes værktøjshåndtagets håndtag først mod sig selv og derefter ned. I den sidste handling skubber arbejdsgaflerne jordlaget gennem de modstående tænder, frigør jorden fra ukrudt og løsner det samtidig. Korrekt graving af jorden til haven betyder, at man prøver ikke at blande jordens øvre og nedre lag unødigt.

Vigtig! Fordelen ved at grave jorden op med en "muldvarp" i sammenligning med en almindelig skovl er, at den frugtbare jord simpelthen løsnes, men ikke ændrer sin placering i rummet og desuden ikke går ned.

På trods af den betydelige vægt af mirakelskovlen "muldvarp", ca. 4,5 kg, er det ikke svært at arbejde med den. Det kan kun trækkes rundt på siden. Men det meste af bestræbelserne på at trænge ind i jorden sker netop på grund af selve værktøjets vægt.

I videoen kan du tydeligt se, hvordan man graver jorden med en mirakel skovl:

Derudover accelereres processen med at grave en køkkenhave takket være det mere bekvemme arbejde. På 1 time kan du behandle fra 1 til 2 hektar jord afhængigt af dens tæthed. Samtidig føles træthed, især i ryg og arme, at være minimal. Derfor er mirakelskovlen "muldvarp" især populær blandt kvinder og ældre, for hvem det var næsten umuligt at grave en have op før.

Der er også begrænsninger i arbejdet med "Mole" mirakel skovl. Det vil være vanskeligt for hende at grave jomfruelige lande op, han er mere tilpasset til at grave op senge eller blomsterbed i landet, let tilgroet med ukrudt.

Derudover vil det på grund af det ret høje håndtag være vanskeligt for dem at operere i et lavt drivhus.

Ripper "Gravemaskine"

Princippet om at bruge dobbelte gafler til løft og løsning af jorden bruges i mange designs, især gravemaskine. Sammenlignet med muldvarpen har gravemaskinen forskelle i design:

 • Gaflerne er fastgjort i en vinkel med hinanden på hængsler, mens der ikke er nogen fast seng.
 • Enheden har oprindeligt to aksler, som derefter forbindes sammen i håndtaget.
 • Fodstøtten tager mere plads, hvilket gør værktøjet bredere og gør arbejdet endnu lettere.

Men alle disse forskelle er ikke grundlæggende, generelt er princippet om "Digger" -riveren ikke meget forskellig fra mirakelskovlen.

Vigtig! På grund af deres store bredde er det ret praktisk for dem at grave store landområder op, for eksempel ved at forberede en køkkenhave til plantning af kartofler.

Men af ​​samme grund kan enheden muligvis ikke bruges til smalle senge eller blomsterbed.

Skovl "Tornado"

Tornado er et ret kendt navn, hvorunder der produceres mange haveværktøjer. En skovl "tornado" i dens struktur og funktionsprincip er praktisk talt ikke forskellig fra mirakelskovlen "muldvarp".

Men der er også en populær "tornado" ripper, som er en lang stang med afrundede lange håndtag i den ene ende og skarpe tænder, snoet med uret. Det giver dig mulighed for at grave og løsne jorden til en dybde på 20 cm. Håndtaget på værktøjet justeres let i længden til højden på den person, der arbejder med "tornado".

På grund af værktøjets lille størrelse er det især praktisk for dem at arbejde på små jordarealer, under træer eller buske, i små blomsterbed eller smalle senge. "Tornado" giver dig mulighed for at arbejde selv let tilgroet med græsarealer på landet, men til store områder er det til ringe brug.

Swivel Wonders

Et noget lignende driftsprincip anvendes, når man drejer mirakelgafler. De består af en lang skaft med et langt T-formet håndtag. Hovedstangen er også justerbar i længden for at tilpasse sig så meget som muligt til højden på den person, der arbejder med den.

Fastgjort til bunden af ​​stangen er gafler, der styrter ned i jorden og derefter drejer med kraften af ​​håndtaget, der bruges som håndtag.

Når du arbejder med de drejelige mirakelgafler, elimineres også indsatsen mod ryggen eller benene. Arbejdsproduktiviteten stiger naturligvis også. Men værktøjet er ikke velegnet til at arbejde med hård eller stenet jord.

Fokins fladskærer

Dette fantastiske værktøj blev opfundet for ikke så længe siden, i slutningen af ​​sidste århundrede. Men han har allerede formået at vinde stor popularitet for sig selv på grund af sin lethed og alsidighed.

Med Fokins fladskærer kan du ganske let udføre følgende typer arbejde:

 • løsne jorden
 • knusende jordstykker;
 • dannelsen af ​​senge
 • beskæring og fjernelse af ukrudt
 • hilling;
 • skære riller i jorden til såning af forskellige afgrøder.

I dette tilfælde er der flere modeller af fladskærer, der adskiller sig i bladets størrelse. Planskæreren er således velegnet både til behandling af relativt store jordarealer (op til flere hundrede kvadratmeter) og til smalle steder, hvor du næppe kan komme til ved hjælp af noget andet værktøj.

Håndkultivator

Håndkultivatorer er en hel klasse værktøjer designet til at grave en køkkenhave op, løsne og skabe senge.

Der er i alt 3 hovedtyper af håndkultivatorer:

 • roterende eller stjerneformet;
 • kultivatorer-rippere;
 • rodfjernere.

Som navnet antyder, er der i kultivatorerne af den første type adskillige stjerneformede rippere monteret på den centrale aksel.

Ved at trykke på håndtaget og samtidig køre enheden langs jorden løsnes jorden med samtidig ødelæggelse af ukrudt. Men disse modeller er ikke velegnede til arbejde på tunge jordtyper, især hvis de er dækket af en hærdet lerskorpe.

I sidstnævnte tilfælde er det nødvendigt at søge hjælp fra en kultivator-ripper. Det har flere ret korte, men meget hårde og skarpe buede tænder, der ruller langs den centrale akse. Med deres hjælp er denne enhed med en vis indsats i stand til at klare temmelig tætte og tunge jordarter.

Rodfjernere er ideel til pletfrigørelse af jorden, fjernelse af ukrudt med et kraftigt og dybt jordstængel samt til at grave huller ved plantning af kimplanter af haveafgrøder.

Hvor dybt har du brug for at grave jorden

Der er flere tilgange til jorddyrkning. Nogle gartnere mener, at jorden skal graves op årligt, i det mindste til dybden af ​​skovlbajonetten, det vil sige 25-30 cm.

Andre, der går ind for en mere naturlig, organisk tilgang til voksende planter, anser det for nødvendigt kun at løsne det øverste lag af jorden årligt op til 4-5 cm dybt. Dette bør være nok til såning og til den første udvikling af frø . I fremtiden gør planterødderne deres egen vej ved hjælp af naturlige passager i jorden. Sandt nok, med den anden metode er det nødvendigt årligt at skabe et betydeligt lag af organisk barkflis på senge, mindst 10-15 cm tyk.

Under alle omstændigheder, hvis vi har at gøre med jomfruelig jord, det vil sige et stykke jord tæt vokset med græs, så skal det oprindeligt graves op mindst en gang. Dette er først og fremmest nødvendigt for at fjerne ukrudtsstængler fra ukrudt, hvilket ikke tillader unge skud af dyrkede planter at udvikle sig fuldt ud.

Sådan graver du hurtigt en køkkenhave

For hurtigt at grave en have op, anbefales det at overholde følgende teknologi:

 1. Marker først de omtrentlige grænser for den fremtidige have ved hjælp af pinde og et strakt reb.
 2. Derefter graves en skyttegrav langs en af ​​siderne, omkring en skovlbajonet dyb. Rendenes bredde er i dette tilfælde også lig med skovlbladets bredde.
 3. Al den ekstraherede jord frigøres straks fra ukrudtsrødderne og mulige mekaniske tilsætningsstoffer (sten, snavs).
 4. Jorden fra den første skyttegrav placeres et separat sted, så den senere kan bruges.
 5. Parallelt med den første graves den næste grøft, hvorfra den forrige rille er fyldt med jord.
 6. I henhold til denne ordning fortsætter de med at grave jorden op, indtil markeringen af ​​grunden klargjort til haven er afsluttet.
 7. Derefter fyldes den sidste skyttegrav med forudaflejret jord fra den første skyttegrav.

Hvordan man hurtigt graver jomfruelig jord op

Jomfrujord kaldes normalt jordarealer, der ikke er dyrket i 10 eller flere år. De er normalt dækket af et tykt lag torv, hvilket gør både såning og pleje af haveplanter vanskelige. Men på den anden side er der akkumuleret mange stoffer, der er nyttige til vækst og udvikling af planter, i det hvilede land, som kan tjene til gartnerens fordel. Det vil være muligt hurtigt at grave op jomfruelig jord i landet, måske ikke med det samme, men resultatet vil være en indsats værd.

Der er flere måder at behandle jomfruelige lande på, men kun en kan kaldes hurtigt - oprettelse af massesenge. I dette tilfælde er overfladen på fremtidige senge dækket af pap eller andre materialer, og gangene behandles med herbicider. Derefter dækkes de fremtidige senge ovenfra med forberedt frugtbar jord. Det bruges til såning af frø eller plantning af kimplanter.

Denne metode er, på trods af sin hastighed, meget materialekrævende, da jorden til plantning skal specielt udvindes på siden. Hvis tiden tillader det, kan du gøre andet. Dæk bare de områder, der er beregnet til sengene, med et lag pap, tryk ned med tunge genstande, og lad jorden modne i hele sæsonen. I dette tilfælde ved efteråret vil hele urteagtige del af soden rådne, og landet vil være klar til behandling ved hjælp af et af ovenstående værktøjer.

Du kan også grave op jomfruelig jord i landet med dine egne hænder ved blot at dreje de afskårne lag sod med grønt græs ned. Kartofler plantes i de resulterende revner, som efter fremkomsten af ​​kimplanter er rigeligt mulket med ethvert organisk materiale.

Om efteråret kan du på den tidligere jomfruelige jord både høste kartofler og få jord, der er meget velegnet til yderligere forarbejdning.

Sådan graver du jorden ordentligt op under haven

Der er flere grundlæggende regler for, hvordan man korrekt graver jorden med en skovl for ikke at forårsage nogen speciel sundhedsskade:

 • Du bør ikke prøve at grave hele jorden op ad gangen, især hvis dens område er ret betydeligt, og oplevelsen af ​​fysisk anstrengelse efter vinteren er reduceret til nul.
 • Skovlen skal installeres lodret i forhold til jorden, så bajonetten med minimal indsats kan komme ned i jorden til sin maksimale dybde.
 • Du skal ikke samle for meget jord på skovlen ad gangen. Det er bedre at foretage flere små, men hyppige bevægelser.
 • Det er ikke nødvendigt at grave i jorden, der stadig er fugtig efter vinter eller frossen. Dette kan føre til endnu mere komprimering af jorden. Det er bedre at vente lidt, mens jorden tørrer lidt ud.
 • Du bør ikke gå på et allerede udgravet stykke jord før såning eller plantning af kimplanter for ikke at reducere al indsats til nul.

Sådan graver du et tilgroet område med en skovl

Der er en anden måde at grave et sted, der er tilgroet med græs. For at gøre dette er det forbehandlet med et af herbiciderne. Efter et par uger graves stedet op i overensstemmelse med teknologien beskrevet ovenfor. En uge senere påføres et kompleks mineralgødning, og jorden løsnes igen.

Landet er klar til såning og plantning.

Sådan graver du frossen jord med en skovl

Som nævnt ovenfor giver det ikke meget mening at grave frossen jord op for at bygge en køkkenhave, da jorden efter denne procedure kan blive endnu mere komprimeret. Men hvis der er nogle specielle omstændigheder, der tvinger dig til at grave frossen jord, kan du bruge følgende teknikker:

 • Lav ild på stedet for den fremtidige grave, og efter at den er brændt ud, skal du grave den allerede varme jord.
 • Brug en jackhammer eller pickaxe, og først efter at have fjernet den øvre frosne horisont, skal du fortsætte med at grave med en skovl.

Skal jeg grave en have om efteråret

Efterårsgravning af jord er især nødvendigt for den indledende udvikling af en tilgroet grund eller jomfruelig jord. I dette tilfælde er det bedst at grave jorden op i store lag og lade den være i denne form inden vinteren. Frost trænger ind i de dannede revner og køler mere pålideligt ukrudtsfrø og forhindrer dem i at udvikle sig yderligere om foråret. Det er bedst at grave jorden om efteråret med samtidig påføring af fosforgødning i jorden, så de om foråret bliver tilgængelige for planterødder.

Derudover er jorden efter graven efteråret som regel godt mættet med ilt.

Men hvis haven har været udviklet i lang tid, er der ikke noget særligt punkt i at grave den op om efteråret. Det er bedre at lægge det med et ekstra lag barkflis, som efter at være rådnet vil tjene som en god gødning til planter om foråret og sommeren.

Konklusion

At grave en have op med en skovl betyder at udføre en mere grundig og pålidelig dyrkning af jorden inden plantning af dyrkede planter. Og overfloden af ​​forbedrede modeller af skovle og gafler giver dig mulighed for at udføre dette arbejde så hurtigt som muligt og med minimal indsats.

Give tilbagemelding

Have

Blomster

Konstruktion