Pleje af en ko efter kælvning

Efter at koen har kælvet, tager det cirka 14 dage for dyret at komme sig. På dette tidspunkt har hun brug for særlig pleje. Det skal også huskes, at kælvning ikke altid går uden problemer. I den næste måned er det bedre at nøje overvåge dyrets tilstand. Malkningsproceduren tager i alt ca. 3 måneder. Derfor kan det ikke siges, at alle problemer ophører efter kælvning.

Funktioner i koens tilstand efter kælvning

Kælvning er en fysiologisk proces og kræver normalt ikke menneskelig opmærksomhed. Intervention er kun nødvendig for komplikationer. Efter at kalven er født, skal koen slikke den. Dette udløser mælkestrømmen, og den nyfødte får en stimulerende massage.

Efter kælvning, indtil efterfødslen kommer ud, vil koen have sammentrækninger. Hun har brug for at udvise moderkagen. Livmoderen vil være hævet i et stykke tid efter afslutningen af ​​processen, men så vil den vende tilbage til normal.

Inden for 2 uger efter kælvningen har koen lochia. Til at begynde med er slimet brunt i farven med caked blod, gradvist bliver de lettere og mere gennemsigtige. Hvis lochiaen flydende lidt og bliver en jævn brun farve, har koen komplikationer efter fødslen.

Yver hævelse aftager også efter 2 uger. De blødgjorte bækkenbånd vil også heles om cirka 14 dage. Generelt skal koen inden for en halv måned være i normal fysiologisk tilstand.

Normalt efterlades kalven ikke under koen, men nogle gange kan det være en måde at rette postpartumproblemer på.

Hvad skal man gøre efter kælvning af en ko

En halv time efter placentabladene loddes sødet eller saltet vand på koen. Du kan drikke fostervand. På veterinærapoteker i dag kan du finde specielle elektrolytter til køer efter kælvning.

Opmærksomhed! Da det kan tage flere timer mellem kalvens fødsel og frigørelsen af ​​moderkagen, kan der gives vand til dyret uden at vente på afslutningen af ​​processen.

Hø er et tørt produkt og kan placeres i truget på forhånd. Koen spiser, når hun vil.

Når moderkagen er frigivet, kontrolleres moderkagen. Endvidere renses alt snavset affald, som ødelægges sammen med bioaffald. Boden er foret med frisk halm. Sidstnævnte er mere praktisk at bruge, da det ikke vil skade koen, når den spises, og er god til at lade væsken ned.

Du skal mælke en ko for første gang 30-40 minutter efter kælvning. Yverhuden renses foreløbigt for fysiologiske væsker. Den resulterende råmælk loddes straks på kalven.

Efter moderkagen er vasket, bliver hele koens bagside vasket: kønsorganer, yver, bagben og hale. Det er en god ide at rense hele koen.

Sådan ser efterfødslen ud efter kælvning.

Sådan skal du passe på en ko efter kælvning

Den kalvende ko skal overvåges. Udviklingen af ​​nogle patologiske processer tager flere dage. Det er nødvendigt at spore dynamikken i dyrets opsving.

Der lægges særlig vægt på yveret. Det smøres dagligt med en fugtighedscreme eller salve for at genoprette vævets elasticitet. Inden malkning vaskes brystkirtlen med varmt vand. Efter malkning smøres brystvorterne med salve. Malkningsregimen observeres, og dyret fordeles gradvist.

Kommentar! Det er nødvendigt at overholde fodringsregimet og reglerne for overførsel af koen til en fuld diæt.

Fodringsregler

Den første dag efter kælvningen får koen kun vand og hø af høj kvalitet. Nogle gange kan tørret græs blandes med hø. Inden for 3 dage fodres der ud over hø også 1-1,5 kg koncentrater:

 • hvedeklid;
 • havregryn;
 • solsikkefrø kage;
 • foderblandinger.

Alle koncentrater gives i form af en chatterbox.

Fra den 4. dag efter kælvning begynder de gradvist at introducere saftigt foder. Den 12. dag overføres hun til en fuldgyldig diæt.

Opmærksomhed! Skift til en fuld diæt på et tidligere tidspunkt kan forårsage yversygdom.

Fodringsgraden afhænger af flere faktorer:

 • koens fedme;
 • mælkeudbytte
 • fedtindhold i mælk
 • amningstid.

Jo mere et dyr giver mælk, jo mere foder har det brug for. I procent ser kostens struktur sådan ud:

 • hø - 20-25;
 • saftigt foder - 40-50;
 • koncentrater - 30-35.

I gennemsnit pr. 100 kg vægt har en ko brug for 2 kg hø og 8 kg saftigt foder. Koncentrater gives under hensyntagen til mælkeudbyttet: 100-400 g for hver liter mælk.

Hyppigheden af ​​fodring afhænger af produktiviteten. Dyr med lavt udbytte, der giver 4000 tusind kg om året, i begyndelsen og slutningen af ​​amning fodres 2 gange om dagen. Højtydende og ny kalv - 3-4 gange om dagen. Foderet indstilles straks efter malkning i en bestemt rækkefølge: koncentrat-saftigt-groft.

Opmærksomhed! Både malkning og fodring finder sted på samme tid.

Hø af god kvalitet i tørre perioder er en vigtig faktor for vellykket kælvning

Brud og yderligere malkning

Amningsperioden inkluderer 4 faser:

 • kælvning og restitution - 2-3 uger;
 • mælkeproduktion - 2-3 måneder;
 • peak / high - inden begyndelsen af ​​den sjette måned af en ny graviditet;
 • lancering.

Hvis kalven tages straks efter kælvningen, malkes koen 4-6 gange om dagen fra den første dag. Hyppig malkning med en yvermassage kan også hjælpe med at lindre hævelse. Proceduren udføres strengt på bestemte tidspunkter og med regelmæssige intervaller. Derfor er det bedre at stoppe ved 4 eller 6 malketider. Højtydende køer malkes oftere end lavtydende køer. Hvis yveret er overfyldt, kan mælken flyde spontant.

Malkningsfasen begynder, efter at dyrene er overført til en fuldgyldig diæt. Det udføres for at finde ud af den maksimale produktivitet for en frisk ko. Til dette anvendes "forskudsbetalingsmetoden". Afhængig af produktiviteten af ​​et bestemt dyr, tilføjes 1-3 foder til kosten. enheder Forøg foderet, indtil koen holder op med at reagere med øget mælkeydelse.

Kommentar! Razda udføres med saftigt foder og koncentrater.

I denne fase malkes meget produktive køer 3-4 gange om dagen. Lavtydende - højst 3. Ved laktationens top "kommer" dyr ud omkring 3. måned efter kælvning. Malkning to gange om dagen er tilladt, hvis koen ikke giver mere end 10 liter mælk om dagen.

Kommentar! Den næste insemination udføres i slutningen af ​​parringsfasen.

Mulige vanskeligheder

I tilfælde af en vellykket kælvning kan der kun opstå to problemer: hævelse af yver og mastitis på grund af for høj produktivitet. Førstnævnte forsvinder ofte alene, men dyret kan også hjælpe. For at gøre dette masseres yveret ved hver malkning ved hjælp af blødgørende salver.

Med høj produktivitet og utilstrækkelig malkefrekvens kan ko udvikle mastitis. I dette tilfælde fremkalder dets udseende den spontane strøm af mælk. Yveret bliver groft og betændt.

Med et dysfunktionelt hotel er der lidt flere muligheder:

 • forsinket efterfødsel
 • livmoderprolaps
 • postpartum parese;
 • subinvolution af livmoderen;
 • postpartum sepsis;
 • fødselskanalskader.

De første 4 sygdomme er næsten altid en direkte konsekvens af overtrædelsen af ​​betingelserne for tilbageholdelse og fodring.

Forsinket efterfødsel

Den maksimale pause mellem kælvning og frigivelse af moderkagen i en ko er 6 timer. Efter udløbet af denne tid betragtes efterfødslen som forsinket. Årsagerne til sygdommen er livmoderatoni, ødem af chorion villi eller inflammatorisk hyperæmi. Prædisponerende faktorer er fejl i forholdene til opbevaring og fodring samt traumer på fødselskanalen.

Forsinket efterfødsel kan være:

 • komplet;
 • ufuldstændig;
 • delvis.

Typen af ​​sygdom er fastlagt på basis af vaginale og generelle undersøgelser såvel som i henhold til anamnese. Hvis moderkagen er forsinket i mere end 6 timer efter kælvning, skal du invitere en dyrlæge.

Undertiden som følge af en dysfunktionel kælvning skal efterfødslen fjernes manuelt

Fremfald af livmoderen

Forekommer i tilfælde af svær kælvning, traume eller tørhed i fødselskanalen eller forsinket frigivelse af fosteret. Fremkaldende faktorer:

 • forkert diæt
 • fedme
 • overstrækning af livmoderen;
 • meget stor frugt.

Prognosen afhænger af, hvor længe livmoderen er uden for koen og graden af ​​slimhindeskader. I luften svulmer orgelet meget hurtigt. Slimhinden er beskadiget mod bodens vægge, gulvet og andre omgivende genstande. Jo mere skade, jo dårligere er prognosen.

Alle mulige faktorer, der fører til sepsis efter kælvning: en forlænget livmoder, snavset strøelse og skarpe kirtler

Postpartum parese

Udadtil er det kendetegnet ved, at koen efter kælvning ikke kan stå op. Lemmerne mister følsomhed. Tegn på lammelse i mave-tarmkanalen og andre indre organer vises senere. Sædvanligvis forekommer i højtydende køer 2-3 dage efter kælvning. Det menes, at den provokerende faktor er koncentratfodring i disse dage.

Kommentar! Paresis kan også udvikle sig straks på kælvningstidspunktet eller 2-3 uger før det.

Subinvolution af livmoderen

Involution er et organs tilbagevenden til dets tidligere størrelse. Subinvolution - bremser gendannelsen af ​​den tidligere størrelse af orgelet.

Forsinkelsen i livmoderen efter kælvning opstår på grund af manglende aktiv træning under graviditet og en utilstrækkelig diæt. Ofte ledsaget af dysfunktioner i indre organer.

Ved subinvolution observeres en ko:

 • livmoderatony;
 • forsinkelse af lochia eller deres fordeling i små portioner
 • 4 eller flere dage efter kælvning, frigivelse af brun flydende lochia;
 • stigning i fordelingsperioden for lochia.

På grund af kroppens forgiftning med rådnende produkter fra rådnende lochia udvikler ko mastitis. Der er også en overtrædelse af reproduktive cyklusser.

Behandlingen skal udføres af en dyrlæge, da erotpræparater anvendes til behandling af subinvolution af livmoderen. Lochia pumpes ud med en vakuumpumpe. Denne procedure skal udføres omhyggeligt for ikke at beskadige livmoderen og vagina yderligere.

Postpartum sepsis

Der er 3 typer: pyæmi, septikæmi og septikopæmi. Det forekommer som et resultat af penetration af forskellige cocci eller clostridia i blodbanen. Indtrængningsruter:

 • krænkelse af integriteten af ​​blødt væv af enhver art;
 • vanskelig eller unormal kælvning
 • føtal emfysem;
 • livmoderprolaps
 • forsinket efterfødsel.

Hos køer af 3 typer hersker pyæmi, dvs. sepsis med metastaser. Brunt råt ekssudat akkumuleres i livmoderen, væggene tykner. Samlet kropstemperatur svinger.

Fødselskanalskader

Skader opstår, når kælvning er vanskelig, eller når en kalv er for stor. De kan også påføres af personale, der hjælper koen med at kalve. Det vigtigste symptom på traume er blødning. Du kan ikke undvære en dyrlæge, når du behandler en skade. En uerfaren ejers handlinger er mere tilbøjelige til at være skadelige. Der er heller ikke nogen forebyggende foranstaltninger i dette tilfælde.

At strække kalven med magt resulterer ofte i traumer i fødselskanalen

Rådgivning fra dyrlæge

For at lindre hævelse og forhindre mastitis efter kælvning og inden hver malkning masseres koens yver ved hjælp af en blødgørende og fugtighedsgivende salve. Hudfugtighedscreme kan købes færdige i butikken. Zorka-salven, der er designet specielt til at fugte yverets hud, har længe været veletableret.

Når moderkagen tilbageholdes, er det bedre selv før udløbet af den maksimale periode, skal koen rense de ydre kønsorganer. Oxytocin anvendes epiduralt i en dosis på 20-30 IE. Subkutant 0,5% proserpinopløsning eller 0,1% carbacholinopløsning. Disse lægemidler hjælper med at samle livmoderen og fjerne moderkagen.

I tilfælde af livmoderprolaps skal du straks invitere en dyrlæge. Koejeren kan ikke rette orgelet alene. Inden dyrlægen ankommer, skal livmoderen beskyttes mod unødvendige skader. For at gøre dette vaskes livmoderen først med saltet varmt vand og skylles derefter med en desinficerende kold opløsning og pakkes ind i et ark. Du kan bruge en stor ny plastikpose, hvis du har en ved hånden. Ejeren skal også forberede en rampe, hvor koen kan placeres. Før dyrlægen ankommer, skal de kun udføres af tidsbesparende årsager. Yderligere afhænger ejeren af ​​ko ikke, som alene og uden bedøvelse, livmoderen, vil han ikke være i stand til at korrigere.

I tilfælde af parese skal ejeren dække koens sakrale område med noget varmt. Dette er normalt halm under jute. Før indpakning gnides og masseres lænden og korsbenet grundigt. Som en forebyggende foranstaltning får dyret ikke mange koncentrater i den tørre periode. Det sødede vand er loddet.

Subinvolution er lettere at forhindre end at helbrede. Dette er ikke svært for ejeren, da hovedmetoden er at give aktiv træning til koen. Efter kælvning loddes fostervand eller saltet varmt vand med klid på dyret. Nyfødte kalve holdes under en ko i 2-3 dage.

Det er svært at helbrede pyæmi alene, da der kræves et kompleks af procedurer med brug af forskellige lægemidler. Ejeren er i stand til at forhindre postpartum sepsis:

 • give en komplet diæt
 • overhold hygiejne under og efter kælvning
 • straks behandle komplikationer efter fødslen.

Hvis pyæmi ikke kunne undgås, opretholdes det ordinerede behandlingsforløb fuldstændigt.

Til lokal behandling af mastitis kan specielle sprøjter med antibiotika anvendes.

Konklusion

Hvis koen har kælvet sikkert, har ejeren praktisk talt ingen alvorlige problemer. For at forhindre patologisk kælvning og postpartumkomplikationer er det nødvendigt at følge reglerne for fodring og opbevaring af kvæg.

Give tilbagemelding

Have

Blomster

Konstruktion