Hvorfor har en ko ingen mælk efter kælvning?

Koen giver ikke mælk efter kælvning, for i løbet af den første uge producerer hun råmælk. Det er afgørende for kalven, men ikke egnet til mennesker. Desuden er der intet sekund uden det første. Og du skal begynde at distribuere koen fra den første dag efter kælvningen. Ellers behøver du ikke stole på god produktivitet.

Hvor meget mælk giver en ko efter den første kælvning

Første kvier producerer altid lidt mælk sammenlignet med efterfølgende kælvning. Sandt nok varierer dette "lille" afhængigt af koens fremtidige mælkeydelse.

Dårlig produktion er direkte relateret til dyrenes evolutionære tilpasningsevne til det vilde liv. For at spare kroppens ressourcer producerer kvinden nøjagtigt så meget mælk som hendes unge har brug for. Og ikke en dråbe mere. Naturen "regnede ikke med" en person som en ekstra belastning.

En nyfødt kalv har ikke brug for meget mad. Den første dag kan en første kalv kun producere 3-4 liter råmælk.

Ungen vokser, han har brug for mere mælk, og koen giver ham den mad, han har brug for. Men på toppen af ​​amningen vil en første kalv give ca. 1,5 gange mindre end et voksent dyr mere end én gang. Den nøjagtige mængde afhænger af racen og individuelle egenskaber.

Derefter skifter kalven til regelmæssig foder, og amning falder. Hos oksekødsraser eller enkeltudbytter med lavt udbytte fortsætter denne situation i hele deres liv.

En mælkeko producerer også lidt mælk umiddelbart efter kælvning. Dens antal stiger senere. Men for at opnå maksimalt mælkeydelse begynder dyret at distribuere fra den allerførste dag og efterligne manglen på mad til kalven. Dette gør det muligt på samme tid at opbevare råmælk med den maksimale mængde immunglobuliner. Nogle erfarne koejere bruger "krydsning" af råmælk. Så kalven kan få de antistoffer, som moderen ikke har.

Yderligere fodring af colostrum til en kalv fra en anden ko vil forbedre colostral immunitet.

Kommentar! Den maksimale mængde mælk, som en ko giver først efter 3. kælvning.

Kan en ko kalve uden at fylde yveret

Under indflydelse af hormonelle ændringer i kroppen fylder koens yver strengt taget ikke, men svulmer op. Og graden af ​​denne hævelse afhænger af de individuelle egenskaber ved dyrets organisme. Derfor er et tegn på tidlig kælvning, et hævet yver, langt fra altid fundet. Timingen er også anderledes: fra 3-4 uger i kvier til 0 timer i gamle køer. I nogle tilfælde hældes yveret allerede under kælvning.

Det er meget sjældent, men det sker også, at der slet ikke er ødem før og under kælvning. Ifølge observationer fra opdrættere er dette den værste mulighed af alle mulige. På grund af hormonforstyrrelse kan yveret fyldes op efter kælvning og i flere faser. Colostrum begynder dog at blive udskilt. I fremtiden er mælkeproduktion standard. Dette fænomen kan skyldes en let hormonel forstyrrelse. Men når en ko slikker en nyfødt sammen med det resterende slim, modtager hun de nødvendige hormoner til mælkeproduktion. Derfor bør du ikke skynde dig at adskille den nyfødte kalv fra livmoderen.

Kalvslikning stimulerer mælkeflowet i koen

Hvorfor giver en ko ikke mælk efter kælvning?

Hovedårsagerne til, at en ko ikke giver mælk efter kælvning, er normalt forårsaget af abnormiteter eller sygdomme efter fødslen.Fysiologisk kan karakteriseres ved udtrykket "skadelig".

Fysiologiske årsager

Det sker, at en ko ikke giver mælk efter kælvning uden nogen åbenbar grund. Mest sandsynligt sprang de "vilde" instinkter fra hendes forfædre ind i hende. I en fælles flok gav livmoderen ikke mælk til andres kalv. I dette tilfælde "klemmer" koen brystvorterne og "nægter" at mælke. En lignende situation opstår, når en fremmed forsøger at mælke et dyr. Hos malkekvægracer er disse instinkter næsten ødelagt, men hos opdrættede eller oprindelige dyr findes dette stadig. Kontrolforanstaltninger her er relativt enkle: en kalv er tilladt i nærheden af ​​koen under malkning. Nogle gange er det nok, hvis kalven er tæt bag skillevæggen.

Den anden årsag kan være koens kroniske tørst. Dette betyder ikke, at ejere holder dyret ude af vand. I mangel af saftigt græs eller udskiftning af foder drikker koen nok til at støtte sin egen krop. Det "frigiver" meget mindre væske til mælkeproduktion, end det kunne, hvis der var fødevarer, der indeholder meget væske i kosten. Selv i gamle malkede køer i en tør sæson kan mælkeydelsen reduceres til 4 liter om dagen. Under disse omstændigheder kan et nyligt kælvet dyr muligvis ikke producere mælk overhovedet. Eller det er kun nok for en kalv.

En anden fysiologisk årsag er konsekvenserne af tidligere overført mastitis. Ofte gør vedhæftninger i brystvorterne efter betændelse koen træg. At få mælk fra et sådant dyr er en vanskelig opgave. Især når det kommer til råmælk den første dag efter kælvning. Det er meget tykkere og passerer ikke godt gennem brystvortenes smalle kanal. Det ser ud til, at en sådan ko er kælvet, men hun har ingen mælk. Den er der, men i de tidlige dage kan kun en kalv få den. Nogle gange er det fornuftigt at lære et sådant individ at fodre flere fremmede unger.

På grund af svær hævelse kan ko muligvis heller ikke give mælk, da det gør ondt ved at røre ved yveret. Sådanne dronninger kører sommetider kalven væk. Om dette kan betragtes som en patologi er et vanskeligt spørgsmål. Hævelse af yveret før kælvning er normal. Det kaldes "bulk". Det antages, at koen snart vil kalve, hvis alle hudfoldene på yveret er rettet ud.

Men hævelsen kan være meget alvorlig. Derefter bliver dyret simpelthen såret, det tillader ikke at røre yveret og "klemme" råmælken.

Undertiden er årsagen, at en ko er "uvillig" til at mælke i en upassende malkemaskine. Det kan blive beskadiget. Koen kan have uregelmæssige patter. Maskinen kan være meget gammel og forårsage smerter ved malkning af dyret.

Patologiske årsager

Med patologier er situationen værre, da de spænder fra en simpel hormonforstyrrelse til smitsomme sygdomme, der er farlige for mennesker. Årsagerne til, at koen ikke giver mælk, kan være:

  • hormonel ubalance
  • metabolisk sygdom
  • nogen af ​​komplikationerne efter fødslen
  • mastitis;
  • brucellose;
  • andre smitsomme sygdomme.

Enhver utilpashed og endda for tørt foder fører til et fald i mælkeydelsen. Men en ko giver ikke mælk efter kælvning af relativt få grunde.

Hormonel ubalance

Muligt med mangel på prolactin, et hormon der er ansvarligt for mælkeproduktionen. Køer i alle aldre påvirkes. Produktionen af ​​prolactin afhænger direkte af mængden af ​​oxytocin i dyrets krop. Men det er meget vanskeligt at bestemme manglen på dette hormon uden specielle tests. Hvis mangel på oxytocin hos mennesker manifesteres af en hel liste med psykologiske symptomer, er det sværere for dyr. Det er usandsynligt, at en koejer vil være opmærksom på en eller anden ko's irritabilitet. Vil bebrejde dårligt humør eller søgen efter hans plads i flokken. Især når det kommer til en kvige.

Derfor kan der meget vel opstå en situation, når kvieren kælvede, og yveret før kalvens udseende ikke var fuld. Der er muligvis heller ikke mælk. Dette betyder, at der ikke er nok prolactin i kroppen af ​​førstekalvskvier.Du kan prøve at rette op på situationen ved at injicere oxytocin, som stimulerer produktionen af ​​prolactin fra hypofysen.

Forkert fodring fremkalder stofskifteforstyrrelser og komplikationer efter fødslen. Et af symptomerne på disse problemer er udviklingen af ​​mastitis. Sidstnævnte kan også opstå "i sig selv" på grund af beskadigelse af yveret og penetrering af patogener i sårene.

Tvillinger i en ko er også en uønsket hormonel ubalance under en jagt på grund af mulige stigninger i hormoner, sådanne dyr afvises fra yderligere opdræt: i dag bragte de tvillinger, og i morgen "nægter" de at give mælk

Mastitis

Det fortsætter i en mild eller svær fase. Private ejere bemærker normalt sygdommen, når koen allerede er kælvet, og yveret forbliver fast, og der er lidt mælk. En let fase kan ikke bestemmes uden analyse. En eksprescheck er også tilgængelig for en privat ejer, men den overses normalt ikke. På gårde tages prøver af råmælk efter kælvning fra hver patte, før den nyfødte får adgang til yveret.

Hvis brystbetændelsen skyldes ikke-infektiøse årsager, udføres behandlingen normalt med massage og hyppig sugning. I nærværelse af Staphylococcus aureus anbefales antibiotika.

Brucellose

Den mest ubehagelige grund til manglen på mælk. Sygdommen udvikler sig langsomt, der er ingen symptomer på et tidligt tidspunkt. Det er af denne grund, at malkekvægsejere skal testes for brucellose. Ud over resultaterne af laboratorietest manifesteres sygdommen på et tidligt tidspunkt ved abort på et senere tidspunkt. Derfor, hvis en ko kalver på forhånd, og hun ikke har mælk, er det nødvendigt at kontrollere dyret for brucellose så hurtigt som muligt.

Graviditet varer 9 måneder, og aborter forekommer normalt kun 8-9 måneder. Da dette ikke er en normal kælvning, og den nødvendige hormonelle baggrund ikke er etableret, produceres der ikke mælk.

Opmærksomhed! Det er ikke nødvendigt at forsøge at mælke en afbrudt ko.

Dette er primært farligt for ejeren af ​​dyret. Brucellose overføres godt gennem rå mælk.

Ofte vil ejeren ikke tro på, at hans udadtil sunde og højtydende ko er uhelbredelig syg.

Hvad skal jeg gøre, hvis en ko er kælvet, men der ikke er mælk

Det ville være ønskeligt at bestemme årsagen til manglen på mælk. Men hvis kælvning var normal og til tiden, og der ikke er mastitis, kan amning skyldes en injektion af oxytocin. Feedsfejl, der fører til metaboliske lidelser, kan ikke længere rettes. Du kan kun stimulere mælkeflowet.

Men vi skal huske, at den "vigtigste opgave" for oxytocin er sammentrækning af livmoders glatte muskler under kælvning. For en lægmand er den nemmeste måde at injicere hormonet subkutant eller intramuskulært. I dette tilfælde kræves en dosis, der fordobles sammenlignet med intravenøs eller epidural administration. Men der var ingen bivirkninger fra en overdosis af oxytocin. Dosen for en ko med intramuskulær injektion er 30-60 IE. En enkelt injektion. Også injiceres stoffet, hvis koen har for svage sammentrækninger.

Kommentar! Indførelsen af ​​oxytocin umiddelbart efter kælvning letter frigivelsen af ​​moderkagen.

Mastitis kan ikke helbredes med det samme. I dette tilfælde vandes kalven med råmælk fra en anden ko, og livmoderen får et antibiotikabehandling. Sidstnævnte kan være af lokal eller generel handling. I det første tilfælde injiceres en antibakteriel salve i brystvorterne. Det er umuligt at lade ungen komme til yveret på dette tidspunkt.

Hvis mastitis har spredt sig til hele lappen eller hele yveret, er det bedre at bruge intramuskulære injektioner af antibiotika. Det anbefales at dræne indholdet af yveret hver anden time.

Hvis kælvning var for tidlig, er det usandsynligt, at kalven overlever. Vævsprøverne fra liget skal leveres til laboratoriet til test.

Tilbageholdt placenta, selv med rettidig fødsel af kalve, kan være et tidligt tegn på brucellose.

Rådgivning fra dyrlæge

Bortset fra behandling af mastitis er der ingen specielle anbefalinger fra dyrlæger.Nogle gange er det endda umuligt at forstå, hvorfor et udadtil helt sundt dyr ikke giver mælk. Anbefalinger er derfor kun mulige, hvis der er åbenlyse grunde.

Hvis koen ikke malkes på grund af ødem, får hun diuretika. For ikke at overbelaste leveren og nyrerne med stærke lægemidler loddes et afkog af dild. Det er bedst kun at brygge frøene. De har en stærkere vanddrivende virkning. Parallelt masseres yveret med opadgående bevægelser. De bageste lapper er let stanset i retning fra brystvorterne til halen. Foran - frem til maven.

Opmærksomhed! Du kan ikke knuse stærkt, dette vil forårsage smerte.

For at forhindre svær hævelse skal koen fjernes fra koncentraterne i den sidste graviditetsmåned. Efter to uger skal yveret være tilbage til det normale.

Til behandling med mastitis er stoffet Percutan velegnet. Det er en sprayform til ekstern brug. De bruges ikke kun til mastitis, men også til desinfektion af mindre hudlæsioner. Brug mælk fra uforarbejdede sunde lapper. Den inficerede med stafylokokker fjernes og ødelægges. Du kan heller ikke give den til en kalv.

Alle manipulationer kan skabe problemer for en koejer, der ikke har særlige færdigheder. I dette tilfælde er det bedre at invitere en dyrlæge.

Konklusion

Hvis koen ikke giver mælk efter kælvning, men ser sund ud, gives en injektion af oxytocin som førstehjælp. Hævelsen kan også fjernes af dig selv. Resten af ​​problemerne med mangel på mælk kræver intervention fra en specialist og en nøjagtig diagnose.

Give tilbagemelding

Have

Blomster

Konstruktion