Scabies (scab, scab, sarcoptic mange) hos svin: behandling, symptomer, fotos

Det er ikke ualmindeligt, at landmænd, der opdrætter svin og smågrise, bemærker, at mærkelige mørke, næsten sorte skorper vises på dyrenes hud, som har tendens til at vokse over tid. Hvad betyder en sådan sort skorpe på bagsiden af ​​en pattegris, og hvordan man behandler den, kan du lære detaljeret fra artiklen.

Hvorfor svin og smågrise klør

Hvis opdrætteren står over for en situation, hvor smågrisene kontinuerligt skraber, vil han eller hun sandsynligvis hurtigt komme til konklusionen om sygdommens begyndelse og forsøge at behandle sygdommen derhjemme. Effektivitet i behandlingen af ​​enhver sygdom er aldrig overflødig, men først er det værd at bestemme, hvad der præcist skal håndteres. Intens kløe hos dyr kan have mange årsager, men det er sandsynligvis inficeret med en hudlidelse.

Hudsygdomme hos smågrise og svin

Grise er tilbøjelige til en hel liste over hudlidelser. Nogle af dem påvirker hovedsageligt unge individer, andre sygdomme påvirker både smågrise og voksne dyr ens. Blandt de mest almindelige sygdomme er det værd at bemærke:

 • fnat;
 • dermatitis
 • furunkulose;
 • ringorm;
 • erysipelas;
 • vesikulær sygdom.

De fleste hudsygdomme har lignende symptomer, hvorfor selv erfarne opdrættere ofte begår fejl med diagnosen. Det skal huskes, at kun en dyrlæge kan genkende sygdommen nøjagtigt efter at have foretaget passende forskning.

Fnat i smågrise og svin

Fnat, også kendt som skurv eller sarkoptisk skabb, er en sygdom, der forårsager en bestemt type mider, der lever under huden på svin og smågrise, som vist. Disse parasitter kan slå sig ned på enhver del af dyrets krop, men påvirker oftest områderne omkring øjne, næse eller ører, hvor huden er tyndest og mest delikat.

Der er flere typer fnat:

 • ørefnat, hvor mider kun påvirker smågriseørene;
 • samlede fnat, når parasitter spredes gennem hele dyrets krop.

Symptomer, diagnose

De første tegn på fnat hos smågrise kan genkendes, selv før symptomerne dukker op: dyrene oplever svær kløe og klør intenst og river undertiden huden til blod som på billedet. På stedet for de mest omfattende skabbeskader begynder epidermis at skrælle af og vokse tilgroet med skorper.

Andre symptomer på fnat hos smågrise inkluderer:

 • udseendet af off-white skorpe på de berørte områder som vist på billedet ovenfor;
 • rødme på snuden og i nærheden af ​​ørerne
 • tilstedeværelsen af ​​parrede punkter på grisehud, der ligner insektbid;
 • angst og aggressiv opførsel af dyr på grund af kløe.

Hvis scabies efterlades ubehandlet på dette tidspunkt, spredes mider i hele kroppen og påvirker siderne, lemmerne og ryggen. Huden bliver tykkere og ruere, og skorperne får en mørkebrun, næsten sort nuance. Alvorlige tilfælde af fnat fremkalder anæmi og svær svaghed hos smågrise.

På dette tidspunkt er det især vigtigt at diagnosticere fnat så hurtigt som muligt. Enhver forsinkelse i behandlingen kan føre til dyrets død.

Diagnosen stilles af en kvalificeret dyrlæge baseret på karakteristiske kliniske symptomer og laboratoriefund. For at udføre analyser til påvisning af fnat er der brug for hudafskrabning fra smågriseørene, og derudover skal der tages prøver fra mindst 10% af husdyret. Hvis de forårsagende stoffer til fnat ikke kunne findes, bør undersøgelsen gentages efter 3 til 4 uger.

Vigtig! Fnat er især farligt for smågrise under 1 år. Hvis dyrene ikke behandles, dør de af udmattelse og akut forgiftning med stoffer, der udskilles af kløemiden.

Sådan behandles fnat hos smågrise og svin

Fnat kan behandles på forskellige måder: både traditionelle og folkelige. Medicinsk behandling for fnat involverer brugen af ​​en række salver, aerosoler og krydsinjektioner. Sidstnævnte betragtes som den mest effektive.

Mod scabies har medikamenter som Doramectin og Ivermectin, der injiceres under dyrets hud med en hastighed på 0,3 ml pr. 1 kg svin, vist sig særligt godt.

Vigtig! Kun voksne flåter er sårbare over for injektioner, derfor skal behandling for fnat udføres 2-3 gange med et interval på 2 uger.

Lægemidler til ekstern brug har vist ikke mindre effektivitet i behandlingen af ​​fnat, såsom:

 • Fosmet;
 • Amitraz;
 • Creolin;
 • Ectosinol.

På basis heraf fremstilles en opløsning under henvisning til instruktionerne, hvorefter skurven behandles i smågrise 2 gange med et interval på 10 dage.

Ofte dyrker opdrættere behandling af fnat hos svin og smågrise med folkemedicin. Den mest populære af disse er en sammensætning baseret på creme fraiche med krudt:

 1. Rømme og krudt blandes i forholdet 3: 1.
 2. Den resulterende blanding efterlades til infusion i 3 timer.
 3. Den færdige sammensætning behandler de berørte områder.

Ud over denne metode udføres behandlingen af ​​fnat i smågrise ved hjælp af andre folkemedicin, for eksempel:

 • salve fra vilde rosmarin og hellebore rødder;
 • en blanding af vasketøjssæbe, løg og hvidløg;

Beviste fordele ved behandling af fnat og tinktur af hvidløgsolie:

 1. Kombiner 100 g hakket hvidløg med 0,5 l sennepsolie og kog.
 2. Derefter fjernes ilden, og sammensætningen forsvinder i yderligere 20 minutter.
 3. Derefter afkøles blandingen, filtreres, hvidløg presses.
 4. Det færdige produkt bruges til at behandle svinens hud.
Vigtig! Inden du behandler fnat, skal du omhyggeligt vaske det syge dyr med vasketøjssæbe og fjerne skurven.

Dermatitis

I modsætning til fnat er dermatitis ikke smitsom. Det sker, når en gris eller en pattegris ved et uheld skader huden, og en infektion trænger ind i såret. Det forårsager også den inflammatoriske proces. Grise i alle aldre kan få dermatitis.

Symptomerne på denne sygdom varierer afhængigt af årsagen, sværhedsgraden af ​​skaden og pattegrisens immunitet. Som regel mister det berørte område hår og bliver rødt, og såret er dækket af skorper, hvorunder processerne til vævsregenerering aktiveres. Berøring af det berørte område giver pattegrisen ubehagelige fornemmelser.

Hvis dyrets krop ikke kan klare infektionen, bliver såret til et sår, pus frigøres fra det, og nekrose kan forekomme i avancerede tilfælde.

Milde former for sygdommen behandles med salver og antiseptiske lotioner, der desinficerer sår og lindrer betændelse. Hvis nekrose begynder i en gris eller en pattegris, fjernes det berørte væv kirurgisk.

Furunkulose

Udseendet af enkelte sår på kroppen af ​​smågrise kan udløses af forskellige stafylokokbakterier. I tilfælde af skade eller anden skade kommer de ind i hårsækken og bidrager til dens betændelse, hvilket resulterer i kogedannelse. Furunkulose opstår også på grund af mangel på vitaminer i dyrets kost eller på grund af dårlig hygiejne.

Ofte behandles sygdommen ved at gnide den berørte hud med jod, strålende grøn eller salicylalkohol.For at lindre betændelse i behandlingen anvendes lotioner med ichthyolsalve eller paraffin.

Hvis kogningen er for stor og forårsager svær smerte hos grisen, kan det være nødvendigt med veterinærintervention ud over normal behandling. Han vil give dyret en injektion af novocain, rense neoplasma fra pus og desinficere såret. Normalt får grisen derefter et antibiotikakur.

Vigtig! Denne sygdom er ofte ledsaget af appetitløshed, feber og generel svaghed hos dyret. Disse symptomer er almindelige og kan indikere en mere alvorlig sygdom hos smågrise.

Ringorm

En anden grund til, at smågrise klør kan være ringorm. Denne hudsygdom opstår som et resultat af infektion af svin og smågrise med en svampeinfektion gennem inficerede husholdningsartikler eller som et resultat af kontakt med andre dyr. Som regel er smågrise op til 6-8 måneders alder mest modtagelige for sygdommen. Deres immunitet i denne alder er endnu ikke tilstrækkelig stærk, og derfor er de meget mere følsomme over for virkningerne af patogener.

Smågrise inficeret med ringorm viser følgende symptomer:

 • ovale eller diamantformede pletter vises på overfladen af ​​kroppen
 • huden i irritationsfokus tykner og flager
 • dyr oplever svær kløe og skraber det berørte område, indtil skorper dannes.

Grise bør behandles for denne sygdom ved at sikre, at inficerede personer isoleres fra raske. Til forebyggende formål bør sidstnævnte vaccinere smågrise mod lav.

Som behandling anbefales det at behandle syge dyrs hud med svampedræbende salver eller opløsninger. Forskellige suspensioner, der er beregnet til intern anvendelse, er meget effektive til behandling af sygdommen. Blandt dem er det værd at nævne:

 • Griseofulvin;
 • Ketoconazol;
 • Itraconazol.
Vigtig! For endelig at eliminere infektionsfoci skal rummet, hvor de inficerede grise var placeret, desinficeres grundigt.

Erysipelas

Misfarvning af huden og udseendet af en skorpe på ryggen hos smågrise kan være tegn på erysipelas. Erysipelas er en farlig smitsom sygdom for både svin og mennesker. De første symptomer på sygdommen begynder at dukke op efter 7 til 8 dage. Tegn på akut betændelse inkluderer:

 • en kraftig stigning i dyrets temperatur op til 42 ° C;
 • mistet appetiten;
 • følelsesløshed i grisens lemmer, på grund af hvilken han nægter at bevæge sig
 • forstyrrelse af mave-tarmkanalen;
 • rødme eller blå misfarvning af huden i underlivet og nakken.

Denne form for sygdommen betragtes som den farligste for dyr, da den udvikler sig hurtigt og i mangel af rettidig behandling kan provokere svinedød.

En kronisk form for sygdommen er ikke mindre farlig for smågrise. Det ledsages af omfattende vævsnekrose og påvirker over tid led og hjertemuskel over tid. Kroniske erysipelas udvikler sig, hvis behandlingen af ​​dyret ignoreres i lang tid.

Den subakutte form af sygdommen fortsætter til tider langsommere, og den kan behandles ganske med succes. Hun har udtalt symptomer. Så det er kendetegnet ved:

 • kløe
 • et specifikt udslæt, der danner crimson mønstre på huden, der ligner pletter på en leopards hud.

Med korrekt behandling af sygdommens subakutte sort vender smågrise tilbage til deres sædvanlige livsstil efter 10 - 14 dage.

Erysipelas hos svin skal behandles som en del af kompleks terapi, da infektionen påvirker alle systemer i svinekroppen. For at gøre dette skal du anvende:

 • antibiotika og antipyretiske lægemidler;
 • vitamin- og mineralkomplekser;
 • lægemidler, der regulerer hjerteaktivitet;
 • anthelmintiske forbindelser.

Da erysipelas er en smitsom sygdom, er det nødvendigt at adskille dem fra sunde grise under behandlingen af ​​syge smågrise og i slutningen af ​​procedurerne behandle stierne med bakteriedræbende midler.

Vigtig! Subakut sygdom kan skifte til akut sygdom, hvis det inficerede dyr ofte er stresset, eller hvis opdrætningsforholdene er mindre end optimale. Derfor bør der i behandlingsperioden lægges særlig vægt på grisens diæt og hygiejnen i de lokaler, hvor de holdes.

Vesikulær sygdom

Hvis smågrise udvikler sår, der ligner skorper på deres kroppe, kan dette være et signal om manifestationen af ​​vesikulær sygdom. Årsagen til denne sygdom menes at være en virus, slægten Enterovirus, der kommer ind i kroppen af ​​raske dyr ved kontakt med syge individer eller deres affald. Følgende symptomer på vesikulær sygdom bemærkes:

 • afvisning af dyr til at spise
 • generel forringelse af dyrs tilstand, sløvhed;
 • temperaturstigning
 • udseendet af skorper i smågrise i snudeområdet, på maven, på bagben og forben.
Vigtig! De ydre tegn på sygdommen svarer til dem i tilfælde af mund- og klovesyge, så du bør kontakte din dyrlæge for at få en nøjagtig diagnose og udvælgelse af behandlingen.

Vesikulær sygdomsvirus er meget sej og forbliver i grisens krop og kød i lang tid. Det er næsten immun over for desinfektionsmidler. Du kan slippe af med det ved at behandle de steder, hvor svin holdes ved hjælp af høje temperaturer (mere end 65 ° C) og forskellige kemiske opløsninger, for eksempel:

 • 2% formaldehyd;
 • 2% chlor;
 • opvarmet 2% natriumhydroxid.

Til dato er det uklart, hvordan man behandler vesikulær sygdom. Voksne dyr kommer sig normalt uden yderligere behandling inden for 7 dage, hvis de får hvile og masser af væsker. I denne periode producerer deres krop specielle antistoffer, der overvinder virussen. Svin dør meget sjældent af denne sygdom i 10% af tilfældene. Dette gælder dog ikke for smågrise, der lever af modermælk: de er den mest sårbare gruppe for infektion.

Vigtig! Til forebyggelse af vesikulær sygdom kan en inaktiveret vaccine anvendes på sunde smågrise. En sådan vaccination beskytter dyr mod infektion i 5-6 måneder.

Forebyggelsesforanstaltninger

Fnat og andre hudsygdomme kan være vanskelige at behandle, men de fleste af dem kan undgås ved korrekt pleje af smågrise:

 1. Regelmæssig hygiejne og at holde svinestierne rene hjælper med at forhindre sygdom.
 2. En afbalanceret diæt med tilsætning af vitaminer i efterårs-vinterperioden vil styrke dyrenes forsvar, hvilket vil gøre dem mindre modtagelige for svampe og mikrober.
 3. Smågrise skal altid have adgang til rent og ferskvand. Dehydrerede og svækkede individer bliver primært bærere af sygdomme.
 4. Systematiske veterinærundersøgelser bør ikke overses. En kvalificeret læge vil være i stand til at genkende de første tegn på sygdommen og give de nødvendige anbefalinger til, hvordan man behandler den.
 5. Rettidig vaccination hjælper med at forhindre mange sygdomme, der er fyldt med alvorlige komplikationer, så de bør ikke udsættes.

Konklusion

Som du kan se fra artiklen, er en sort skorpe på bagsiden af ​​en gris ikke altid et tegn på fnat og er et ret almindeligt symptom på andre hudsygdomme. Med nogle undtagelser kan alle disse lidelser behandles uden komplikationer. Desuden er de tidligere foranstaltninger, der træffes vedrørende sygdommen, jo højere er garantien for, at pattegrisen kommer sig.

Kommentarer (1)
 1. Grise klør uden symptom, kløe fra fnat og orme klør i 2 måneder

  13.02.2021 kl. 12:02
  Sokolenko Ludmila
Give tilbagemelding

Have

Blomster

Konstruktion