Koen går over kalvedatoen: hvorfor og hvor mange dage en kalv kan bære

Tilfælde, når koen har passeret kalvningsdatoen, er almindelige. Her er vi stadig nødt til at finde ud af, hvad hver af ejerne mener med ordet "bestået". I gennemsnit varer graviditet 285 dage ± 2 uger. Derfor opstår spørgsmålet, fra hvilket øjeblik man skal overveje, at kælvningsperioden er gået.

Hvorfor overskrider koen kalvningsdatoen?

Der er mange grunde til forsinkelsen i kælvning hos køer. Og ikke alle er glade:

  • tvillinger;
  • køre forbi;
  • stor frugt;
  • overskredet
  • falsk graviditet
  • mumificering af fosteret.

I de fleste tilfælde mener ejere, at hvis en ko overgår kalvningsdatoen, vil hun have tvillinger. Faktisk hører kvæg til gruppen af ​​singleton-dyr, ligesom heste. Tvillinger fødes kun i 1-2% af tilfældene. Og dette er normalt et meget uønsket fænomen. I tilfælde af befrugtning af to æg på én gang er der en høj risiko for abort. Og de fødte kalve vil være svagere end de "enlige". Det faktum, at koen har passeret deadline, betyder ikke, at der nødvendigvis vil være tvillinger. Antallet af sen kælvning overstiger langt antallet af tvillinger hos kvæg.

Denne spredning forklares med det faktum, at kæber "sidder" i livmoderen i lang tid. Hannerne i næsten alle pattedyrarter halter efter kvinder i udvikling. Selv efter fødslen. Derfor, med et tidligt hotel, skal du hellere vente på en kvige og med en sen - en tyr. En ko kan krydse over, selvom hun kalver med en stor kalv. Men her er det måske netop forsinkelsen i kælvningen. Fosteret har tid til at vokse. Og i dette tilfælde er årsag og virkning forvirret. Koen passerede ikke, fordi fosteret er stort, og kalven bliver stor på grund af sen kælvning. Forsinkelsen i dette tilfælde skyldes en let hormonel forstyrrelse. Kroppen har ikke nok oxytocin til at starte kalvningen. En sådan fiasko skader ikke graviditeten særligt, men forlænger den kun.

Nogle gange er der en såkaldt "overskridelse". Dette ord har to betydninger. Den ene betyder alvorlige helbredsproblemer for koen, den anden indikerer kun, at dyret blev imprægneret senere. Det er i sengen. Men kælvetiden skal bestemmes ikke ved beregning, men ved eksterne tegn. Dette kan ske, hvis der er en tyr i nærheden. Den første gang gødte koen ikke og "stille" fra ejerne gik til tyren i den næste jagt. Situationen med patologier er værre.

Hvis koen har overskredet fristen, kan kælvning være uventet for ejeren af ​​dyret.

Patologiske årsager

Falsk graviditet er forårsaget af for høje hormonniveauer. Udad fortsætter alt som om et embryo udvikler sig i livmoderen. Ofte, selv med en rektal undersøgelse, er det umuligt at bestemme, hvad koen har savnet. Ultralyd kan hjælpe her. Udviklingen af ​​falsk graviditet før "kalvning" kan gå i henhold til 3 muligheder:

  • maven "tømmer" uden konsekvenser;
  • der vil være "kalvning";
  • pyometra vil udvikle sig.

Med en falsk drægtighed "føder dyr ofte" og tildeler enhver og noget til en unges rolle op til livløse genstande.

Kommentar! Udviklingen af ​​pyometra kan føre til tvungen slagtning.

Mumifikation af fosteret udvikler sig midt i graviditeten. Fosteret dør, men da livmoderhalsen er lukket, kan putrefaktive bakterier ikke komme ind. På grund af den reducerede kontraktilitet i myometrium og den lukkede hals forbliver fosteret i livmoderen. Gradvist tørrer det op og mumificerer.

Når de er mumificeret, har dyrene ingen tegn på jagt, og ejeren mener, at koen er gravid.Problemet vil "eliminere sig selv", hvis livmoderens muskler begynder at trække sig sammen. Men det er i dette tilfælde, at koen går over 3 uger. Mumificerede embryoner klækkes altid meget sent. Ofte er det nødvendigt at fjerne fosteret kunstigt efter injektioner af de passende hormoner. Sidstnævnte er nødvendige for at livmoderhalsen kan åbnes, og dyrlægen var i stand til at komme til fosteret.

Kommentar! Efter mumificering udvikler infertilitet ofte, da kroniske dystrofiske og inflammatoriske processer forekommer i endometrium.

Hvor længe kan en ko bære en kalv

Normalt går en ko omkring 10 dage. Maksimalt 26 dage. Dette er næsten 260-311 dage med drægtighed. Selvom det ifølge husdyravlernes erfaring er sjældent at forlænge kælvningsperioden selv med 3 uger. Oftest ikke mere end 15.

Kommentar! Erklæringen om, at udtrykket kan komme den 240. dag, svarer ikke til virkeligheden: kælvning i den 8. måned er en sen abort med en smitsom sygdom.

Det omtrentlige anvendelsessted for indsatsen under "push-testen", hvis livmoderen har bestået vilkårene, så du kan afgøre, om der er en levende kalv inde

Hvad skal jeg gøre, hvis en ko overskrider sin kælvningsdato

Indtil fristen udløber, behøver du ikke bekymre dig for meget. Men det er nødvendigt at overvåge graviditetsforløbet. Sen kælvning er normalt vanskelig på grund af det faktum, at fosteret har tid til at vokse over normen.

Hvis du er i tvivl på et senere tidspunkt, kan du uafhængigt kontrollere, om kalven lever og ikke. For at gøre dette skubbes koen stærkt, men ikke brat, ind i maven nederst til højre. Ungen bliver straks oprørt af denne behandling og giver et skub tilbage.

Hvis koen allerede er passeret 3 uger, regnet fra den 285. dag, er det bedre at invitere en specialist, der kan bestemme tilstedeværelsen af ​​graviditet. Forudsat at "push-testen" ikke giver resultater. Hvis kalven skubber, og yveret begynder at fyldes, er det kun at vente på kælvning og huske, at planteædere vilkårligt kan flytte tiden en dag. Dette er en forsvarsmekanisme. De føder ikke, hvis der er en foruroligende faktor. I dette tilfælde kan ejeren selv være årsagen til en sådan daglig forsinkelse.

Konklusion

Hvis koen har bestået kælvningsdatoen med mere end 3 uger, har ejeren grund til bekymring. At skifte den anslåede dato med 10 dage er et hyppigt fænomen, der er intet at bekymre sig om. Dyr er ikke maskiner til at producere afkom strengt til tiden.

Give tilbagemelding

Have

Blomster

Konstruktion